Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009 Megazestaw na bazie puszki canon 40d (do wydania 12k + 6k)
Witam - i stalo sie - nadszedl wreszcie wielki dzien - mam 12 tysiecy polskich nowych zlotych w tej chwili i 6 tysiecy w drodze (za okolo 2 mce) na moze nie zrealizowanie mojej wieliej pasji - poniewaz realizuje sie w niej caly czas - na pozyczonym sprzecie - ale zawsze
wreszcie kupuję SWÓJ aparat
ale mam problem:
nie wiem co kupic poniewaz moje pojecie o jasnych stalkach, fikusnych zoomach ze swiatelkiem 2,8 jest takie jak o porshe 911 - w sensie stalem kiedys kolo czegos takiego
jesdtem zagorzalym nikoniarzem, - ale moj wybor padl na 40d z prostej przyczyny: na d300 mnie nie stac a 40d canona tak oraz spelnia moje wynagania co do ergonomii obslugi, zakresu uzytecznego iso oraz live view.
czyli tu dyskusji nie ma kupuje 40d - pytanie: nowe zaokolo 2800 czy uzywke za 2300 - 2600?
pozatym mupuje laptopo - netbooka za okolo 1500 - 2000 zl (nie ma co uwielbiam takie 10 calowe malenstwo prawie na stale podpiete do body) tu sobie poradze
oraz statywik Manfrotto 190 XPROB z glowica pistoletowa (pracowalem na tym i muuuusze to miec chocby po to tylko by na niego patrzec (tak na prawde - jak ma sie cos takiego to na obiektywy z iS podejrzewam mozna uwagi nie zwracac ) pozatym lubieprace ze statywem
OBIEKTYWY tu bedziecie mieli pole do popisu za chwile zaweze ten podtemat...
oraz ŚWIATŁO:
i tu mam mega problem poniewaz o swiatlach studyinych wiem tyle co o zwyczajach godowych sikiratki
anyway chcialbym miec zestaw portretowo packshotowo martwonaturowy taki 2 - 3 lampki statywysoftboxy, snoot etc no i tlo z wieszaliem
jakbym mial wolna reke kupilbym stalme 85 stalke 50 i superszeroki zoom a reszte w wyposazenie studia...
ale moja druga poloweczka stwierdzila, ze jesli pakuje w hobby 18 patykow - to jesli nie zarobie do konca roku na slubach 2 - 3 tys chociaz - to bede mial (nie bede cytowal - zakuci w kajdanki wiedza o co chodzi i jakich slow potrafa wtedy kobiety uzyc)
czyli chcac nie chcac sluby musze robic i tu pewnie zegnam sie ze swoim wyposazeniem studia - prawda?
prosze was o pomoc - czytalem oczywiscie topic o fot slubnej etc ale ni wzab nie wyrobilem sobie zdania...
ps: za te bonusowe 6k pewnie raczej kupie superszeroki zoom (prosze o rade co do puchy canona najlepiej pasuje) oraz pewnie flashe 2 - 3 np canonika 580 II i 2 nissimy czy cos w tym stylu...
ps2: dodam jeszcze, ze nie liczac widoczkow - moje ulubione ogniskowe (na croopie) to przedzial od 50 do 150 w zwiazku z tym pytam: a moze by tak przyszalec i kupic sobie uzywany 70-200 f/2,8 canona? a reszte troche po macoszemu potraktowac?
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009 Re: Megazestaw na bazie puszki canon 40d (do wydania 12k + 6
Se7en napisał/a:
Witam ...
wreszcie kupuję SWÓJ aparat
Witam witam ... tez jestem nowy na tym forum .... ale jak tylko będę mógł to pomogę z ochota
Se7en napisał/a:
czyli tu dyskusji nie ma kupuje 40d - pytanie: nowe zaokolo 2800 czy uzywke za 2300 - 2600?
