Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: goltar
Sro 13 Maj, 2009
Dlaczego nie warto kupować lustrzanki za mniej niż 10 tys.
Autor Wiadomość
konczako 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 13 Maj, 2009   

oracle napisał/a:
Cytat:
W moim FZ18 też mogę sobie wszystko ustawić manualnie, ale co z tego, skoro zdjęcia jakościowo są daleko w tyle za zdjęciami z 40d?

A z jakim obiektywem? Bo raczej nie z kitem w wersji I.
A lepsze jakościowo są na tyle na ile ty to widzisz. Amatorowi nawet mała głębia ostrości się może nie spodobać... Także zostaw swoje przemyślenia dla siebie, to jest inny poziom i ty wiesz czego ci potrzeba.

W ogóle to moje zdanie jest takie że jak ktoś ma zamiar używać lustrzanki z kitem przez cały czas to mu tak na prawdę ta lustro nie jest potrzebne. Brać tanią dobrą i tanią hybrydę za połowe ceny lustrznaki z kitem.

A ten obiektyw kitowy to jakiś trędowaty jest? Nawet podpinając starą wersje można wycisnąć fajne foty. O wersji z ISem nawet nie wspominam, bo jest to naprawdę wystarczająco ostry obiektyw.. Jak na początek wystarczający i praktycznie dostajemy go za free...
Każdym aparatem da się zrobić dobre zdjęcia... Ale porównywanie samej jakości uzyskiwanych obrazów z lustrzanek i kompaktów to totalne nieporozumienie.
Moim zdaniem dla kogoś, kto jest na poważnie zainteresowany fotografią lepiej kupić lustrzankę z kitem za 3tyś niż wypaśny zoom za 2tyś. Na tym najczęściej to polega, że z czasem rozbudowuje się szklarnie i rzadko, kogoś stać żeby wydać 10.000zł na początek.
Co innego, jeśli ktoś chce tylko lustrzankę na zasadzie, "bo kumple mają a to ja też muszę" itd. :lol: .

Reklama

oracle 
Maniak

Wysłany: Czw 14 Maj, 2009   

Trędowaty to bardzo dobre określenie. :lol:
Na prawdę wiele zwykłych hybrydowych obiektywów potrafi osiągnąć lepsze rezultaty w ostrości. A jak obiektyw jest mydlany to cała reszta jego zalet staje się bezużyteczna.

JEŚLI autor czuje że faktycznie fotografia go pociąga i zamierza modernizować zestaw to jak najbardziej polecam. Ale kupowanie lustrzanki z tylko i wyłącznie kitem (na zawsze) mija się z celem.

zug
[Usunięty]

oracle napisał/a:
Ale kupowanie lustrzanki z tylko i wyłącznie kitem (na zawsze) mija się z celem.

ale chyba ktoś kto kupuje lustrzankę nie zakłada, że będzie pomykał cały czas z kitem a jedynie przez jakiś czas. Zacznie focić i zobaczy czego mu brakuje.
Wiem sam po sobie " a kupię sobie z dwoma kitami i mi wystarczy :razz: "
po miesiącu pozbyłem się dłuższego, mniejszego zostawiłem bo nie opłaca się sprzedawać. :wink:
Teraz jak bym nosił się z zamiarem kupna to samą puszkę i dołożył bym do czegoś lepszego.

A nawet jeśli tak myśli, to jeszcze nie wie jak się myli. :razz:

krisv740
[Usunięty]

a ja dzisiaj znalazłem coś takiego.... :roll:
może to bedzie dobry przyczynek do wzmożenia/zakończenia tej dyskusji... :grin:

wklejam z c_b :

Wydaje mie sie ze tego nie bylo a warto aby kazdy przeczytal (tylko ang.).

