Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Czw 07 Maj, 2009
Olympus - zmiana systemu ? Czy warto ?
Autor Wiadomość
Jerry_R 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 03 Maj, 2009   

maestro napisał/a:
Skupią się pewnie na systemach micro cztery trzecie

Z tego co czytalem - to tak. Pytanie, czy to zle? Przeciez wg tego co napisales, nie rozwazasz przejscia na FF. A wiec nadal obracasz sie w obrebie 4/3, czy APS-C. Moze poczytaj o wielkosci sensora: http://www.wrotniak.net/photo/43/sensor-size.html

Nie napisales zbyt duzo, jakie masz potrzeby. Z mojej strony moge Ci tylko powiedziec, ze jak chcesz wejsc w Canon'a, to zapomnij o Sigmach, Tamronach, itp. albo znow za jakis czas stworzysz watek o FF, czy BF, albo ze Twoje body nie wspolpracuje w 100% np. z lampa, bo jak to ujal Luke_S - uzywasz "kundli".

Moze napisz wiecej, czego Ci brakuje, albo co Ci przeszkadza?

Pozdrawiam,
Jerry_R

Reklama

lotofag 
Optyczny

ilDottore napisał/a:
łatwiej jest zrobić coś sensownego na matryckę 4/3 niż na FF.

A czasem nie jest dokładnie odwrotnie? ;)

Marian 
Optyczny

Jeśli jesteś amatorem to nie warto przy aktualnym stanie cyfry. Dopóki nie nastąpi jakiś wyraźny przełom w tej dziedzinie to szkoda pieniędzy na zmienianie jednej cyfry na drugą.

ilDottore 
Bywalec

Jerry_R napisał/a:
Z mojej strony moge Ci tylko powiedziec, ze jak chcesz wejsc w Canon'a, to zapomnij o Sigmach, Tamronach, itp. albo znow za jakis czas stworzysz watek o FF, czy BF, albo ze Twoje body nie wspolpracuje w 100% np. z lampa, bo jak to ujal Luke_S - uzywasz "kundli".
Pozdrawiam,
Jerry_R

Serdecznie życzę powodzenia w poszukiwaniu, zakupie i użytkowaniu eLki 12mm (non-fish) na pełną klatkę. :D

Z mojego prywatnego doświadczenia pochodzi wniosek zupełnie odmienny: nie ma jak "kundle"! :)
Zatem absolutnie nie należy zapominać o Sigmach, Tamronach itp.! :D
Drogi fotografie: kupuj obiektywy na jakie Cię stać i jakich naprawdę potrzebujesz do swojego stylu fotografowania. Nie patrz na firmę, nie patrz na znaczek... patrz na swoje potrzeby (i stan konta bankowego :D )
I pamiętaj, że nie ma prawd objawionych a tylko różne punkty widzenia!

maestro 
Uczestnik

ilDottore napisał/a:
Ja bym wyszedł z tego systemu, gdybym potrzebował wysokich ISO.

Ja używam max. ISO 400 - być może używałbym więcej (ISO 800 jest znośne choć już widać utratę jakości) - gdyby jakość obrazu była na lepszym poziomie. Jestem poniekąd tym ograniczony, ale da się z tym żyć.

ilDottore napisał/a:
Nie widzę natomiast sensu przesiadki na E30 czy E3 z Twojego aktualnego body. Nie zyskasz nic na jakości zdjęć, chyba że bardzo potrzebujesz szczelności i opancerzenia E3.

No właśnie ... :cry: Ale lepszy wizjer i szybszy AF oraz więcej klatek na sek. - to już byłoby dla mnie wiele. Zwłaszcza lepszy wizjer - nad nim ubolewam najbardziej, jest po prostu niewygodnie, trzeba bardzo skupić uwagę w tym maleństwie na fotografowanym obiekcie, aby ustawić ostrość tam gdzie chcę.

