Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Szukam kompaktu, który pozwoli mi nauczyć się fotograficznego fachu Budżet to 500zł na aparat. Ważna jest dla mnie możliwość rozbudowy i możliwość ustawień z palca jak największej ilości parametrów.
Z całego dnia poszukiwań wypłynęły dwa aparaty: Canon S2 i Fuji FinePix S5600. Który z nich lepszy? Może jeszcze coś innego?
Siemka
według mnie lepszym aparatem bedzie Fuji FinePix S5600 tutaj jest porównanie tych dwóch aparatów to popatrz jeszcze sobie
http://www.optyczne.pl/po...dd0=24&add1=188
[ Dodano: Sob 02 Maj, 2009 10:13 ]
# Silny 18-krotny zoom optyczny o polu widzenia od szerokokątnego po telefoto - 27-486mm (ekwiwalent ogniskowych dla 35 mm)
# Stabilizacja obrazu wykorzystująca przesuwanie sensora CCD oraz wysokie czułości ISO 6400*
# Technologia Detekcji Twarzy
# 8 milionowy sensor CCD
# Kompaktowa, lekka konstrukcja o formie lustrzanki hybrydowej
# Wysokiej rozdzielczości kolorowy elektroniczny celownik oraz 2.7-calowy monitor LCD
# 16 programów tematycznych plus pełna kontrola parametrów fotografowania
# Możliwość wykonanie do 400 zdjęć na jednym zestawie akumulatorów AA (Ni-MH)
# Podwójne gniazdo pozwalające na korzystanie z kart pamięci xD-Picture Card, SD oraz SDHC oraz 58MB pamięci wewnętrznej
# Do 15 kadrów na sekundę w trybie wysokiej prędkości zdjęć seryjnych
[ Dodano: Sob 02 Maj, 2009 10:14 ]
najtaniej na skąpcu kosztuje 710zł czyli okazja
Bardzo fajny aparacik ze stałym światełkiem... ale niestety już troszkę wiekowy no i jasność to nie wszystko Zastosowany w nim starszy rodzaj procesora graficznego i oprogramowania powodował szumy przy ISO 400 większe niż ma FZ18 przy ISO 800 Obiektyw był bardzo jasny, ale nie miał też szerokiego kąta, ogniskowa zaczynała sie od 36mm
Osobiście nie wchodziłbym w zakup tego aparatu... no ale co kto lubi
FZ20, jak na swoje lata (premiera w polowie 2004r) jest bardzo dobrym aparatem. Goraca stopka, reczny focus pierscieniem, stale swiatlo...
qadest1 pisze ze szum w apracie 3 lata mlodszym jest mniejszy - sensacyjne odkrycie Z szumem mozna powalczyc programowo, a stabilizowane jasne szklo powoduje ze nie zawsze pojawia sie koniecznosc podniesienia ISO.
Brak szerokiego kata to wada - tyle ze ani Canon ani Fuji go nie oferuja.
qadest1 pisze ze szum w apracie 3 lata mlodszym jest mniejszy - sensacyjne odkrycie
Nie wiem jaki masz w tym cel, ale najzwyczajniej w świecie się Czepiasz Panie Kolego!!! Czy ja gdzieś napisałem, że to jest sensacyjne odkrycie??? Zwróciłem tylko uwagę, na pewne cechy, których pytajacy może nie być świadomy, w końcu prosił o radę. A jasne szkło nie zawsze Ci wystarczy, by nie podnosić ISO. Życzę powodzenia w walce z szumami programowo ja tam wolę, gdy z aparatu zdjecia wychodzą gotowe, a nie pastwić sięnad nimi przy kompie
qadest1 - Sejthan szuka aparatu za max 500zl, a Ty mu piszesz ze ten za 1200zl mniej szumi. Swietna rada.