Dostalem od znajomego tekst z jednego z zgaranicznych forow fotograficznych gdzie pewien jegomosc dziwil sie ze ludzie wydaja tyle kasy na hobby :

Sorry OT... just realised that there are alot of ppl that sink a lot of money in to this hobby... 5d, 1dmkII -> 1dmkIII, 100-400... what the?!?!?!?!

no i dostał odpowiedz ktora z jednej strony rozbawila mnie do łez a z drugiej uswiadomia ze wpadlem po uszy :

just like a lot of things, photography is like feeding heroin, its highly addictive.

before u started out photography with a 350d kit, u will think that the kit lens is the lens in the whole world u will need and u will think that the 350d body is sufficient for u.

but after u buy the 350d kit set, u went out ur house and everywhere to shoot. Then u saw a pretty gal 20-30m away and u wanted to shoot her, but the lens is too short. then comes NDP and u wanna shoot fireworks, but u realise ur lens is not wide enough. Then comes ur school/company/friends sports event and they ask u to take pics of them, then u find ur camera is not fast enough and ur lens is too slow.

wat happens after this? Wat happens is u will go to clubsnap and complain and ask for advise why the 350d kit set cant shoot a lot of things that u wanted.

Then ppl will tell u the focus of 350d is slow, then ppl will tell u becos ur 350d is 1.6x crop factor, thus the 18mm of the kit lens is not as wide as a full frame. then ppl will also tell u that the cam at best is only 3fps, and u cant do smooth shooting of sports actions. so wat happens is ppl will recommend u at least a 30d for ur needs.

Then ppl will tell u, that to shoot the pretty chiobu 20-30m away, u will need a longer lens, preferably 200mm. Then others will tell u that the 70-200 f4 IS L good enough, but others will tell u to just get tt best 70-200 f2.8 IS L so u dun need to upgrade again.

then still others will tell u that the kit lens is not good enuff, they tell u the 17-40L is much much better --> sharper, wider, better contrast and colour etc.

so by now, u will discard ur 350d kit set and grab a 30d + 17-40L + 70-200 f2.8 IS L. After that u go out to shoot, then dam, u realise the colours of the pics are not nice, and u realise the built in flash is not good enuff, then ppl ask u to save up and buy the best 580 EX II. and there u go, u grab another 580 EX II

after a while in the forums, u see ppl taking bird and wildlife pics, and u find that the photos are dam nice! and u also go out and shoot, but to ur horror, all the birds u shoot at 200mm is baby sized !!! then ppl will tell u to get a teleconverter, then u end up with a 1.4x and 2x teleconverter.

However, this is not the end, becos of the teleconverter, the focus becomes ultra slow, the apeture becomes f5.6 which is slow too. and becos u use the teleconverter, the image quality is not as good as a 70-200 f2.8 alone. then wat happens? ppl tell u to just buy a 400 f5.6 or bite the bullet and grab the 400 f2.8 or 500f4 or 600f4. So how? u go and buy the 400 f2.8 or 500f4 or 600f4.

After this u think its the end? NO WAY DUDE! they will tell u that u need new support, new tripod, wimberly tripod head, lens plate, flash extender, stronger flash !!!!!!! and they will also ask u to buy a new bag to carry ur lens around !!!!!!!

after that u look at other ppl's bird in flight pics and u find them dam nice !!! but u cant achieve it with ur 5fps 30d. ppl again ask u to go buy at least the 1ds mk II or the newest 1d mk III !!!!!!!

the end already??? HELL NO !!!!!! They willl ask u to buy a car to travel to inaccessible place to shoot birds in singapore !!!!!

the end????? FREAKING NO !!!!!! They will tell u to fly to other countries more frequently to shoot other countries' birds and wildlife!!!!

u know wats the end? The end is: Nikon release a freaking dam nice body capable of 20fps, 100 megapixels, removable mini harddisk with rice cooker so u can cook outfield. Wat happens now? U SELL AWAY ALL UR CANON PRODUCTS AND SWITCH CAMP TO NIKON AND START ALL OVER !!!!!!

Conclusion: Does this explain why ppl spend so much in photography

konczako 
Entuzjasta

oracle napisał/a:
Trędowaty to bardzo dobre określenie. :lol:
Na prawdę wiele zwykłych hybrydowych obiektywów potrafi osiągnąć lepsze rezultaty w ostrości. A jak obiektyw jest mydlany to cała reszta jego zalet staje się bezużyteczna.

JEŚLI autor czuje że faktycznie fotografia go pociąga i zamierza modernizować zestaw to jak najbardziej polecam. Ale kupowanie lustrzanki z tylko i wyłącznie kitem (na zawsze) mija się z celem.