Miedzy nówką za 2800 a używką za 2600 stoi kilka zapiekanek i może jedna przyzwoita restauracja ... bym se darował używkę
Se7en napisał/a:
oraz statywik Manfrotto 190 XPROB z glowica pistoletowa (pracowalem na tym i muuuusze to miec chocby po to tylko by na niego patrzec (tak na prawde - jak ma sie cos takiego to na obiektywy z iS podejrzewam mozna uwagi nie zwracac ) pozatym lubieprace ze statywem
No tu się ewidentnie nie zgodzę ... mam prob'a 055 i trójwymiarową główkę, i bardzo mi ciężko ja ze sobą nosić .. No ale to wyrabia mięśnie wiec super
Se7en napisał/a:
anyway chcialbym miec zestaw portretowo packshotowo martwonaturowy taki 2 - 3 lampki statywysoftboxy, snoot etc no i tlo z wieszaliem
jakbym mial wolna reke kupilbym stalme 85 stalke 50 i superszeroki zoom a reszte w wyposazenie studia...
ale moja druga poloweczka stwierdzila, ze jesli pakuje w hobby 18 patykow - to jesli nie zarobie do konca roku na slubach 2 - 3 tys chociaz - to bede mial (nie bede cytowal - zakuci w kajdanki wiedza o co chodzi i jakich slow potrafa wtedy kobiety uzyc)
czyli chcac nie chcac sluby musze robic i tu pewnie zegnam sie ze swoim wyposazeniem studia - prawda?
Czekaj czekaj ... 85mm f1.8 + 150mm f2.8 EX macro np albo 50mm f1.8 i 100f2.8 Usm macro ...
Do tych dwóch wyborów , które troszkę się różnią podejściem do focenia, taki tamronik 17-35 f2.8 np za 500zl i jest ślub i potem studio
Mam nadzieje ze temat będzie poruszony i przez inny, i życzę dobrych zakupów
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009
przestaje rozumieć tą idee fotografa ślubnego z dotacją...
za taką kasę kup:
pierwsze 12k:
5dmk2 + 24-105IS w ofercie
'Załatw z nami dofinansowanie z UP na rozpoczęcie działalności gospodarczej.'
A za kolejne 6 tysięcy sprzedasz 24-105 i kupisz sobie 24-70/2.8 albo Dokupisz 16-35L
przestaje rozumieć tą idee fotografa ślubnego z dotacją...
za taką kasę kup:
pierwsze 12k:
5dmk2 + 24-105IS w ofercie
'Załatw z nami dofinansowanie z UP na rozpoczęcie działalności gospodarczej.'
A za kolejne 6 tysięcy sprzedasz 24-105 i kupisz sobie 24-70/2.8 albo Dokupisz 16-35L
apropo slubow: nie lubie reporterki slubnej wszystko poza tym jest w slubach fajne
moj styl focenia opiera sie o "ustawiane" fotki - gustuje glownie w portretach - nie koniecznie ludzi - mam fajnego psa i mam gdzie jezdzic na konie - ale nie mam czasu :/ dlatego studio - wracajac po 12h pracy nie pojade w plener a do studia wejsc moge i cwiczyc
co do swiatla:
hmmm... fajnie by bylo byc z tym mobilnym - ale lepsza kontrole i latwiej sie uczyc ma sie nad zestawem lamp studyinych niz nad powiedzmy 3ma flashami.
nie zrozumnie mnie zle: teorie znam i wciaz sie jej ucze - potrzebny mi sprzet by zdobyc troche praktyki...
uwierzcie pelna klata jak najbardziej - ale za 2 lata ok? narazie 40d i obiektywy na pelnaklate, jedyny wyjatek superszeroki zoom - ten moze byc na cropa...
Ja, biorąc pod uwagę co napisałeś, na Twoim miejscu wydawanie pieniędzy rozpocząłbym od zakupu body 50D. Jakiś postęp w stosunku do 40D Canon zrobił choć dyskusyjne jest czy warto za to dopłacać kilkaset złotych, ja miałem i dopłaciłem.
Do tego od razu kupiłbym na poczatek dwa zoomy: 17-40L oraz 70-200f/4L. Potem chwila oddechu, rozpoznania i całą resztę potrzebnych szkieł i innych "zabawek".
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 07 Maj, 2009
prawda jest taka, że za 12k mamy tyle możliwości, ile osób...
ktoś może kupić sobie 5dmkII i Tamrona 28-75/2.8 +EX580 i moim zdaniem to będzie najlepszy wybór na start.
ktoś inny weźmie eosa 30d z małym przebiegiem + 17-55/2.8IS + 70-200/2.8IS i to też będzie super pomysł
znowu ktoś inny pomyśli o starej 5d + 35L +85/1.8 + lampka i to też będzie ekstra decyzja
ktoś inny zechce mieć na początek 50d + 35L albo 50L = no kurde, focić z bananem na twarzy tylko
a jeszcze ktoś inny zdecyduje się na Nikona d700 + 50/1.4G + 35/1.8G i też będzie miał bardzo wygodny zestawik...
wiadoma sprawa, że d300 + 17-55/2.8 to sprzęt godny uwagi
podobnie sprawa do ślubów się ma z fuji s5pro + 35/1.8 + 50/1.4 + 85/1.4
Ale ja to Z mavierkiem ręka w rękę ... wiadomo ze wybór jest, ale dziś to pewnie , szczególnie do tego typu focenia, tez bym myślał o FF..
