Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Maj, 2009 Jakość lornetek sprzedawanych w Polsce!
Witam!
Na początek kilka słów na temat moich kłopotów z zakupem lornetki Nikon z serii SE CF.
Otóż w połowie marca złożyłem zamówienie w sklepie internetowym na lornetkę Nikon 10x42 SE CF. Po tygodniu czekania dotarła do mnie lornetka w koszmarnym stanie. Stan jej szkieł był podobny do lornetek za 100zł w jednym z supermarketów tj. na obiektywie odcisnięty palec a na szkłach okularów gruba warstwa zaschniętego kurzu. Lornetka wyglądała tak jakby ze dwa lata stała na wystawie bez żadnych zabezpieczeń. Przypomnę tylko cenę 3499zł . Odesłałem lornetkę oczywiście na swój koszt. W sklepie poinformowano mnie że to był jedyny egzeplarz w Polsce!!! Dlatego muszę poczekać trochę dłużej gdyż trzeba sprowadzic ją z zagranicy. Po ponad czterech tygodniach oczekiwań anulowałem zamówienie. Spróbowałem kupić model SE 8x32 w innym sklepie internetowym. Okazało się że jakimś cudem lornetka jest w Polsce. Po 16 dniach czekania dostałem lornetkę z odciśniętym palcem i kilkunastoma rysami na obiektywie lornetki oraz jakimiś kropkami na jednym z okularów.
Po tym trochę przydługim wstępie nasuwa sie kilka pytań.
Jak działa kontrola jakości lornetek przed wysyłką czy w ogóle jest taka? Zaznaczam że po pierwszej wpadce poprosiłem przy drugim zakupie aby dokładnie sprawdzono lornetkę przed wysłaniem do mnie. Zapewniono mnie że wszystko jest ok.
Kolejna sprawa to długi czas oczekiwania na towar. Z zagranicy ponad czekania miesiąc i nic a w Polsce ponad dwa tygodnie. Czy oni ten towar niosą na piechotę?
Tak więc mam zmarnowane dwa miesiące czekania na lornetkę oraz 90zł mniej w kieszeni (przesyłki kurierskie) a sprzętu jak nie było tak nie ma.
Proszę o jakąś radę jak i gdzie w pewny sposób mogę kupić w tym kraju lornetkę Nikon SE 10x42 lub 8x32. Czy może ktoś widział w swoim mieście lornetki z tej serii w dobrym stanie.
Jeszcze ostatnie zdanie: NIGDY WIĘCEJ ZAKUPÓW SPRZĘTU OPTYCZNEGO PRZEZ INTERNET!
Adam., troszkę chyba przesadzasz. Rysa - rozumiem. Za taki sprzęt dziękuję.
Ale odciśnięty palec i zakurzone okulary, to żaden problem. Taki sprzęt doprowadzasz
do stanu idealnego w 5 minut bez konieczności odsyłania i tracenia za przesyłkę.
Może trochę przesadzam. Ale wydając 3,5 tysiąca chciałbym mieć lornetkę nówkę a nie taką którą muszę doprowadzać do stanu używalności. Nie wiem czy udałoby się wyczyścić te naprawdę strasznie zakurzone okulary bez ich zarysowania. Tam była zaschnięta skorupa kurzu. Mógłbym zrozumieć taką sytuację gdyby lornetka była oferowana jako używana i ze znaczącą obniżką ceny. Tak jest na Zachodzie Europy ale nasi handlowcy muszą się chyba jeszcze dużo nauczyć aby szanować klienta.
Kolejna rzecz to w jaki sposób osoby zajmujące się dystrybucją i sprzedażą drogiego sprzętu optycznego obchodzą się z nim.
Adam,w pelni sie z Toba solidaryzuje i szkoda,ze nie napisales nazwy firmy-bo to jest skandal!!!! Na zachodzie jest to nie do pomyslenia(siedze tam juz prawie dziescia lat),rynek sam bardzo szybko weryfikuje takie firmy,a poza tym na zachodzie jest calkiem inne podejscie do klienta-klient nasz pan,bo on robi zakupy u nas i jest tam to tak zrozumiale jak zolte slonce.A poza tym inna mentalnosc ludzi.
W pełni się zgadzam!! Gdzieś 2 miesiące pisałem swoje spostrzeżenia na temat kupowania lornetki 8x30EII poprzez sieć AVANS. Wydaje mi się, jest przedstawiciel Nikona na Polskę nie jest w tej materii w pełni profesjonalny gdyż to on dopuszcza do handlu takim towarem a po drugie nie jest w stanie zabezpieczyć pewnej ilości towaru do obrotu n Polskę.
Adam spróbuj w sklepie Awans (przed kupnem będziesz miał możliwość obejrzenia stanu towaru!). W każdej większej mieścinie jest sklep tej niemieckiej sieci sklepów. Aktualnie na rok 2009 jest 8x32 SE w ofercie:
http://www.katalog.avans.pl/produkt.php?pid=34386
Powiem szczerze sam jestem ciekawy jakie będziesz miał doświadczenia. Jak by co to proszę zapytaj też o cenę 8x30EII i 10x42 SE.
Pozdrawiam
Myślę również że ( odciśnięty palec i zakurzone okulary ) to skandal. Szkoda że redaktor Arek nie widzi w tym problemu. Uważam że po to również jest to forum aby pewne problemy poruszyć i jeśli ktoś kupuje sprzęt za 3.5 tys i jest traktowany przez firmę w sposób nieprofesjonalny to należy o tym mówić wprost podać nazwę firmy itp, pomoże to nam w wyborze solidnego i godnego zaufania sprzedawcy.
