Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 03 Sie, 2008
Blenda - używa ktoś?
Autor Wiadomość
MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009   

piotrbujakowski napisał/a:
Statyw dobra rzecz, ale jak będzie mały wiatr to wszystko poleci ...

Święte słowa. Wystarczy jedna sesja w plenerze by to zrozumieć. Na szczęście nie zawsze dmucha i na nieszczęście nie zawsze "asystent" ma czas. Niestety życie nie jest bajką...

Reklama

komor 
Moderator

Ja mam jeszcze pytanie do tych różnych płaszczyzn. Przeważnie w opisie stoi napisane takie coś jak:

płaszczyzna złota - ocieplenie kadru,
płaszczyzna srebrna - wydobywa kontrasty
płaszczyzna biała - światło neutralne
płaszczyzna czarna - pogłebia cienie, redukuje odbicia
dyfuzor - światło rozproszone, miękkie

Czy ten dyfuzor to jest po prostu zastosowanie takie, że światła nie odbija się od tego tylko przechodzi? Czyli czy można to wykorzystać do zmiękczenia i osłabienia światła słonecznego padającego na modela/modelkę/przedmiot?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Ten "dyfuzor" to zwyczajna tkanina na ramce przed założeniem czegoś kolorowego. Światło przez to przechodzi i od biedy można to nazwać dyfuzorem. W praktyce daje to raczej miękki cień niż miękkie osłabienie światła.

komor 
Moderator

Dzięki, MM.

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Wysłany: Czw 07 Maj, 2009   

Ja do tematu dorzucę tylko, że posiadam dwie blendy jedną srebrno-białą (122cm/90cm) i drugą złoto-srebrną (180cm/120cm) firmy QUANTUM.

Co do statywu hmmm... statyw statywem, ale trza mieć uchwyt do blendy.
Heh i mam, ale w plenerze nie polecam zdażyłem zepsuć wiatr przewrócił i pękł zacisk, ale dostałem gratis od firmy. Więc nie jest źle, bo nie straciłem na tym, natomiast za rączke uchwytu musiałem zapłacić(raczka też uległa uszkodzeniu).

http://quantuum.pl

mavierk 
never knows best

ja po raz 30 już zapomniałem wziąć z sobą blendę...

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Takich rzeczy się nie zapomina, zwłaszcza przy wyjściu na sesję z modelką.
Nie wyobrażam sobie wyjść bez blendy :)

mavierk 
never knows best

wtedy się modlę o chmury :D

jaad75 
Klub Pierdzieli

mavierk napisał/a:
wtedy się modlę o chmury :D

I co - działa?... :twisted:

mavierk 
never knows best

jaad75 napisał/a:
I co - działa?... :twisted:
Tylko, jak nie mam założonej białej koszulki, którą czasem mogę się wspomóc :P

ma_sija 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Wrz, 2010   

Witam, czy ktoś ma doświadczenie z którąś z tych blend? Chodzi mi o jakość wykonania/trwałość.

http://www.cyfrowe.pl/wyp...m-92x122cm.html

http://www.cyfrowe.pl/wyp...2-x-168-cm.html

[ Dodano: Wto 14 Wrz, 2010 14:15 ]
Albo inaczej :) której firmy polecacie?

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Sro 15 Wrz, 2010   

ma_sija, jeżeli rzeczywiście chcesz kupić dobre i niezawodne, to zainteresuj się tymi:
http://www.dicam.pl/lasto...ible_reflecrors
Prowadzą sprzedaż również przez allegro ;)

komor 
Moderator

Nie wiem co zawodnego może być w blendzie, być może w jakichś najtandetniejszych może strzelić ten stalowy pałąk? W każdym razie czy od razu trzeba kogoś nasadzać na Lastolite – to nie wiem. Cena dwukrotnie wyższa niż zwykłych chińczyków. Myślę, że małe blendy można spokojnie kupić dowolnego producenta, ja zaopatruję się w takie rzeczy w sklepie fizycznym, nie internetowym, żeby wziąć do ręki i obadać czy aby nie jakaś tandeta.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Polecam blendy firmy Qantuum. Konkretnie taką 5w1 na alledrogo w rozmiarze 180x120 kupiłem za coś około 160 zł ( z przesyłką). Co prawda składanie tego monstrum przez jedną osobę wymaga zręczności, z drugiej strony może posłużyć już jako całkiem spore tło, nie mówiąc o bez problemowym oświetleniu całej sylwetki. Wykonanie na 5.

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 17:09 ]
Cosik takiego:

http://allefinanse.pl/ite...w1_dyfuzor.html

ma_sija 
Nowy

Dzięki za wszystkie głosy.

mnich napisał/a:

Cosik takiego:

http://allefinanse.pl/ite...w1_dyfuzor.html

Właśnie o cosik takiego mi chodziło :) Dziękuję!

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 21:38 ]
Ruslan napisał/a:
ma_sija, jeżeli rzeczywiście chcesz kupić dobre i niezawodne, to zainteresuj się tymi:
http://www.dicam.pl/lasto...ible_reflecrors
Prowadzą sprzedaż również przez allegro ;)

Nie dopatrzyłam się cennika :/ Ale wygooglałam - cena wysoka, mam nadzieję, że są bardzo dobre, nie dopatrzyłam się 5w1... Chyba faktycznie trzeba zobaczyć je na żywca, porównać, żeby wyrobić sobie opinię. Tak czy siak czeka mnie wycieczka :)

[ Dodano: Sro 15 Wrz, 2010 21:39 ]
komor napisał/a:
Nie wiem co zawodnego może być w blendzie, być może w jakichś najtandetniejszych może strzelić ten stalowy pałąk? W każdym razie czy od razu trzeba kogoś nasadzać na Lastolite – to nie wiem. Cena dwukrotnie wyższa niż zwykłych chińczyków. Myślę, że małe blendy można spokojnie kupić dowolnego producenta, ja zaopatruję się w takie rzeczy w sklepie fizycznym, nie internetowym, żeby wziąć do ręki i obadać czy aby nie jakaś tandeta.

Myślałam o dużej blendzie, ale obadam sprawę osobiście, wiem już co i jak :)

Odpowiedz do tematu