Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Sro 13 Maj, 2009
Dlaczego nie warto kupować lustrzanki za mniej niż 10 tys.
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Wto 12 Maj, 2009   

ilDottore, tak się zastanawiam czy ktoś nie podiwanił ci loginu i hasła do konta na forum, bo to napisałeś w tym wątku mnie przeraża, w przeciwieństwie do Twoich poprzednich wypowiedzi. Jak 50D nie ma dla Ciebie użytecznego zakresu ISO to hmmm… Ja rozumiem że 5D uzależnia, ale pomiędzy kompaktami a 5D jest jeszcze cały świat lustrzanek APS-C i nie widzę powodu do zakazywania go, szczególnie początkującym pytającym o aparat do imprez okolicznościowych. Takie podejście dziwi mnie szczególnie u osoby, która do tego 5D nie podpina jedynie słusznych szkieł systemowych z czerwonym paskiem tylko rozsądnie i pragmatycznie wybrała coś optymalniejszego finansowo. Jak się te Twoje Sigmy podpięte do 5D mają do negacji sensu istnienia lustrzanek APS-C? :)

A tak w ogóle to taki off-top, że cały ten wątek bym najchętniej wykasował, bo dział „Pomagamy w wyborze lustrzanki…” jest już wystarczająco zabagniony. Jak nie lubię kasować i zamykać to aż mnie korci ten guziczek opisany jako „Usuń ten temat”. :neutral:

Reklama

Monastor 
Optyczny

ilDottore, nie wiem czy to co piszesz to prowokacja, czy może piszesz poważnie, ale momentami brzmisz jak drugie wcielenie Kena Rockwella. Co najmniej dziwacznie :neutral:

Swoją drogą w życiu nie przepłaciłbym 2000 za fuji F100. Za te pieniądze można dostać wiele lepszych aparatów. IMO nakłaniasz kolegę do popełnienia błędu. Co innego jeśli hybryda jest kompromisem spowodowanym brakiem funduszy bez perspektywy zgromadzenia odpowiedniego kapitału w rozsądnym czasie. Wtedy jak najbardziej polecam do nauki. Ale kiedy za takie same lub porównywalne pieniądze możemy mieć lustro, nie ma co się pakować w takie wynalazki.

krisv740
[Usunięty]

komor,
nie przesadzaj - bardzo pouczająca dyskusja...
ktoś coś wie , inni nie rozumieją, ewentualnie nie chcą...
pachnie akademikiem
ale nie...
ja rozumiem ilDottore,

rozumiem też oponentów,
ale brak odniesienia do realnego/konkretnego problemu/zagadnienia czyni tą dysputę ... hmmmm... ciekawą? :cool:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kozidron napisał/a:
nie patrz na tą "dziurę" z perspektywy swoich potrzeb.....
Spoglądałem właśnie z perspektywy iLDottore. Teraz na 5D ma właściwe zakresy. Wiem, że każdy ma inne potrzeby i nie musimy do tego wracać.
ilDottore napisał/a:
Oczywiście że NIE POTRZEBA!
Wystarczy początkującemu 2000 na Fuji S100. Do tego cały czas zmierzam!
Zacytowałeś tylko kawałek mej wypowiedzi. Miałem na myśli, że nie potrzeba 10kzł. na lustrzankę. Czytajmy dokładnie innych, to nie będziemy musieli tyle pisać.

iLDottore, to, że jako pierwszą lustrzankę wybrałeś 5DMkII, to dobrze, ale nie wmawiaj ludziom, że obrazki z 50D nie różnią się od kompaktów.
Kompaktów używam odkąd pojawił się na rynku Canon PRO1 i nigdy go nie sprzedam mimo, że widzę różnicę. Każdy aparat ma inne zastosowanie. Mam kilka zestawów aparatów, każdy do innych celów ale przecież początkującym nie będę mówił, że tak i tylko tak trzeba.
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Wto 12 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

krisv740
[Usunięty]

Monastor,
a ile wydałeś na swoje zabawki?
do tej pory....

komor 
Moderator

Gdyby ilDottore chciał mnie przekonywać dlaczego warto mieć pełnoklatkowy aparat to nie odezwałbym się ani słowem, ale wątek o pierwszej lustrzance na imprezy i wycieczki?
Kolega tommy2207 pewnie już dawno uznał nas za wariatów i wypisał się z tego forum. :)

Zmieniam tytuł tego wątku, żeby nie mącić ludziom w głowach. krisv740, dzięki za podsunięcie pomysłu. :)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
Kolega tommy2207 pewnie już dawno uznał nas za wariatów i wypisał się z tego forum.

