Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Coraz bardziej ciągnie mnie system Nikona i szkiełka, jakie wypuszczają.
I przydałyby sie odświeżone wersje takiej, 50tki i 35tki w Canonie. Bo na chwilę obecną żeby mieć taką ostrość jak w tanim Nikorze 35/1.8 musiał bym zabulić parę tysięcy za eLke.
Uważam, że jesteś w mylnym błędzie. Akurat co jak co, ale szkieł i jasnych stałek to masz więcej u Canona niż Nikona. Z powodu głupiej trzydziestki czy pięćdziesiątki zmieniać system? Kup dobrą Sigmę 30 i 50 mm i zapomnij o takich Canonach. A o eLach f/1.2 czy podobnych to mogę sobie poczytać, nawet obejrzeć ich nie mam gdzie. U Nikona nawet popatrzeć nie ma na co, bo zdaje się szkieł f/1.2 to niezbyt wiele… 85/1.8 też zdaje się lepsze u C niż N, z tego co czytam?
Jeślibym miał zmieniać system na Nikona to z powodu korpusów a nie szkieł… A w każdym razie nie z powodu jasnych stałek.
sndbk, dwa ostatnie są dostępne także u Canona: 17-55 jest sporo tańszy niż Nikkor, natomiast 70-200/2.8 jest dostępny w dwóch odmianach i do tego jeszcze dwie odmiany ze światłem f/4, których próżno szukać u Nikona.
Moim zdaniem Nikon to ma w szkłach przewagę na poziomie amatorskim. Tych całkiem niezłych kitów w rodzaju 16-70 czy ..-105 jest sporo, w tym też ze stabilizacją, a u Canona takich rzeczy nie ma.
Coraz bardziej ciągnie mnie system Nikona i szkiełka, jakie wypuszczają.
I przydałyby sie odświeżone wersje takiej, 50tki i 35tki w Canonie. Bo na chwilę obecną żeby mieć taką ostrość jak w tanim Nikorze 35/1.8 musiał bym zabulić parę tysięcy za eLke.
Uważam, że jesteś w mylnym błędzie. Akurat co jak co, ale szkieł i jasnych stałek to masz więcej u Canona niż Nikona. Z powodu głupiej trzydziestki czy pięćdziesiątki zmieniać system? Kup dobrą Sigmę 30 i 50 mm i zapomnij o takich Canonach. A o eLach f/1.2 czy podobnych to mogę sobie poczytać, nawet obejrzeć ich nie mam gdzie. U Nikona nawet popatrzeć nie ma na co, bo zdaje się szkieł f/1.2 to niezbyt wiele… 85/1.8 też zdaje się lepsze u C niż N, z tego co czytam?
Jeślibym miał zmieniać system na Nikona to z powodu korpusów a nie szkieł… A w każdym razie nie z powodu jasnych stałek.
Jeden 85/1.8 wiosny u Canona nie czyni. Jak narazie Nikon wymienia szkła a Canon tylko się przygląda. Na ELki mnie niestety nie stać... Choć systemu nie zamierzam na razie zmieniać.
Nikon wymienia bo ma braki i sporo starszych szkieł nie współpracujących z małymi korpusami. Mnie na obiektywy za 4k+ zł też nie stać dlatego lubię Sigmę a ona jest dostępna zarówno dla C jak i dla N. ale trudno mi się zgodzić z opinią, że Canonowi brakuje szkieł bardziej niż Nikonowi. A że Canon śpi to inna sprawa.
Nikon wymienia bo ma braki i sporo starszych szkieł nie współpracujących z małymi korpusami. Mnie na obiektywy za 4k+ zł też nie stać dlatego lubię Sigmę a ona jest dostępna zarówno dla C jak i dla N. ale trudno mi się zgodzić z opinią, że Canonowi brakuje szkieł bardziej niż Nikonowi. A że Canon śpi to inna sprawa.
Dlatego mam coraz większy szacunek do Sigmy:). Zwłaszcza po pojawieniu się Sigmy 50/1.4:). Jesli zostane w Cononie to wymienię 350tke na 50D i wezmę sobie na deser to szkło. Niestety to co się dzieje z cenami jest dla mnie co najmniej szokujące:).
Ja miałem okazję potestować wspomnianą Sigme 50/1,4 podczas warsztatów z okazji otwarcia Sigma Pro Centrum w Szczecinie. Powiem szczerze że bokeh piekny, ostrość na 1,4 też przyzwoita lecz niestety ten af masakra. Wybierałem centralny punkt af modelka oddalona ok 3 m, przeglądałem na kompie fotki i raz ostrość na twarzy raz na ścianie 1,5 m za modelką. Nie wiem - może na 50D z regulacją af pracowałoby to lepiej jednak na moim 30D jest źle. Nie kupię tej Sigmy. Wolę zaoszczędzić 400 zł kosztem gorszej ostrości na 1,4 i kupić Canona 50/1,4. Podczas tego samego wieczoru pobawiłem się również Sigmą 30/1,4 i tu było jeszcze gorzej z celnością. Chyba wyleczyłem się z Sigmy choć taka 120-300/2,8 bardzo mi przypadła do gustu
Ja miałem okazję potestować wspomnianą Sigme 50/1,4 podczas warsztatów z okazji otwarcia Sigma Pro Centrum w Szczecinie. Powiem szczerze że bokeh piekny, ostrość na 1,4 też przyzwoita lecz niestety ten af masakra. Wybierałem centralny punkt af modelka oddalona ok 3 m, przeglądałem na kompie fotki i raz ostrość na twarzy raz na ścianie 1,5 m za modelką. Nie wiem - może na 50D z regulacją af pracowałoby to lepiej jednak na moim 30D jest źle. Nie kupię tej Sigmy. Wolę zaoszczędzić 400 zł kosztem gorszej ostrości na 1,4 i kupić Canona 50/1,4. Podczas tego samego wieczoru pobawiłem się również Sigmą 30/1,4 i tu było jeszcze gorzej z celnością. Chyba wyleczyłem się z Sigmy choć taka 120-300/2,8 bardzo mi przypadła do gustu
Na 350D też nie trafiała dość często, ale spisywała się wcale nie gorzej niż C50/1.4. A jakość zdjęć...Po prostu ja jeszcze z takim obiektywem nie miałem do czynienia - dla mnie szok. Czekam na przypływ gotówki, musze mieć tą Sigmę...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9