A tak na marginesie, bawię się lepiej ze starym 5D + 17-35f2.8 tamrona niż z 350D,40D czy innym KXXD z wypasionym stadkiem szkieł ... ale to akurat bardzo osobiste , wiec nie polecam szczególnie
Ja, biorąc pod uwagę co napisałeś, na Twoim miejscu wydawanie pieniędzy rozpocząłbym od zakupu body 50D. Jakiś postęp w stosunku do 40D Canon zrobił choć dyskusyjne jest czy warto za to dopłacać kilkaset złotych, ja miałem i dopłaciłem.
Do tego od razu kupiłbym na poczatek dwa zoomy: 17-40L oraz 70-200f/4L. Potem chwila oddechu, rozpoznania i całą resztę potrzebnych szkieł i innych "zabawek".
mam pytanko: moze porownywales fizycznie (miales w rekach) 70-200 4 i 2,8? czy roznica jest az tak widoczna?
pozatym te 12 tys to nie jest tak duzo:
laptop 1999 juz w trakcie kupna
tablet: 350 zl
statyw z glowica i grip 1300
body 2800
zostaje: 5500 na swiatlo i obiektywy
co do swiatla nie wypowiadam sie, poprostu nie wiem nic poza tym ze choc 1 lampe musze teraz kupic...
obiektywy: coraz bardziej sklaniam sie za tandemem
tamron 18-55 2,8 oraz uzywany canon 70-200 2,8 (widzialem aukcje za 3k)
heheh zostaje nawet na 1x 580 II
pozniej za te 6k wydam na kolejne 2 lampy (nissimy???) pocketwizarda, montowanie bownersowskie do strobow,statywy, 2x softbox, reflektor,snoot, polarek,reduktor filtrowy, samjangjanss-costam 85/1,4 i jesli doskrobie kaske to najtanszy superszeroki kat...
co wy na ten plan - krytyka komentarz...
ps: 50d nie chce - nie ploanuje zaprzyjazniac sie az tak z apsc... 40d tylko z powodu live view - megapixle? jakbym mogl kupic za 3k FF z 5MP nawet bym sie nie zastanawial byleby iso 1200 dawalo sie wykozystac bez zgrzytania zebow
pozniej za te 6k wydam na kolejne 2 lampy (nissimy???) pocketwizarda, montowanie bownersowskie do strobow,statywy, 2x softbox, reflektor,snoot, polarek,reduktor filtrowy, samjangjanss-costam 85/1,4 i jesli doskrobie kaske to najtanszy superszeroki kat...
to ile w końcu tych lamp ma byc ?
2? 3? 4?
Bo straciłem rachunek ...
Twoje "studio" jakiej wielkości ?
Dlaczego aż dwa softboxy ? (bo jak jeden do oświetlenia tylnego to po co ? )
Ostatnio zmieniony przez BigB Czw 07 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
w rekach) 70-200 4 i 2,8? czy roznica jest az tak widoczna?
Różnica nie jest tak bardzo widoczna jak odczuwalna =większa w wadze niż w rozmiarach, ale ja to bym taki ciężar nosił bez problemu
Se7en napisał/a:
uzywany canon 70-200 2,8 (widzialem aukcje za 3k)
Cena taka atrakcyjna, że obawiam się o jego stan
Se7en napisał/a:
tamron 18-55 2,8
Czy chodzi o 17-50
ad1 - widzisz niestety praktyki z zadnym z nich nie mam :/
ad2 - teren warszawy odbior osobisty by wchodzil w gre moze nie jest taki straszny... musze zagadac :/
co do tamrona - nie znam go (zawsze wolalem sigmy) ale tu do sluboff jest mocno polecany i w tescie bardzo chwalony... tylko ten przerazajacy serwis a przy moim szczesciu :/
ps: te 18 tys dla mnie to bardzo ciezka strata gotowki - nie jestem playbojem - raczej w 2ga strone wiec wiezcie mi pozniej dluuuuugo nic chocbym chcial nie dokupie - NIE BEDZIE NA TO GOTÓWKI - no moze jakies drobne na waciki do czyszczenia sprzetu
no i kolejny minus: kase musze wydac w tydzien (nie - nie jestem chandlazem narkotykow anie nie piore brudnej gotowki )
[ Dodano: Czw 07 Maj, 2009 22:59 ]
BigB napisał/a:
A ja bylem pierwszy ...