[ Dodano: Nie 03 Maj, 2009 22:51 ]

Jerry_R napisał/a:
Z tego co czytalem - to tak. Pytanie, czy to zle? Przeciez wg tego co napisales, nie rozwazasz przejscia na FF. A wiec nadal obracasz sie w obrebie 4/3, czy APS-C. Moze poczytaj o wielkosci sensora:

... ale zaraz bo wydawało mi się że mikro 4/3 to będą zupełnie inne (mniejsze) szkiełka na potrzeby tego systemu, więc będzie to zupełnie inny system.

Jerry_R napisał/a:
Moze napisz wiecej, czego Ci brakuje, albo co Ci przeszkadza?

1. Wizjer to podstawa (to co widziałem w Nikonie D300 to po prostu marzenie)
2. Powiem szczerze że format zdjęć 4/3 średnio mi podchodzi, wolałbym (bardziej panoramiczne) zdjęcia 3/2 - choć wydruki 40x30 cm z E-510 prezentują się znakomicie zwłaszcza ze zdjęciami robionymi 50-tką.
3. Lubię fotografować portrety najbardziej ! Jeśli zmieniłbym system to na tym by mi zależało najbardziej. Żeby zdjęcia miały piękny bokeh, plastykę, wtedy fotografowany obiekt (człowiek) nawet na tle śmietnika wygląda pięknie.
Najpiękniejsze portrety jakie widziałem to dzięki 85mm 1,2L od Canona.

Drugie na czym mi zależy to jakiś spacerowy obiektyw z szerokim kątem i dobrym świtłem, do uwieczniania odwiedzanych miejsc, budowli, zdjęć towarzyskich, pejzarzy. Coś uniwersalnego.

Trzecia rzecz to MAKRO - robię dużo zdjęć kwiatów - tutaj obecnie posiadany 50 mm 2.0 sprawuje się całkiem dobrze.

I te w/w aspekty by mi na początek wystarczyły. W dalszej kolejności to jakiś obiektywik powiedzmy jakieś 70-200 z dobrym światłem, żeby portrecik zrobić, przyrodę (ptaszki), zdjęcia samolotów w locie - ale to mogłoby poczekać.

4. Lepszy Lcd również by się przydał, aby czasem zdjęcia przeglądnąć - choć z tym nie jest źle.

5. Używam jednego pola AF w moim E510 - nie wiem czy to dobrze, ale nie lubię jak aparat ostrzy nie tam gdzie trzeba :wink:

Być może są jeszcze inne wady Olympusa, których nie dostrzegam, albo z którymi nauczyłem się żyć, ale jestem chyba zbyt mało obiektywny bo jestem w jego posiadaniu.

Generalnie nie mam pojęcia czy pozostać w systemie Olympusa czy też nie. Mam dużo wątpliwości - dzięki WASZYM obiektywnym odpowiedziom może w końcu dokonam dobrego wyboru, albo w jedną albo w drugą stronę.

lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem

Wysłany: Pon 04 Maj, 2009   Re: Olympus - zmiana systemu ? Czy warto ?

maestro napisał/a:
Mam dylemat bo jestem niemal zakochany w obiektywie 50mm 2.0 Olympusa i tak naprawde za każdym razem jak myśle o zmianie systemu, to on utwierdza mnie w tym, aby jednak tego nie robić. Czy w innych systemach znajdę taki odpowiednik do fotografowania portretu oraz makro? Bokeh na zdjęciach dzieki temu obiektywowi to marzenie, a te kolory .... ach :)

odpowiednikiem canona może być Canon EF-S 60 mm F/2.8 Macro USM
zmiana systemu czemu nie :) , jeśli fotografujesz samoloty to myśle ze canon lub nikon byłby roziązaniem OK , mnie u Olka podobają się szerokie kąty. Sam wiesz najlepiej czego Tobie brakuje :wink:

pozdrawiam

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 04 Maj, 2009   

maestro, z tego co napisałes to "obrzydł" Ci Olek :smile: Marzysz o korpusie jak d300 i szkiełku jak c85/1,2L :smile: Tylko one do siebie nie za bardzo pasują a ponadto kosztują więcej niż możesz wydać :sad: Chyba warto poczekać/zbierać kaskę albo na raty/ i kupić to co Ci najbardziej pasuje, bo inaczej kupisz 40d albo d90, wydasz kasę, a niedosyt nadal pozostanie :? ??:Najważniejszą decyzję będziesz musiał podjąć: co ważniejsze dla Ciebie super solidne body czy super szkła typu 85/1,2L :?: Wydaje mi się, że do Twoich oczekiwań obecnie najbardziej pasuje zestaw canon 5dmkII/ew.5d/+ 85/1,2L + 100/2,8 macro + 70-200/2,8L IS :smile: za...ponad 20kilo PLN :???: Moze na początek celuj w używkę 5d + 85/1,2L za ...ok.11000PLN, albo spuść z tonu i używka 5d + 85/1,8 za ok. 6500PLN :???: i...zostań na razie przy Olku :???:

ilDottore 
Bywalec

Drogie te Canony jak pieron... :D
Ech, zostań przy Olku, gdzie Ci będzie lepiej? :)
Tylko z własnego doświadczenia Ci powiem, że możliwość spokojnej pracy na ISO 3200 to naprawdę wielki komfort i duża elastyczność. Półmrok przestaje być wrogiem a staje się sprzymierzeńcem...
Ale z drugiej strony te ceny... :(
Ja nie zarabiam najgorzej, nawet jak na irlandzkie warunki, ale żeby sobie kupić 5DMkII i szkła to musiałem parę dodatkowych nocy w pogotowiu spędzić... :( Ale było warto! :)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wbrew pozorom to wcale nie jest prosty dylemat...
Przeczytałem dość uważnie cały wątek i.. ..jeśli nie masz 7-10 tys złotych to zmiana systemu nie ma sensu. Jeśli masz, to i Canon i Nikon zaoferują Ci bardzo wiele - być może poczujesz różnicę nie tylko ergonomiczną.

Na kiepskawy wizjer w Olku musisz po prostu przestać narzekać, albo sprawić sobie E-30., natomiast obiektywy w systemie 4/3 to miodzio i na prawdę jest z czego wybierać. Ja bym zainwestował właśnie w fajne szkiełka.

Luke_S 
Maniak

Baku napisał/a:
...jeśli nie masz 7-10 tys złotych to zmiana systemu nie ma sensu. Jeśli masz, to i Canon i Nikon zaoferują Ci bardzo wiele...

W zasadzie gdyby dysponował taką sumą pieniędzy, to i w 4/3 znalazłby to, czego szuka.

ilDottore 
Bywalec

Luke_S napisał/a:
W zasadzie gdyby dysponował taką sumą pieniędzy, to i w 4/3 znalazłby to, czego szuka.

Używalne ISO - niech będzie - 800? :D
Coś się zmieniło w 4/3? O czymś nie wiem? :)
Za tyle pieniędzy mógłby sobie co najwyżej kupić ze 2 wypas szkła.
I tą drogę bym polecał, jeśli Założyciel Wątku chce zostać w swoim systemie.
Komfort większego wizjera, lepszy AF i opancerzenie nie jest IMO warte pieniędzy, jakie są za to żądane.
Bo będzie to focenie w większym komforcie i z większą pewnością wyniku, ale jakość zdjęć niewiele się zmieni (jesli w ogóle).
E-510 w dobrym świetle robi boskie zdjęcia, to po co sobie nowego wroga szukać? :D

Luke_S 
Maniak

ilDottore napisał/a:
Używalne ISO - niech będzie - 800? :D
Coś się zmieniło w 4/3? O czymś nie wiem? :)

