Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 08 Maj, 2009 Czy zmienić Sigmę 17-70/2.8-4.5 ?
Jest sens zamieniać ten obiektyw na Sony 16 - 105, chodzi mi głównie o to, że z Alfą 700 obiektyw firmowy pewnie lepiej by współpracował, ta Sigma jest w miarę, choć żeby mieć naprawdę fany obraz, trzeba przymykać przesłonę. Z drugiej strony inni piszą że ten Sony jest ciemny i za drogi, jak na swoję możliwości, ewentualnie myślałem o Tamronie 24 - 75 i stałym świetle, 2.8. Na zakup Carla 16 - 80 raczej mnie nie stać.
zatem, zmieniać czy jednak nie warto, bo wyraźnie większej różnicy nie będzię?
dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 09 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Przy odrobinie cierpliwosci uzywanego CZ mozna kupic za ok.2000. Do Sigmy nie mam porownania, ale Sony 16-105 jest bardzo przyzwoitym obiektywem (uzywany za 1300zl).
Ja osobiscie bym sobie tego Tamrona darowal ze wzgledu na brak szerokiego kata.
Słuchaj a używałeś może Sony 24 - 105 3.5 - 4.5, na szerokim kącie tak bardzo mi nie zależy, a cenowo wychodzi prawie to samo co Tamron 17 - 50, dzięki i sorry że tak męczę
Nie. To jest zapewne to samo co Minolta 24-105. Opinia jest taka, ze ponizej f5.6 jest mydlana i malo kontrastowa. Jest za to pod pelna klatke i wolniej ciemnieje niz Sony 16-105.
lucas, ja mam Minoltę 24-105 (bliźniak Sony), do cyfry odradzam, średni obiektyw. Spore aberacje i nie jest jakoś wybitnie ostry.
Tamron 17-50 jest ok, ale tylko dobra sztuka, tak samo 28-75.
Sony 16-105 to dobry obiektyw, ale mając już Sigmę 17-70 chyba bym nie wymieniał, niewiele zyskujesz na zakresie ogniskowych a dużo tracisz na świetle.
z tym światłem u Sony zgoda ciemne, powiem tak im więcej czytam tym mniej ten 16 - 105 pociąga, ale z tą Sigmą jest tak, że jak mi zależy na ostrości to i tak muszę sporo przymykać przesłonę i nie wiem. Myślałem, żeby dać sobie w ogóle spokój z takim spacerowym zoomem, większość zdjęć z Sigmy robię tak w zakresie 50 - 70, jakoś te ogniskowe mi podchodzą i kupić taką stałkę Sony 50 f,1.4, wiem że to wybitnie portretowa sprawa, a w tym akurat nie siedzę, stąd kolejne pytanie, jak taka 50 sprawdzała by się w takiej codziennej eksploatacji, raczej nieportretowej
lucas
Zakup jakiejś stałki w okolicach 30 mm da tobie nowe możliwości, nie jest to zły pomysł.
Do wyboru masz:
Sony (Minolta) 35 G 1,4 - blee, drogi i taki sobie
Minolta 35 f/2 - tylko używany, ma bardzo dobrą opinię i dlatego trudno go kupić
Sony DT 30 f/2,8 Makro - zapowiedziany, więc trzeba poczekać
Sigma 30 1,4 - to chyba najlepszy wybór w tej chwili
Co do 50 mm to:
Sony 50 1,4 - dobry, warty swojej ceny
Minolta 50 1,4 - tylko używka, wszystkie wersje osiągają na tyle wysokie ceny że lepiej już kupić nowe Sony
sony DT 50 1,8 - zapowiedziany, więc trzeba poczekać
Minolta 1,7 - tylko używka, warto
Sony/Minolta Makro 50 2,8 - warto
no i Sigmy.
Jest jeszcze Sigma Makro 70 mm
Jestem za kupnem jakiejś stałki do posiadanej przez ciebie Sigmy, ale decyzja co zrobić należy do ciebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10