I dziś jadłem kurczaka z kluskami
Cytat:
to ile w końcu tych lamp ma byc ?
2? 3? 4?
Bo straciłem rachunek ...
Twoje "studio" jakiej wielkości ?
Dlaczego aż dwa softboxy ? (bo jak jeden do oświetlenia tylnego to po co ? )
pomieszczenie wystarczy do stzrlania 70 - 200 na cropie - niestety nieznyt wysokie :/
lamp... na poczatek 2 nie pogardze 3ma wiecej na pewno narazie nie 2 softy znajda zastosowanie - np jako strip lub do kombinowania poza tym jeden bardziej kwadratowy 2gi bardziej dlugi - ide po piwo - dzis mam cale allegro do przeczytania
sugerujcie sugerujcie - siedze nad tymi zakupami od miesiaca i ni hu hu nie moge dojsc do ladu
mam pytanko: moze porownywales fizycznie (miales w rekach) 70-200 4 i 2,8? czy roznica jest az tak widoczna?
Ten pierwszy miałem na aparacie (klasa sprzęt), a drugiego niestety nie, więc Ci nie doradzę. Nie wiem, czy cena tego z f/2,8 nie wyjdzie Ci poza zakres.
Se7en napisał/a:
no i kolejny minus: kase musze wydac w tydzien
Jaki tam minus! Napisz tylko gdzie w tej Warszawie robisz imprezę i każdy pomoże w potrzebie.
[ Dodano: Czw 07 Maj, 2009 23:07 ]
Se7en napisał/a:
ide po piwo ... sugerujcie sugerujcie - siedze nad tymi zakupami od miesiaca i ni hu hu nie moge dojsc do ladu
No popatrzcie jaki wygodny! ON idzie po PIWO, a my żuczki mamy SUGEROWAĆ. A może by tak iść już spać, co?
a moze przesadzam... nikon d80 z sigma 17-70 2,8 - 4,5 i sb 900 na ktorym siedzialem 3 m-ce baaardzo mi sie podobal... brakowalo oczywiscie tego i tamtego
ale cisnienie mam silne a na dodatek w warszawie nikogo nie znam kto moglby mi pomodz i czasu na zakupy nie mam zbyt wiele (pierwszy wolny dzien dopiero w poniezialek)
a tak wogole: kto z was z wawy to po zakupach moze jakies wspolne testy
[ Dodano: Pią 08 Maj, 2009 15:13 ]
okej - laptop zakupiony
wraz z dodatkowa bateria wiec z puli odpada 2200 zl...
moj wybor padl na: HP pavilion XT 1000
juz w srode poloze na nim moje paluchy
co do body: poleccie jakis dobry shop w warszawie z duzym wyborem szkielek (nowych i uzywanych - wydaje mi sie, ze lepiej zostawic w 1dnym miejscu wiecej kasy
zdecydowalem sie na 1wszy obiektyw rowniez: 17-50 tamron...
oraz komplecik lamp quantuum - doradzcie gdzie w wawie mozna to dostac za rozsadna cene.
canon 40d nigdy nie pracowalem na lustrach kanona - ale a niechmnie - od pierwszej sekundy wiedzialem co i jak...
wczoraj w wawie padalo wiec testowalem w nocy :/ jak troche deszcz odpuscil - cudowny bak szumow i ten af
obiektyw: obejrzalem 4 tamrony 17-50 2,8 i ni huhu - wszystkie ff lub bf - sprawdzane na2 body...
moze tyo i lepiej... wzielem wiec 50 canona 1,4 - boze kocham to szkielko tylko tyle ze przy zoomowaniu zawsze na kogos wpadam
nabylem rowniez w okazyjnej cenie uzywana tokine 80-200 f2,8 atx pro - jeszcze za badzo nie przetestowana - dzis po pracy sie za nia zabieram wczoraj o zach slonca zrobilem tylko 2 portrety na ulicy i... dzizas - padlem na kolana tylko ta masa sprzetu :/ jak ak 47
dzis ciag dalszy testow i czekam na wyp[osazenie studia...
ps: co dokupic do 50tki zeby nadawala sie bardziej w domowym stdio??
narazie mam na oba obiektywy filtry : uv, polarki i polowki szare co sie jeszcze przyda?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10