Nie Czytasz, ze zrozumieniem i dalej Twój ton jest czepiasty To, że piszę, że bardziej szumi niż ten za 1200 zł, to własnie po to by uprzedzić go, o tym, że taki fakt występuje i to w większym stopniu niż w aparacie, który może zobaczyć w sklepie, bo FZ20 to jużraczej sobie w sklepie nie poogląda
I tyle było by w temacie tej bezsensownej duskusji z Tobą cube007, ja widzę, ze Ty wszystkie rozumy Pozjadałeś i jesteś nieomylny i wszechwiedzący więc zostawiam pole dla Ciebie z mojej strony EOT Nie będę przecież uczył konia jeść trawy
Spokojnie panowie
Porównanie aparatu starego do jego następcy jest dla mnie jakimś wyznacznikiem i skłania pozostać przy fuji.
Obecnie coraz bardziej skłaniam się do wysupłania kasy na s6500fd. Rożnica niewielkiej kwoty, a zupełnie inny sprzęt. Jednocześnie nie wiem czy mądre jest wydawanie ok 800zł na s9500 kiedy za 1000zł chodzą używane lustra typu A100
Fuji s6500fd jest dobrym aparatem i do nauki się nadaje Musisz jednak pamiętać, że nie posiada sanek na lampę (tak jak model s9600) więc jakbyś w przyszłości planował, to nie podepniesz lampy zewnętrznej (chyba, że na szynie ) Ale skoro zastanawiasz się nad zakupem lustrzanki... Może lepiej faktycznie trochę poczekać i doskładać pieniążki od razu na lustro z jakimś kitem. Na lustrze też można się uczyć fotografii od podstaw, zwłaszcza że amatorskie lustrzanki mają jak w kompaktach, oprócz programów półautomatycznych i manuala, również posiadają programy typowo tematyczne i pełne auto W przyszłości, możesz rozbudowywać system o dodatkowe obiektywy, lampę zewnętrzną, jeśli tylko Ci na to pozwolą fundusze nie jesteś ograniczony obiektywem przymocowanym na stałe (jak w kompakcie) Nawet taka A100 z dobrym szkłem da Ci o wiele lepsze zdjecia niż nawet najlepszy kompakt
Sejthan napisał/a:
Porównanie aparatu starego do jego następcy jest dla mnie jakimś wyznacznikiem
- cieszę się, że moje rady Ci się do czegoś przydały
Spokojnie panowie
Porównanie aparatu starego do jego następcy jest dla mnie jakimś wyznacznikiem i skłania pozostać przy fuji.
Obecnie coraz bardziej skłaniam się do wysupłania kasy na s6500fd. Rożnica niewielkiej kwoty, a zupełnie inny sprzęt. Jednocześnie nie wiem czy mądre jest wydawanie ok 800zł na s9500 kiedy za 1000zł chodzą używane lustra typu A100
Jesli tak elastycznie podchodzisz do granicy 500zl jaka pierwotnie wyznaczyles to za 800zl byc moze uda Ci sie wyrwac jakiegos Olympusa e500 z kitem (duzo lepszym niz to co daje Sony); tyle ze olek sporo szumi (jak na lustrzanke). Jesli masz zadatki na szumofoba moze Ci to przeszkadzac. W czym jednak szum przeszkadza przy nauce kadrowania, doboru odpowieniego czasu/przyslony, zabawy z GO itd. itp.? IMO w niczym...
Zaleta starych olkow sa kolory produkowane przez matryce Kodaka.
A co sądzicie o s7000? Czytając na recenzje.net.pl o s9500 bardzo go wychwalali, a na alledrogo się pojawił w dobrej cenie.
---
O tym E500 na pewno pomyślę jak uzbieram trochę $$$
[ Dodano: Pią 08 Maj, 2009 01:55 ]
Jeszcze zapytam o Olympusy 500 i 510 UZ i Nikona 5700. Mam je "po ręką" i w dobrej cenie.
Wiem, że motam
[ Dodano: Nie 10 Maj, 2009 01:50 ]
Żeby stało się zadość to po dzisiejszej wizycie w Media Markt stwierdziłem, że nie opłaca mi się kupować kompakta, a lepiej przebiedować i lustro jakieś tanie od razu.
Dzięki wszystkim za pomoc i opinie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9