Szczególnie jak przeczyta czym "zaczynający zabawę z lustrzanką" może się kierować w zakupie lustrzanki "na imprezy i wycieczki"/vide preferencje ilDottore/ :cool: :mrgreen:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor napisał/a:
Zmieniam tytuł tego wątku, żeby nie mącić ludziom w głowach.
Ha, ha, ha, dobry ten tytuł!
Słuchajcie ale ten "film" leci juz na dwóch "kanałach" równolegle! Ciekawe jak "oglądalność"!
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Wto 12 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Monastor 
Optyczny

krisv740, obawiałem się, że ktoś o to zapyta. Nie zamierzam sobie nic przedłużać i pisać ile wydałem. Każdy kto orientuje się w sprzęcie wie ile mniej więcej mogło pójść na zawartość mojej stopki w cenach sprzed kryzysu.
O swoich doświadczeniach z podstawową częścią tego zestawu już pisałem. Zestaw za 3k uważam za zupełnie wystarczający do nauki. To, że potem wydałem więcej bo przestał mi wystarczać nie jest żadnym argumentem. Z kompaktem sytuacja jest identyczna, ale trzeba doliczyć kasę potrzebną na przesiadkę. Fociłem hybrydą. Nie miałem w niej szerokiego kąta (zakres od 36 mm w ekwiwalencie), a ogniskowe z końca zakresu można było sobie odpuścić.
Wolę opcję
Amatorskie lustro + standard + kolejne obiektywy
niż
kompakt + amatorskie lustro + standard + kolejne obiektywy

Zwłaszcza, że niektóre aparaty kompaktowe osiągają absurdalne ceny.

ilDottore 
Bywalec

komor napisał/a:
ilDottore, tak się zastanawiam czy ktoś nie podiwanił ci loginu i hasła do konta na forum, bo to napisałeś w tym wątku mnie przeraża, w przeciwieństwie do Twoich poprzednich wypowiedzi.

Nie przerażaj się. :D
Spokojnie to przeanalizuj. Doradzisz z czystym sercem człowiekowi który ZACZYNA focić pakowanie się w lustrzanki?

komor napisał/a:
Jak 50D nie ma dla Ciebie użytecznego zakresu ISO to hmmm…

Wybacz ale nie będę Canonowi wchodził... :D
Uwazasz że lepiej mieć mniej niż więcej?
Jesli idioci pakują tyle MPix na APS-C to sami sobie są winni.
Dobrze wiesz, że z rozdzielczością pi razy drzwi 8Mpix APS-C by szumiał tyle co MkII. Ma niemal 2x więcej. KOMU PRZESZKADZAŁO WPROWADZIĆ NA RYNEK 8MPix BEZ SZUMÓW?
I masz wtedy wybór. Czemu tak nie ma? Ano temu, że łatwiej mydlić ludziom oczy kosmiczną ilością MPix i obiecywac im, że gdy kupią sobie lustrzankę to zaczną robić lepsze zdjęcia. Bzdura.

komor napisał/a:
Ja rozumiem że 5D uzależnia, ale pomiędzy kompaktami a 5D jest jeszcze cały świat lustrzanek APS-C i nie widzę powodu do zakazywania go, szczególnie początkującym pytającym o aparat do imprez okolicznościowych.

