Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 04 Maj, 2009 Do Nikona D200 jaka lampka SB 900 czy METZ 58i
witam chodzi mi o konkrety ! Wacham sie pomiedzy tymi dwoma SB900 - bo ma metalowa stopke / metz 58AF1 bo dwa palniki obie podobne beda dzialac z D200/D300
Dzieki za podpowiedzi !
Mam Metz'a 58 AF-1 i uważam że to fajna lampa. Niestety widziałem też SB900 i rozumiem Twój problem Mimo wszystko na Twoim miejscu chyba skłoniłbym się w stronę SB900 która IMHO jest solidniejsza. Chyba że jesteś oczarowany drugim palnikiem - ja go praktycznie nie używam. Musiałbyś spróbować jak Ci się pracuje taką lampą i samemu zadecydować czy ten drugi palnik naprawdę będzie Ci potrzebny. Jeżeli nie i nie liczysz się aż tak z kosztami, to bierz SB900. Jeżeli jednak robisz zdjęcia bardziej amatorsko to może nie warto przeinwestowywać sprzętu? Oczywiście masz świadomość że SB900 jest droższa do Metza o 500-1000PLN w zależności gdzie kupujesz?
Wysłany: Wto 05 Maj, 2009 do Nikona D200 jaka lampka SB 900 czy METZ 58AF1
Dzieki Marcin
sluchaj ja tez mam metza 54Mz3 i robilem nia pare lat pod F100 wiesz wtedy to byla z mniejszych jedyna lampa ktora dawala rade w duzych pomieszczeniach czyli wesela,sluby - choc robie amatorsko ale duzo zdjec , drugi palnik sie przydaje choc jak sam stwierdzasz sporadycznie ale??? co do ceny to obie ceny sa zblizone ok 1450-1550 zl. Za nikonem niby przemawia to ze rozpoznaje obiektywy -czy sa do pelnej klatki czy pol-( test w fotografoj.pl ) a na mecusia nie moge nic znalesc poza kilkoma opiniami po niemiecku ze slaba obudowa...i takie tam bzdury malo istotne. I to nikon-34 (ISO 100, m), 48 (ISO 200, m) Metz 58 for ISO 100/21° . i co dalej ))
kantrusy,
SB900 nie rozpoznaje obiektywów tylko właśnie rozmiar matrycy. W Metzie muszę sam ustawić to w opcjach - ale jest
Nie wiem jak SB900 pod względem ergonomii, wielu użytkowników nie lubi 4 przycisków Metza bo czasem trzeba się naklikać a nie zawsze można. Z mojej strony to jedyna realna wada tej lampy.
Wysłany: Wto 05 Maj, 2009 do Nikona D200 jaka lampka SB 900 czy METZ 58AF1
Wiesz mnie akurat nie przeszkadzaja klawisze , tylko szukam jakis konkretow za i przeciw ale jakos nikt poza nami sie nie wypowiada. A czy robiles kosciolowe foty ? jak wyszly ? wiesz czern i biel to zabujcze dla lamp bo jedno odbija drugie pochlania
W kościele nie robiłem zdjęć niestety. Lampy używałem przede wszystkim podczas seminariów (tremowałem mówców ). Używałem lampy na wprost, od sufitu i od ścian (tak, lubię bounce ). Zdjęcia wychodziły trafione w punkt pod względem ekspozycji bez względu na konfigurację. Kukułka zostawiała paskudne cienie, dlatego już jej nie używam jeżeli za kimś w tle jest ściana / ekran / cokolwiek.
Jeżeli planujesz jej używać na pełnej mocy, błysk trwa ok. 1/125s więc nie należy używać krótszych czasów (chyba że masz migawkę w obiektywie, to można trochę skrócić). Nie wiem ile trwa pełny błysk w Nikonie...
Lampa ładuje się parę sekund do pełna ze standardowych akumulatorów. Jeżeli chcesz więc bawić w reporterkę, to palnik i tak zapewne będzie skierowany na ofiarę a wtedy lampa radzi sobie świetnie nawet w dłuższych seriach. Nie próbowałem PowerPack'a, bo nie mam i nie potrzebuję.
Dość dobrze pracuje jako slave wyzwalany z wbudowanej lampy aparatu.
To naprawdę jest fajna lampa. Myślę że Nikonowi ustępuje tylko jeżeli chodzi o budowę i ergonomię (SB900 jest uszczelniony, prawda?).
Ja ją kupiłem za 1100PLN i nie żałuję.
Idź do jakiegoś Fotojokera i weź je do ręki. W tej klasie sprzętu to już trudno doszukiwać się wyraźnej przewagi jednej nad drugą i trzeba wziąć tą która bardziej przemawia po obmacaniu
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009 Do Nikona D200 jaka lampka SB 900 czy METZ 58AF1
Czesc Marcin!
No wlasnie doszlismy chyba do konca dyskusji A final taki ze obie sa podobne i tylko estetyka i cena tu ma zawazyc ktora kupic . Bylem za Nikusiem do puki nie napisales ze Mecus tez ma ustawienia co do wielkosci matrycy.Tak wiec zaczynam szukac dobrej ceny na lampe ! O zakupie powiadomie Dzieki za dyskusje !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 14