Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No za 2700 to ciężko będzie kupić którykolwiek z w/w korpusów "średniej klasy".
Za jakieś 2800 jest Canon 40D, ale sam korpus, bez obiektywu.
Jak masz kupować Sony, to weź a200 - zostanie sporo pieniędzy na przyzwoity obiektyw.
Nikona D80 w tej cenie kupisz tylko z kitem 18-55. Może inni na mnie psy powieszą, ale to nie jest taki fatalny obiektyw. Znajomy ma go z Nikonem D40 i sobie chwali, a w fotografii siedzi od dawna. Zdjęcia też mu ładne wychodzą, ale to akurat potwierdzenie teorii że człowiek robi zdjęcia a nie aparat czy obiektyw, a nie że kit 18-55 jest świetny.
Na początek ten Nikon jest bardzo fajny. Do obiektywu kitowego można w przyszłości dokupić stałkę AF 50/1.8D za 500 zł i już się robi ciekawie.
Tak czy inaczej wybierz się do sklepu, porównaj sobie Sony i Nikona (pamiętaj, że w Sony dostaniesz lepszy obiektyw, więc podchodź z dystansem do sonowskich plastików, gałek i klapek) i odezwij się jak coś postanowisz.
Za w/w kwote spokojnie da sie kupic A200+Sony16-105. Calkiem niezly i uniwersalny zestaw.
D80 to juz inna bajka jesli chodzi o ergonomie i jakosc wykonania, choc matryca taka sama.
tommy2207 Sigmę 17-70 możesz dokupić do każdego aparatu branego przez ciebie pod uwagę aparatu.
A300 - jakość zdjęcia A200 + LV, ja bym wolał A200
A350 - 14 mln pikseli, po co? na wyższych czułościach szumi więcej niż inne
D60 - odstrasza mnie menu i brak silnika AF, ale to istotne ograniczenie jedynie dla posiadających starą optykę do Nikona.
D80 - w tym towarzystwie najstarszy i najlepszy, ale jakość zdjęcia podobna do A200 i trudno będzie kupić aby się zmieścić w 2700zł razem z obiektywem.
W tej cenie nie mieszczą się też C 40D, K20D, N D90, A700, za to Samsung GX 20 mieści się i to razem z kitem, który nie jest zły.
Kwestia jakości, myślę że nie zauważysz różnicy i wcale cię nie oszukuję. Podobne efekty uzyskasz D60 jak i A200, na odbitkach do A4 nie będzie widać różnicy.
Powyżej zresztą też.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Maj, 2009
RB napisał/a:
Powyżej zresztą też.
nie to miałem na myśli a to, ze poczuje się różnice między np 400D a 40D przy większych formatach, choć wykresy mogą pokazywać co innego, różnice szczególnie powyżej iso400.
Jakby temat już mniej istotny bo kwota jaką tommy2207, chce przeznaczyć na lustro zamyka go w entry level, chyba że używki chociaż SlawGaw, podpowiada GX 20 jeżeli nie rezygnować z kryterium wytrzymałości to jedyna nowa puszka dostępna w tej cenie ale jak zwykle wydaje mi się, że kryterium "będzie dobrze wykonany" pewnie może odnosić się zarówno do 450D jak i A200 czy D60
Prosił bym o podanie konkretnych modeli aparatów które byście mi polecili jako mój pierwszy aparat zamiast lustra oczywiście mając na uwadze moją niewiedze w robieniu fotek oraz to , że jeżeli miało by być to lustro to radźcie przyszłościowo czyli żebym nie musiał za pół roku sprzedawać i kupować jakiegoś innego aparatu bo ten po prostu już mi nie wystarcza pod względem jakości lub też trudności w obsłudze . Wasze uwagi na temat pstrykania fotek "u cioci na imieninach" nie są do końca trafione bo nie będę chodził tylko do rodzinki po to żeby im robić fotki , ale też wyjazdy np. na łono natury lub w miasto gdzie zdarzają się różne ciekawe widoki które fajnie by było uwiecznić na supr zrobionej fotce i móc się nią delektować ! i Mieć tą świadomość że pieniądze jaki przeznaczyłem na swój pierwszy aparat były dobrze zainwestowane !!!
Powiem tak. Jak dla mnie, to jakosciowo tylko niszowe Sigmy serii DP pozostaja w sferze zainteresowan. Wlasnie ze wzgledu na jakosc zdjec.
I w calosci zgadzam sie z Monastorem.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 13 Maj, 2009
tommy2207 napisał/a:
czyli żebym nie musiał za pół roku sprzedawać i kupować jakiegoś innego aparatu bo ten po prostu już mi nie wystarcza pod względem jakości lub też trudności w obsłudze .
tommy2207,
Myślę, że to długo nie nastąpi i chyba tego nie powinieneś się obawiać, prędzej się rozczarujesz korzystając z trybu auto. Twoje przekonanie o jakiś dużych różnicach miedzy puszkami w tym pułapie finansowym jest typowe, czym prędzej zrozumiesz, że szkło jest ważniejsze tym lepiej. Rzeczywiście D80 i gx20, spełniają wyższe kryteria w zakresie jakości wykonania i ergonomii (chociaż to subiektywna opinia) od pozostałych puszek w tym przedziale cenowym(nie licząc używek).
[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 22:10 ]
tommy2207, tak konkretnie to bym chyba zdecydował się na dziadka D80 + kit 18-55VR i szybko dokupił 50/1.8, solidne, wygodne i rozwojowe body, które powinno zaspokoić twoje potrzeby, niestety do lampy będziesz musiał dołożyć, cudów nie ma to nie era
Ostatnio zmieniony przez goltar Sro 13 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11