No to jeszcze raz.
1. Nie zakazuję. Staram się dobrze doradzić. Osobie która ma prawo do INFORMACJI jak wydać swoje ciężko zarobione pieniądze. Rozumiesz? Do INFORMACJI a nie REKLAMY mówiącej, że lustrzanki są Z DEFINICJI LEPSZE niż kompakty, ultrazoomy i co tam jeszcze.
2. Otóż NIE SĄ. A doradzanie wydania kilku tys. złotych osobie która z tym aparatem wybiera się do cioci na imieniny nie ma IMO nic wspólnego z odpowiedzialnością.
3. Lustrzanka winna być ŚWIADOMYM wyborem, opierającym się na rzeczywistych POTRZEBACH fotografa a nie na fakcie że właśnie widział fajną reklamę firmy XXX albo że kumpel ma "zajefajne lustro"...
4. Jeśli kupujesz swoją lustrzankę świadomie, to znasz na pewno jej ograniczenia i możliwości. Nie rozczaruje Cię wówczas szum, wizjer, DOF, AF i co tam jeszcze, bo dobrze wiesz, co kupowałeś i do jakich zdjęć tego aparatu (choćby i APS-C! Co złego jest w APS-C???) potrzebujesz.

komor napisał/a:
Takie podejście dziwi mnie szczególnie u osoby, która do tego 5D nie podpina jedynie słusznych szkieł systemowych z czerwonym paskiem tylko rozsądnie i pragmatycznie wybrała coś optymalniejszego finansowo. Jak się te Twoje Sigmy podpięte do 5D mają do negacji sensu istnienia lustrzanek APS-C? :)

Słuszne pytanie ale z niesłuszną tezą. :) Nie neguję sensu istnienia APS-C, nie uważam natomiast, aby to był dobry wybór dla początkującego i nie uważam za odpowiedzialne doradzanie mu tegoż. APS-C będzie OK dla osób fotografujących już świadomie, dobierających body i szkło do swoich potrzeb.
I nie rozgraniczam lepsze-gorsze... źle mnie nie zrozum.
Każdy niech kupuje sprzęt odpowiedni dla siebie. Ja też bym się bardzo chciał zmieścić w 2000 złotych. Nie jestem idiotą i nie znajduję przyjemności w szastaniu pieniędzmi.

Dlatego nie pojmuję Forumowiczów z APS-C pałających oburzeniem. Czym tu się oburzać??? Starcza Wam Wasz sprzęt? I Bogu dziękujcie, że nie potrzebujecie nic droższego!:D
Natomiast z ręką na sercu: jesteście w większości pasjonatami sztuki fotograficznej: czy naprawdę uważacie Wasze aparaty za odpowiednie dla początkującego??? Co On z tego będzie miał (poza wydatkami)?
Ostatnio zmieniony przez ilDottore Wto 12 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

krisv740
[Usunięty]

Monastor, a zastanawiałeś się jak wielu osobom kupującym obecnie entry level tak naprawdę potrzebna jest lustrzanka?
czytasz to forum /jak i inne/ i widzisz jak to się zaczyna...
'chcę lustrzankę, mam 1500/2000/3500 na wszystko.."
a co później?
jeśli ktoś się rozwija - wydatki - twoja/moja autopsja
jeśli nie - a może rzeczywiście kompakt/hybryda to lepsze wyjście...
czy przy normalnym "foceniu' krajobrazów /jeśli masz ekwiwalent 24-28 mm na dole (co moim zdaniem nie jest konieczną koniecznością bo i na 50mm mozna piękny landszaft zrobić)/ ktoś przy oglądaniu zdjęć na ekranie kompa , nie w powiększeniu 300% i ew. w wydrukach w rozmiarze pocztówki zobaczy jakąś zastrzaszającą różnicę?

moim zdaniem nie!
więc po co to "lustro" - jak to się mówiło - "szpan"?

nie koniecznie - ceny spadły
ale czy naprawdę warto?

