Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt do nauki
Autor Wiadomość
Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Wysłany: Pią 01 Maj, 2009   Kompakt do nauki

Witam
Szukam kompaktu, który pozwoli mi nauczyć się fotograficznego fachu ;) Budżet to 500zł na aparat. Ważna jest dla mnie możliwość rozbudowy i możliwość ustawień z palca jak największej ilości parametrów.
Z całego dnia poszukiwań wypłynęły dwa aparaty: Canon S2 i Fuji FinePix S5600. Który z nich lepszy? Może jeszcze coś innego?

Reklama

Kamcio649 
Rozmowny

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009   

Siemka
według mnie lepszym aparatem bedzie Fuji FinePix S5600 tutaj jest porównanie tych dwóch aparatów to popatrz jeszcze sobie
http://www.optyczne.pl/po...dd0=24&add1=188

tomek76k7 
Uczestnik

Wysłany: Sob 02 Maj, 2009   

Ja polecam Fuji S8000 fd za 639zł ostatnie 2 sztuki z 10 na allegro moim zdaniem naprawdę okazja a to strona http://www.allegro.pl/ite...ja_s8000fd.html

[ Dodano: Sob 02 Maj, 2009 10:13 ]
# Silny 18-krotny zoom optyczny o polu widzenia od szerokokątnego po telefoto - 27-486mm (ekwiwalent ogniskowych dla 35 mm)
# Stabilizacja obrazu wykorzystująca przesuwanie sensora CCD oraz wysokie czułości ISO 6400*
# Technologia Detekcji Twarzy
# 8 milionowy sensor CCD
# Kompaktowa, lekka konstrukcja o formie lustrzanki hybrydowej
# Wysokiej rozdzielczości kolorowy elektroniczny celownik oraz 2.7-calowy monitor LCD
# 16 programów tematycznych plus pełna kontrola parametrów fotografowania
# Możliwość wykonanie do 400 zdjęć na jednym zestawie akumulatorów AA (Ni-MH)
# Podwójne gniazdo pozwalające na korzystanie z kart pamięci xD-Picture Card, SD oraz SDHC oraz 58MB pamięci wewnętrznej
# Do 15 kadrów na sekundę w trybie wysokiej prędkości zdjęć seryjnych

[ Dodano: Sob 02 Maj, 2009 10:14 ]
najtaniej na skąpcu kosztuje 710zł czyli okazja

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Wysłany: Sro 06 Maj, 2009   

Znalazłem Panasonica FZ-20
http://allegro.pl/item626...an_idealny.html
Wydaje się ciekawy ze względu na jasność obiektywu. Możecie mi coś o nim więcej powiedzieć?

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Bardzo fajny aparacik ze stałym światełkiem... ale niestety już troszkę wiekowy ;) no i jasność to nie wszystko ;) Zastosowany w nim starszy rodzaj procesora graficznego i oprogramowania powodował szumy przy ISO 400 większe niż ma FZ18 przy ISO 800 ;) Obiektyw był bardzo jasny, ale nie miał też szerokiego kąta, ogniskowa zaczynała sie od 36mm ;)
Osobiście nie wchodziłbym w zakup tego aparatu... no ale co kto lubi ;)

cube007 
Rozmowny

Sejthan napisał/a:
Znalazłem Panasonica FZ-20
http://allegro.pl/item626...an_idealny.html
Wydaje się ciekawy ze względu na jasność obiektywu. Możecie mi coś o nim więcej powiedzieć?

FZ20, jak na swoje lata (premiera w polowie 2004r) jest bardzo dobrym aparatem. Goraca stopka, reczny focus pierscieniem, stale swiatlo...
qadest1 pisze ze szum w apracie 3 lata mlodszym jest mniejszy - sensacyjne odkrycie ;) Z szumem mozna powalczyc programowo, a stabilizowane jasne szklo powoduje ze nie zawsze pojawia sie koniecznosc podniesienia ISO.
Brak szerokiego kata to wada - tyle ze ani Canon ani Fuji go nie oferuja.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

cube007 napisał/a:
qadest1 pisze ze szum w apracie 3 lata mlodszym jest mniejszy - sensacyjne odkrycie

Nie wiem jaki masz w tym cel, ale najzwyczajniej w świecie się Czepiasz Panie Kolego!!! :neutral: Czy ja gdzieś napisałem, że to jest sensacyjne odkrycie??? Zwróciłem tylko uwagę, na pewne cechy, których pytajacy może nie być świadomy, w końcu prosił o radę. A jasne szkło nie zawsze Ci wystarczy, by nie podnosić ISO. Życzę powodzenia w walce z szumami programowo ;) ja tam wolę, gdy z aparatu zdjecia wychodzą gotowe, a nie pastwić sięnad nimi przy kompie ;)

cube007 
Rozmowny

qadest1 - Sejthan szuka aparatu za max 500zl, a Ty mu piszesz ze ten za 1200zl mniej szumi. Swietna rada.