Nie odpowiem, bo nie wiem, co kryje się pod określeniem "używalne ISO". Dla mnie jest to takie iso, które po wydruku wielkości 30x40 cm daje zdjęcie, któremu mogę wystawić zupełnie subiektywną ocenę "bardzo dobry". I w przypadku olympusa E-410, jaki posiadałem, jest to około iso 800, zaś w przypadku E-30, którego posiadam obecnie, jest to około iso 1000. Co oznacza "używalne ISO" dla Ciebie? Nie mam pojęcia. Musiałbyś doprecyzować. Chociaż nie sądzę, aby było to konieczne, ponieważ autor wątku sam przyznał, że wysokie czułości to nie jest to, czego akurat szuka.

ilDottore 
Bywalec

To jest ISO 800 z E-30:
http://gallery.photograph...:Olympus%20E-30|&mcats=518
Można to bardzo dobrze oceniać oczywiście, ale... chcesz zobaczyć moje ISO3200? :grin:
Jasne, że każdy kupuje sprzęt pod swoje potrzeby, jednak dla mnie w chwili obecnej Olympus nie ma żadnego aparatu do zaoferowania, właśnie ze względu na szumy na wysokich ISO.
Przy czym ISO 800 obecnie uważam za zupełny standard w pewnych warunkach a nie za żadne tam wysokie ISO...
Jeśli komuś to nie przeszkadza, to nie widzę oczywiście problemu. Są osoby które nie są szumofobami i dla nich Olympus jest jak najbardziej świetnym wyborem.
Ja bardzo lubię system 4/3 ale przy moich potrzebach jest on dla mnie w chwili obecnej zupełnie bezużyteczny.

Luke_S 
Maniak

ilDottore napisał/a:
Można to bardzo dobrze oceniać oczywiście, ale... chcesz zobaczyć moje ISO3200? :grin:

Wybacz, ale dyskusje o tym, kto ma większą łopatkę i więcej foremek zakończyłem na etapie piaskownicy. Ten wątek nie dotyczy tego, co kto ma i co kto lubi, tylko pewnego dylematu, z jakim zetknął się autor wątku.

PS. Jakość zdjęć zwykłem oceniać na podstawie wydruków, zaś jeśli chodzi o zdjęcia oglądanie na monitorze, to w rozdzielczości maksymalnie 1024x768 px - więcej mi się nie mieści na ekranie.

ilDottore 
Bywalec

Oho, widzę pewną nerwowość... :mrgreen:
Rzeczywiście masz rację iż tę dyskusję należy niezwłocznie zakończyć.
Masz też rację iż autor wątku ma tytułowy dylemat: zostać w Olku czy wyskakiwać z tego systemu?
Ja zaś odpowiedziałem Mu, że gdyby szumy na wysokich ISO stanowiły dla Niego istotne zagadnienie to bym na jego miejscu natychmiast pryskał z systemu 4/3 gdzie pieprz rośnie. Krótko i na temat.
I po co te nerwy? Bo Olek szumi? No szumi jak (***) i no excuses, jak mawiali starożytni Rzymianie...:D
Mozna sobie mówić o wydrukach, czy ile pikseli ma mój monitor... ale czy to coś zmieni?
Niewiele zmieni - Olek jak szumiał, tak szumi. :D
Ja przeglądam zdjęcia przy użyciu ACDSee Pro - bardzo lubię ten program. Naciśnięcie klawisza "/" powoduje przejście do powiększenia 100%. Tak się ocenia jakość zdjęcia - pixel w pixel a nie na wydruku czy w pomniejszeniu.
Kiedy używałem Olympusa (to nie była lustrzanka, spokojnie...) to po naciśnięciu tego klawisza odrzucało mnie sprzed ekranu.
Twierdzisz, że lepiej nie naciskać "/" ?
Przypomina mi to słynne zdanie Lecha Wałęsy: "Nie chcesz mieć pan gorączki, to stłucz pan termometr!"
Można i tak...

Odpowiedz do tematu