Monastor 
Optyczny

ilDottore, tak, uważam że mój aparat, pozbawiony bardziej specjalistycznych szkieł, których się na przestrzeni kilku lat dorobiłem, jest odpowiedni dla początkującego. Sam z nim zaczynałem.

krisv740, rzecz w tym, że lustrzankę można dostać za takie same lub mniejsze pieniądze niż niektóre z bardziej "wypasionych" kompaktów. W tym wypadku nie widzę sensu kupowania gorszego sprzętu za te same pieniądze tylko dlatego, że i tak będzie wystarczający.
Ostatnio zmieniony przez Monastor Wto 12 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

krisv740
[Usunięty]

i tu właśnie pokutuje mój wiek i myślę ilDottore,

Monastor,
jesteś myślę około dwukrotnie młodszy ode mnie...
ja już wielokrotnie pisałem, że doradzanie to fajna sprawa , ale naprawdę trzba wiele odpowiedzialności za swoje słowa...

nie zrozum,że Tobie zarzucam brak - nie!

jesteś dobry w tym co robisz i znasz się na rzeczy, ale....

zawsze będziesz proponował lustro każdemu kto tylko napomknie o fotografii?

ja mam hybrydę i obawiam się,że po krótkim okresie chęci pozbycia sie jej, zostanie ze mną na długo!

ilDottore 
Bywalec

B o g d a n napisał/a:

iLDottore, to, że jako pierwszą lustrzankę wybrałeś 5DMkII, to dobrze, ale nie wmawiaj ludziom, że obrazki z 50D nie różnią się od kompaktów.

Bogdan, to nie jest moja pierwsza lustrzanka. Tak się składa że fotografuję już 35 lat a 20-25 lat świadomie. Więc wierz mi na słowo, że tych kilka lustrzanek i tych kilka obiektywów zdążyło przez te lata przejść przez moje ręce. :)
Nie jest to też moja pierwsza lustrzanka cyfrowa. Miałem Canona 50D ale wrócił do sklepu.
Nie wkładaj mi też w usta słów, których nie wypowiedziałem. Napisałem że różnica w obrazku pomiędzy dotychczas użytkowanym aparatem i C50D nie uzasadniała wydania na Canona tak dużych pieniędzy. Moim zdaniem. Ty masz prawo mieć swoje zdanie.
Masz C50D, wystarcza Ci i bardzo dobrze! Ja się z tego cieszę i szczerze Ci zazdroszczę bo nie lubię wydawać pieniędzy.

B o g d a n napisał/a:
Mam kilka zestawów aparatów, każdy do innych celów ale przecież początkującym nie będę mówił, że tak i tylko tak trzeba.

Ja również kompaktu się nie pozbyłem. Zabieram go np. na imieniny do cioci, bo nie kupiłem 5DMkII żeby szpanować przed rodziną, poza tym nie wszędzie mi się chce z landarą targać.
Tylko zastanawiam się, po co w ogóle na imieninach u cioci lustrzanka? Żeby wujka zachwycać???
Są różni fotografowie i różne potrzeby. I - Bogu dziękować! - rózne aparaty.

komor 
Moderator

ilDottore, z tymi niepotrzebnymi megapikselami to oczywiście prawda, ale wojna na megapiksele odbywa się nie tylko w lustrzankach, ale także (nawet z gorszym dla konsumenta skutkiem) także w tych hybrydach/kompaktach. Nie widzę więc nic złego w kupnie podstawowej lustrzanki do focenia kotleta u cioci.

Co do tego, że lustrzanki to są dla tych co już chwycili bakcyla – nie poznałbym Was wszystkich tutaj, gdybym sobie pewnego dnia nie kupił Canona 400D z kitem, z myślą o zaspokojeniu potrzeby posiadania „drogiego profesjonalnego aparatu” :D Bakcyla fotograficznego chwyciłem dopiero po kupnie lustra i zobaczeniu jakie fajne rzeczy można z nim zrobić. Kupując wspomniany wyżej aparat wyraźnie zaznaczyłem doradzającemu mi koledze (hi, Tomek! :) ) że absolutnie nie zamierzam dokupywać żadnych dodatkowych obiektywów. Uśmiechnął się wtedy pod nosem, zupełnie nie wiedziałem dlaczego… :)

Odpowiedz do tematu