Ale takie są realia. Większość zaczyna od takiego "trędowatego obiektywu". A co do hybrydowych obiektywów i supermegazumów to chyba kolega przesadza, bo gdyby nie "superchiper" wyostrzenie JPG w kompaktach to wtedy mydło z lustrzankowego kita okazało by sie żyletą, (o lustrzankowej jakości barw, dynamice i szumach nawet nie wspominam):roll: .
Ostatnio zmieniony przez konczako Czw 14 Maj, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

zug
[Usunięty]

krisv740, Tekst jest świetny a szczególnie odpowiedz na ostatnie pytanie
u know wats the end?
...... U SELL AWAY ALL UR CANON PRODUCTS AND SWITCH CAMP TO NIKON AND START ALL OVER !!!!!!
i tak w kólko takie życie :lol:

konczako 
Entuzjasta

zug napisał/a:
krisv740, Tekst jest świetny a szczególnie odpowiedz na ostatnie pytanie
u know wats the end?
...... U SELL AWAY ALL UR CANON PRODUCTS AND SWITCH CAMP TO NIKON AND START ALL OVER !!!!!!
i tak w kólko :lol:

Dla tych co sprzęt stał się najważniejszy byc może START ALL OVER !!!!!!

keram_25 
Nowy

Wysłany: Pią 15 Maj, 2009   

krisv740, super fajne i dokladnie z zycia wziete.
Kiedy zaczynasz od nowa?
Ja swojego 1DsMkIII nie chce jeszcze zamieniac na Nikona, chociaz juz tyle bylo zmian, ze kto wie...
A moje dwa grosze, tez z zycia,
1.tanie jest drogie...
2.dobre - kosztuje...
Ciekawi mnie ilu z nas will start all over???????????? :wink:

krisv740
[Usunięty]

keram_25,
nie bądź złośliwy.. :mrgreen: :mrgreen:
jak dobrze pamiętam , to ty chciałeś zmieniać system na nikona :razz:

a mnie tylko w pewnym momencie zaczęła śmieszyć dyskusja w której parę osób ma rację /patrząc pod różnymi kątami na sprawę/ a nie chce zobaczyć racji drugiej strony.... :cool:

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

prawda jest taka że wielu amatorów racjonalizuje swoje kiepskie zdjęcia brakami w sprzęcie.
np: najlepsze amatorskie zdjęcia ptaków jakie widziałem to dzieło a700 + T200-500.
nie eos 1+ 400f/2.8 ;)

RB 
Temu Panu już podziękujemy

ghost napisał/a:

np: najlepsze amatorskie zdjęcia ptaków jakie widziałem to dzieło a700 + T200-500.
nie eos 1+ 400f/2.8 ;)

Problem co to są zdjęcia amatorskie, jak zwykle... szczególnie na takim rynku foto przyrodniczej jak nasz :grin:

Najlepsze zdjęcia ptaków jakie widziałem to zawsze dzieło mnooostwa godzin przygotowań, a dopiero potem a700 czy d3x...

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

amatorskie - bo nie siedzę w temacie, nie czytuje gazety "Fotograf długoogniskowy". ;)
wiem że te zdjęcia były bardzo dobre i jako rzekłeś - a)świetnie przygotowane, b)świetnie skomponowane.
i nie było na nich narzekania na zbyt wolny AF, zbyt ciemne szkło, zbyt krótką ogniskową, zbyt wysokie szumy, a tym zwykle jest zasłaniany brak przygotowania, pomysłu i wykonania.

fotografia jest mozolna i ciężko iść w niej na skróty. a mz na pewno tym skrótem nie jest kasa.

keram_25 
Nowy

ghost, i to jest wlasnie to!
Fotograf robi zdjecia a nie kasa, jak zauwazyles.
I to ze zazwyczaj super zdjecia sa dzielem wielu godzin przemyslen i staran tez potwierdza ta teze. Proponuje wiec do roboty Panie i Panowie pracujmy nad fotografiami a efekty beda wspaniale nawet jezeli uzyjemy Smieny... :idea:

Odpowiedz do tematu