Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Maj, 2009 Kupno obiektywu, do 1400zł pod Sony A300
Mam teraz obiektyw kitowy, i zastanawiam się nad kupnem Sigmy 17-70, ale nie wiem czy warto. Byłem w sklepie, podczepiłem, podobała mi się - lepsza niż kit, ostrzejsza, lepsze światło, lepszy AF. Głównie to portretu, krajobrazu. Jak oceniacie w niej makro?
Macie jakieś inne propozycje? Raczej nowe obiektywy.
Mam teraz obiektyw kitowy, i zastanawiam się nad kupnem Sigmy 17-70, ale nie wiem czy warto.
Gdybyś miał Canona, to byłoby o czym podyskutować. Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem Sony A300, to w założonej cenie czeka Cię albo Sigma, albo Tamron.
Sigma 17-70 ma bardzo dobrą opinię (poczytaj podobne wątki) więc gnaj człowieku do sklepu.
[ Dodano: Nie 10 Maj, 2009 23:10 ]
Xilomion napisał/a:
Jak oceniacie w niej makro?
Po przełączeniu w tryb macro, jak juz złapie ostrość, co czasami trochę trwa, to szyszkę sosny, ok. 4cm, bedziesz miał w całym kadrze. Wiekszego zbliżenia, na takim dokładnie zestawie, nie udało mi sie wykonać.
Ekspertem w dziedzinie sony jest tu MC-przekonywał mnie kiedyś, że z tym kitem da się żyć. Dlatego zastanowiłbym się czy do tych celów nie lepiej byłoby rozważyć stałki sigmy 50/1,4 i 30/1,4 i na razie zostawić tego kita
Xilomion napisał/a:
Jak oceniacie w niej makro?
To makro 1:2 całkiem niezłe, ale musisz bardzo zbliżać się do fotografowanego obiektu-sigma 105/2,8 macro jest do tego lepsza
B o g d a n napisał/a:
Po przełączeniu w tryb macro, jak juz złapie ostrość, co czasami trochę trwa
i tu stanowczo wolałbym 30/1.4 i to bym polecił - szeroki portret tym zrobisz, krajobraz też - oczywiście lepiej byłoby mnieć 85mm do portretu i 20mm do krajobrazu, no ale budżet to budżet...
Jest jeszcze oczywiscie mozliwosc kupna Sony 16-105 z drugiej reki, najczesciej po rozkompletowaniu zestawu A700+S16-105. Tez dobra propozycja. Tamrona 17-50 chyba sie nie kupi za 1400 obecnie.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Maj, 2009
Xilomion, masz dość spore wymagania w tym przedziale cenowym, myślę że sigma 17-70 po trochu wszystkie je spełnia (krajobrazy, portret, makro) i będzie najlepszym rozwiązaniem w tej cenie.
Sigmy 30/1.4 wcale nie mialem w rekach, a Sigme 50/1.4 tylko przez chwile, wiec bazuje tylko na opiniach innych.
Jak wybierzesz dobra sztuke 30tki, to nie bedziesz jej chcial odpinac. Swietna ogniskowa pod aps-c. Taki standard.
Co do 50/1.4, to jest ona mz obecnie troche za droga.
Ale, jakto jest z jakością? Jest świetna? Bo mówisz dobrą sztukę... I nie wiem co to jest ta dobra sztuka. Czy to jest los jak wicher, czy edzie dobry albo trefny egzemplarz?
Mniej wiecej tak. Jest spory rozrzut jakosciowy. Najlepiej osobiscie w sklepie wybrac z kilku sztuk (nie jest wcale takie pewne, ze jakas bedzie dobra), choc komor wybieral z jednej sztuki i jest zadowolony, prawda? A dobra to znaczy ostra, prawidlowo ustawiajaca ostrosc i nieposiadajaca w nadmiarze innych wad optycznych.
Najlepiej osobiscie w sklepie wybrac z kilku sztuk (nie jest wcale takie pewne, ze jakas bedzie dobra), choc komor wybieral z jednej sztuki i jest zadowolony, prawda?
Prawda, jestem bardzo zadowolony. Z tym że ani Sigmy 30/1.4 ani 50/1.4 nie dostaniesz za 1400 zł, tym bardziej obydwu naraz. Sigmę 17-70 też mam i też jestem bardzo zadowolony. Jeśli chodzi o makro to dostajemy odwzorowanie 1:2,3 – przy bliskiej odległości od przedmiotu. Zabawa jest fajna, ale ta bliskość jest ograniczeniem na które trzeba uważać, żeby sobie nie zasłonić światła.
Dodatkowo ta Sigma ma też możliwość bardzo bliskiego ostrzenia na szerokim końcu, czego nie da Ci żaden prawdziwy obiektyw makro – przydaje się do śmiesznych kadrów.
Wstawilbym zdjecie malzonki zrobione Sigma 10-20 gdy aparat byl ok. 40cm od jej nosa, ale by mnie z domu wypisala. Generalnie wychodza ciekawe przerysowania.
Sony 50/1.4 czy 2.8?
Jak to bliskiego ostrzenia na szerokim końcu? Bo nie czaje
Sigma ustawiona na 17 mm (czyli szeroki kąt widzenia) nadal ma minimalną odległość ostrzenia te dwadzieścia parę centymetrów (piszę z pamięci), co oznacza, że możesz przystawić obiektyw np. do makiety kolejki elektrycznej i zrobić z bliska szeroki plan, jakbyś był krasnoludkiem z aparatem foto. Zwykle obiektywy mają ostrzenie od ok. 30-40 cm (popularny i polecany Tamron 17-50/2.8 ma 30 cm) i trzeba się wtedy trochę odsunąć, żeby móc wyostrzyć, przez co tracisz perspektywę krasnoludka.
To nie jest jakieś super ważne, ale taka kolejna mała, miła cecha tego szkła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10