Pozdrawiam.
Dziękuję za głosy poparcia ale wolałbym aby nie trzeba było wogóle zajmować się tego typu kwestią.
Przy lornetce 10x42 zgłosiłem telefonicznie jaki jest stan sprzętu który otrzymałem. Usłyszałem że związku z tym że chcieli mi wysłać ją jak najszybciej to nikt nie spojrzał nawet pobieżnie na lornetkę. Trochę słabe wytłumaczenie. Inna sprawa że nikt z magazynie Nikon Polska również nie spojrzał jaki jest stan lornetki. Mogę zrozumieć gdyby był to jakiś tani drobiazg a nie tak droga rzecz. Słusznie napisał Adam Bieniasz że i tu cytuję "przedstawiciel Nikona na Polskę nie jest w tej materii w pełni profesjonalny gdyż to on dopuszcza do handlu takim towarem a po drugie nie jest w stanie zabezpieczyć pewnej ilości towaru do obrotu na Polskę". Wiem że coraz trudniej dostać tę lornetkę ale co jak co jeden egzemplarz tej lornetki (w dodatku w takim stanie) na tak duży kraj w UE to chyba trochę mało.
Teraz siedzę i zastanawiam się jak zdobyć Nikona SE 10x42 lub 8x32. Wydawało mi się że największym problemem będzie uciułanie tak dużej kwoty potrzebnej do zakupu.
Okazuje się że było to błędne myślenie.
Co ewentualnego zakupu w sklepie Awans to mimo że mieszkam w jednym z największych miast Polski to nie ma tam tego sklepu.
Mam możliwość kupna lornetki w Wielkiej Brytanii. Ale zakupu dokonałby mój kolega który nie bardzo się na tym zna chociaż można zawsze wytłumaczyć na co ma zwrócić uwagę. Ale po tych przygodach w Polsce trochę się boję że nawet tam nowa lornetka będzie miała jakąś usterkę. W kraju mogłem ję odesłać. A gdy tam kupię to nie będę mógł jej oddać. Po za tym nie bedę miał gwarancji. Sam juz nie wiem co mam robić. Do czwartku muszę się zastanowić gdyż potem kolega przylatuję na kilka dni do Polski.
Po popatrzeniu przez model 8x32 wróciła kwestia który model wybrać. Chyba jednak bardziej przypadł mi do gustu model 10x42. Model 8x32 wydawał mi się mniej ostry przy krawędziach.
Najlepiej byłoby wziąć do ręki obie a następnie spojrzeć i porównać. Ale jak wiadomo jest to nie możliwe.
ewentualnie nową jak wolisz. Niech kolega się tam przejedzie i obejrzy sprzęt czy szkła czyste i nie podrapane.
A gwarancja, IMO powinna być ważna również w Polsce jak zarejestrujesz lornetkę na stronie Nikona.
Mój kolega był już w tym sklepie żeby zobaczyć tę używaną lornetkę i okazało się że w zasadzie jest ok. tylko ma dosyć widoczną rysę na jednym z obiektywów. Dlatego jeśli się zdecyduję to chyba jednak na tę nową. Mimo że różnica w cenie jest dość znaczna bo 100 funtów czyli 500zł. Tylko tak jak już napisałem wcześniej boję się że nawet nowa może miec jakąś skazę której nie zauważy mój kolega.
Ciekawe jest to co piszesz o ewentualnej gwarancji w Polsce. Musiałbym zapytać w Nikon Polska.
Adam
[ Dodano: Wto 02 Cze, 2009 21:31 ]
Witam!
Może to co napiszę tylko pośrednio ma związek z tematem postu ale chyba powininem umieścić tę informację. Otóż tak jak napisałem na początku tematu odesłałem kurierem otrzymaną brudną i porysowaną lornetkę Nikon SE CF 8x32 do sklepu internetowego. Było to na drugi dzień tak więc lornetka szybko dotarła do sklepu. W tym sklepie internetowym regulamin mówi że pieniądze zostają zwrócone w czasie 7 dni. Po tygodniu sprawdzam swoje konto i widzę że nie ma tam pieniedzy (2819zł) za zwróconą lornetkę. Na drugi dzień piszę e-maila do sklepu. Cisza. Piszę następnego dnia drugiego e-maila. Znowu cisza. Kolejnego dnia dzwonię do sklepu. Rozmawiam z osobą która nie bardzo wie o co chodzi i mówi że jutro rano ktoś do mnie zadzwoni i wyjaśni dlaczego jeszcze nie mam pieniędzy za zwrócony towar. Czekam rano ale nikt nie zadzwoni. Więc popołudniu ja dzwonię do nich. I to co usłyszałem streszczę w ten sposób: pieniądze za lornetkę otrzymam dopiero kiedy sklep dostanie pieniądze od dystrybutora do którego wróciła lornetka, a tak w zasadzie to sklep nie musiał przyjąć zwróconej lornetki gdyż była ona sprowadzona na zamówienie więc tak naprawdę to tylko dobra wola sklepu że przyjeli mi zwrot towaru. Czekam dalej na pieniadze. Po kolejnych kilku dniach dalej nie ma pieniędzy na koncie. Dzwonię do nich i znowu żądam aby oddali mi moje pieniądze. W końcu po 22 dniach od momentu kiedy dotarła do sklepu zwrócona lornetka otrzymałem pieniądze. Jak to ma się do regulaminu sklepu. Na koniec nazwa sklepu Fotoexpert z Zielonej Góry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9