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Wysłany: Czw 07 Maj, 2009   

cube007 napisał/a:
qadest1 - Sejthan szuka aparatu za max 500zl, a Ty mu piszesz ze ten za 1200zl mniej szumi. Swietna rada.

Nie Czytasz, ze zrozumieniem i dalej Twój ton jest czepiasty ;) To, że piszę, że bardziej szumi niż ten za 1200 zł, to własnie po to by uprzedzić go, o tym, że taki fakt występuje i to w większym stopniu niż w aparacie, który może zobaczyć w sklepie, bo FZ20 to jużraczej sobie w sklepie nie poogląda ;)
I tyle było by w temacie tej bezsensownej duskusji z Tobą cube007, ja widzę, ze Ty wszystkie rozumy Pozjadałeś i jesteś nieomylny i wszechwiedzący więc zostawiam pole dla Ciebie z mojej strony EOT ;) Nie będę przecież uczył konia jeść trawy :D

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Spokojnie panowie ;)
Porównanie aparatu starego do jego następcy jest dla mnie jakimś wyznacznikiem i skłania pozostać przy fuji.
Obecnie coraz bardziej skłaniam się do wysupłania kasy na s6500fd. Rożnica niewielkiej kwoty, a zupełnie inny sprzęt. Jednocześnie nie wiem czy mądre jest wydawanie ok 800zł na s9500 kiedy za 1000zł chodzą używane lustra typu A100 :roll:

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

Fuji s6500fd jest dobrym aparatem i do nauki się nadaje :) Musisz jednak pamiętać, że nie posiada sanek na lampę (tak jak model s9600) więc jakbyś w przyszłości planował, to nie podepniesz lampy zewnętrznej (chyba, że na szynie ;) ) Ale skoro zastanawiasz się nad zakupem lustrzanki... Może lepiej faktycznie trochę poczekać i doskładać pieniążki od razu na lustro z jakimś kitem. Na lustrze też można się uczyć fotografii od podstaw, zwłaszcza że amatorskie lustrzanki mają jak w kompaktach, oprócz programów półautomatycznych i manuala, również posiadają programy typowo tematyczne i pełne auto ;) W przyszłości, możesz rozbudowywać system o dodatkowe obiektywy, lampę zewnętrzną, jeśli tylko Ci na to pozwolą fundusze nie jesteś ograniczony obiektywem przymocowanym na stałe (jak w kompakcie) :) Nawet taka A100 z dobrym szkłem da Ci o wiele lepsze zdjecia niż nawet najlepszy kompakt :)

Sejthan napisał/a:
Porównanie aparatu starego do jego następcy jest dla mnie jakimś wyznacznikiem
- cieszę się, że moje rady Ci się do czegoś przydały :)

cube007 
Rozmowny

Sejthan napisał/a:
Spokojnie panowie ;)
Porównanie aparatu starego do jego następcy jest dla mnie jakimś wyznacznikiem i skłania pozostać przy fuji.
Obecnie coraz bardziej skłaniam się do wysupłania kasy na s6500fd. Rożnica niewielkiej kwoty, a zupełnie inny sprzęt. Jednocześnie nie wiem czy mądre jest wydawanie ok 800zł na s9500 kiedy za 1000zł chodzą używane lustra typu A100 :roll:

Jesli tak elastycznie podchodzisz do granicy 500zl jaka pierwotnie wyznaczyles to za 800zl byc moze uda Ci sie wyrwac jakiegos Olympusa e500 z kitem (duzo lepszym niz to co daje Sony); tyle ze olek sporo szumi (jak na lustrzanke). Jesli masz zadatki na szumofoba moze Ci to przeszkadzac. W czym jednak szum przeszkadza przy nauce kadrowania, doboru odpowieniego czasu/przyslony, zabawy z GO itd. itp.? IMO w niczym...
Zaleta starych olkow sa kolory produkowane przez matryce Kodaka.

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

A co sądzicie o s7000? Czytając na recenzje.net.pl o s9500 bardzo go wychwalali, a na alledrogo się pojawił w dobrej cenie.
---
O tym E500 na pewno pomyślę jak uzbieram trochę $$$ :)

[ Dodano: Pią 08 Maj, 2009 01:55 ]
Jeszcze zapytam o Olympusy 500 i 510 UZ i Nikona 5700. Mam je "po ręką" i w dobrej cenie.
Wiem, że motam :oops:

[ Dodano: Nie 10 Maj, 2009 01:50 ]
Żeby stało się zadość to po dzisiejszej wizycie w Media Markt stwierdziłem, że nie opłaca mi się kupować kompakta, a lepiej przebiedować i lustro jakieś tanie od razu.
Dzięki wszystkim za pomoc i opinie :)

Odpowiedz do tematu