Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy zmienić Sigmę 17-70/2.8-4.5 ?
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009   

davaeorn napisał/a:
AF nie jest jakiś szalony w tych szkłach...
szalony? Tej sigmie, gdybyśmy chcieli ostrzyć manualnie to nawet ślimak ucieknie :D

Reklama

lucas 
Uczestnik

dzięki za pomoc, Sigma ocalona:), zobaczę i poszukam gdzieś tej stałki Sigmy 30 1.4, problem, że w Radomiu, chyba jej nie znajdę tak, żeby dało się ją podpiąć i pobróbować

choć znalazłem też za 2300 CZ, i jakby tak udało się tę Sigmę sprzedać i jeszczę drugi obiektyw,którego używam, Sigmę 135 - 400, to może kto wie? na razie dzęki raz jeszcze, będę główkował:)pozdrawiam

sndbk 
Bywalec

S17-70 miałem i byłem zadowolony. Wygodniej mieć na zoomie kilka ogniskowych niż żonglować stałkami. Chyba, że S30 ma taką jakość optyczną, że będzie widać różnicę. Trochę zawiedzionych opinii o niej można znaleść.

lucas 
Uczestnik

Wysłany: Sob 09 Maj, 2009   

prawie jestem zdecydowany na zakup Sony 50 f 1.4, gdzieś widziałem też ogłoszenie Minolty 50 f 1.7, co prawda używka ale dwa razy tańsza od tego Soniacza. A jak tak przeglądam zdjęcia innych to tak się zastanawiam, że zamiast obiektywu nie lepiej byłoby kupić dobry program do obróbki zdjęć w tej cenie. Tak się zastanawiam, wiem, że ważne jest dobre oko, dobrze dobrany kadr i tak dalej, że dużo zależy od kreatywności fotografa, ale boje się, że i tak później to wszystko przechodzi przez jakieś oprogramowanie, które tak wszystko podkręca, że nie wiadomo, już jak wygląda rzeczywistość. No nic, tak mi sie jakoś zebrało, pozdrawiam i dzięki, ta stałka strasznie mnie ciekawi, takie światło, zobaczymy:)

SlawGaw 
Optyczny

lucas, dla mnie w pierwszej kolejności musi być zdjęcie, które następnie się obrabia w razie potrzeby, więc lepiej kupić szkło, a program w drugiej kolejności.

lucas 
Uczestnik

generalnie jestem tego samego zdania, że najpierw szkło, jakoś tak nie chciałbym za bardzo przemielać zdjęć softem, używam tylko tego oprogramowania, które Sony dało z aparatem, czyli bez rewelacji i czasem wątpię:)

SlawGaw 
Optyczny

Program Sony ma dość spore możliwości, ale ułożenie menu i podział na trzy różne aplikacje powoduje że trudno się go używa, nie jest czytelny. Uzupełnienie go Gimp'em powinno zaspokoić twoje potrzeby w pełni.
Gimp to odpowiednik PS, darmowy i dość dobry.

lucas 
Uczestnik

Wysłany: Pon 11 Maj, 2009   

szukałem trochę pośród tych stałek i znalazłem jeszcze coś takiego Sony 28,f2.8, ktoś wie, jak on się sprawuję, ma gorsze światło od tej Sigmy 30 f 1.4, ale to Sony a nie Sigma.

SlawGaw 
Optyczny

lucas, to stara Minolta, konstrukcja z czasów pierwszej dwunastki obiektywów z AF Minolty, wtedy Minolta współpracowała z Leicą. Bardzo dobry kontrast i kolory, na pełnym otworze trochę mydli, spore winietowanie, od f/4 dało się używać, przynajmniej taka była ta Minolta którą ja posiadałem.
W końcówce lat 80 to był jeden z lepszych obiektywów 28 mm. W tej chwili wolałbym jednak sigmę 30 f/1,4 choćby z powodu światła.

lucas 
Uczestnik

kurcze nowa Sigma kosztuje 1800, sporawo, na allegro byla minolta 50 f1.7, za 600 i SOny 50 f 1.4 za 800, pononć jeszcze na gwarancji, ta Minolta cieszy się dobrą opinią, tylko że 50 to chyba raczej wybitnie portretowo, przejrzałem swoje zdjęcie, gdy chodzi o używane ogniskowe, najmniej jest tych z ogniskową około 50, z drugiej strony nie próbowałem nigdy portretu, hmm

SlawGaw 
Optyczny

28 Sony kosztuje około 1000, stara Minolta chodzi nawet za 500 zł, gdyby udało się tobie kupić za 400 zł to była by to dobra cena, za użyteczność jaką daje ten obiektyw.

Jeśli zależy tobie na 28 mm, a niekoniecznie na dystansie minimalnym to możesz rozważyć kupno Tokiny 28-70 2,6-28, odległość minimalna 0,7 m a Sony/Minolta 28 mm 0,3, jakość zdjęcia porównywalna, niemal identyczna, także użyteczna od f/4, tyle że duży, ciężki zoom a tu mała lekka stałka.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

SlawGaw napisał/a:
stara Minolta chodzi nawet za 500 zł

Jesli chodzi o MAF 28/2.8 to jakis czas temu lezala na kkm na sprzedaz w cenie 350zl i jakos chetnych nie bylo. To o czyms swiadczy.
Zdecydowanie wolalbym dobra 30tke Sigmy. Tyle, ze to juz nie ta cena.

Odpowiedz do tematu