Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
używam tej Sigmy od roku jako zamiennika kita, jest ok, gdy chodzi o ogniskowe i światło, ale ona naprawde ostre obrazy dla ogniskowych 50 - 70 generuje przy f 8.0, taki Tamron 17 - 50 ze światłem f2.8 jest optycznie chyba lepszy, choć ma troche mniejeszy zakres ogniskowych, dzisiaj bym kupił właśnie ten obiektyw
porób sobie zdjęć tą Sigmą, a zobaczysz czy potrzebujesz stałki, ja sam się dzisiaj nad tym się zastanawiam
Xilomion, zdjęcia makro? to lepiej z Sigmą, te 7 cm to dużo, a do tego dłuższa ogniskowa, Tamron 50, Sigma 70.
Ja mam Tamrona i jest fajny, ale trzeba trafić dobrą sztukę, z Sigmy zresztą też.
Dla jasności Tamrona warto dozbierać te 200 zł, jasność bardzo się przydaje, ale czy tobie bardziej potrzeba jasności czy dłuższej ogniskowej to już sam musisz sobie odpowiedzieć.
Xilomion, sprawa jest prosta – jak potrzebujesz światła to zastanów się nad Tamronem. Jak chcesz spróbować sił w makro to weź Sigmę. O zawodności i niecelności jednego i drugiego napisano morze, ale większość osób które znam i które używają tych obiektywów są z nich zadowolone.
Tak poza tym mam jedną zasadę – nie kupuję u nieznanych małych sprzedawców korzystając z najniższej możliwej ceny znalezionej na wynalazku typu Ceneo czy czymś podobnym. Uderzam do sprawdzonego sklepu internetowego lub do normalnego sklepu foto w którym mogę coś przymierzyć i sprawdzić. Wolę zapłacić stówę więcej niż wozić się z serwisem, kalibracjami itd. Oczywiście w przypadku droższych szkieł to często jest niemożliwe, ale Tamron 17-50 i Sigma 17-70 to tak popularne szkła że po prostu trudno nie znaleźć ich na miejscu. Pewnie do system Sony trudniej. Jak się mieszka w małym mieście to tym bardziej. Mimo wszystko polecam spróbować nie korzystać z najtańszych okazji – to znakomicie zwiększa szansę na sukces.
komor, też tak kiedyś myślałem, aż do momentu gdy kupiłem Sigmę 10-20 w sklepie należącym do sieci Sigma ProCentrum i woziłem się do serwisu parokrotnie. Obsługa to chyba już rozpozna mnie w Gdyni na ulicy
Zapłaciłem około 200 zł więcej gdyż myślałem tak samo jak ty, a skutek był i tak nijaki.
Xilomion, kup najtaniej jak tylko będziesz mógł, ale istotne jest abyś miał gwarancję polskiego przedstawiciela, ewentualna kalibracja jest za darmo, w innym przypadku 260 zł.
Fotojoker to dobra firma, ale z obsługą bywa różnie w zależności od punktu. Jeśli nie będą mieli na stanie, to przy zamawianiu przez internet i odbiorze w sklepie mają dodatkową opłatę wyższą niż dostawa do domu. Trochę dziwne ale tak jest. Do Fotojokera należy także sklep internetowy fotoBasia.pl, nie zawsze mają te same ceny.
komor, też tak kiedyś myślałem, aż do momentu gdy kupiłem Sigmę 10-20 w sklepie należącym do sieci Sigma ProCentrum i woziłem się do serwisu parokrotnie.
SlawGaw, w życiu nic nie jest pewne, dlatego napisałem, że kupowanie w renomowanymi miejscu zwiększa szanse sukcesu, a nie, że go gwarantuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9