Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 15 Maj, 2009 Canon EOS 40D + obiektyw kitowy dla amatora
Witam,
Jestem nowi i właściwie chciałbym się upewnić w paru rzeczach :
1.Używałem raz na kilka miesięcy przez powiedzmy tydzień kompaktu SONY DSC-S60 więc jestem amatorem ale fotografia mnie coraz bardziej ciekawi.
2.Zastanawiam się nad zestawem Canon + EF-S 18-55mm i mam pytanie czy to będzie dobry zestaw dla amatora który chce rozwijać się i być lepszym ? Zestaw kosztuje ok. 3500 zł i tylko tyle max moge dac.
3.Czy powinienem zamówić aparat w jakimś sklepie i odebrać oraz zapłacić na miejscu czy może lepiej jeśli pójdę do sklepu i kupię na miejscu?
4.Czy taka cena za ten zestaw jest ok ? Czy nie jest to uzwyany aparat za taka cene ? Bo mozna go kupic takze za ponad 8 tysiecy zlotych !!! Wiec o co chodzi ?
5.Jak pisalem jestem amatorem ktory wie , ze chce robic dobre zdjecia i sie rozwijac.Chce robic zdjecia architekury , widoki , krajobraz a pozniej moze portret i marko.
6.Co byście polecali za jakieś jeszcze maksimum 200 zł do tego zestawu ? Może jakiś plecak albo jakaś karta pamięcie ?
Jest w moim mieście salon Fotojokera więc może dzisiaj pójdę i zobaczę czy mają tam ten aparat z tym zestawem.Co do tych maksimum dwustu złotych to mam pytanie czy za taką sumę mogę dostać gdzieś plecak z przegródkami przeznaczony dla aparatu fotograficznego czy raczej za taką sumę mogę znaleźć tylko torby ? Baaardzo zależy mi na plecaku.
Nie chcę marudzić, ale do 40D wolałbym kita stabilizowanego (z ISem) z propozycji Sundersa. I nie dla stabilizacji, ale dlatego, że jest po prostu lepszy optycznie (można nawet powiedzieć że sporo) od zwykłego kita 18-55. Za jakiś czas dokupisz sobie 50/1.8II (za 350-400zł) i wtedy zobaczysz co 40d potrafi
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 16 Maj, 2009
thomas03, puszka jak najbardziej wporzo ale jak podpowiada Baku, nie bierz tego badziewia 18-55 to się nawet na popielniczkę nie nadaje.....
Zdecydowanie lepiej wersję z IS, w tej cenie(3500) powinieneś znaleźć ofertę z 40d+18-55IS.
Ad.3
właściwie obojętne, jak ci wygodniej, jeżeli masz czas to czemu nie zrobić tego osobiście
Ad.4
jeżeli cena za nowy zestaw 40D+18-55IS to około 3500, to jest to dość przyzwoita a nawet atrakcyjna cena.
no karta potrzebna jest bez sprzecznie, myślę, że sandisk cf extreme III w zupełności styknie(co najmniej 2G), co do torby to zależy jak na to patrzysz, czy od razu masz zapatrywania rozwojowe i ma to być konkretny duży plecak/torba z miejscem na wszystkie "japońskie graty" czy raczej szukasz rozwiązania tymczasowego. Tu mozna wydać nawet lekko ponad 1000 a można po prostu kupić coś "na teraz" co pomieści twój zestaw. Wszystko zależy jak to widzisz.........
Dzięki za odzew , wiem , że marudzę ale to będzie moja pierwsza lustrzanka i w ogóle pierwszy aparat cyfrowy Dokładnie sprawdziłem i za jakieś 3344 zł jest zestaw 40d i 18-55mm IS - znaczy się jak mówicie ze stabilizacją.
Co do plecaka/torby to koniecznie muszę mieć ten pierwszy z pewnych powodów - nie musi to być jakiś plecak najwyższej klasy - szukam czegoś co będzię taką torbą na podstawowy zestaw z tym Canonem tyle , że w formie plecaka - z łatwym dostępem do sprzętu.Niestety mój budżet i tak jest już nadwyrężony tym , że kupię lustrzankę tak więc czy mogę coś znaleźć za 200 zł czy trzysta maks ?
Ps.Szkoda , że takiego plecaka nie można przymierzyć przez internet
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 16 Maj, 2009
thomas03,
no wybór w plecaczkach i torbach jest spory, wszystko zależy od twoich wymagań co wielkości i pojemności, najlepiej jest wybrać się do sklepu i pooglądać sobie. Może zerknij na micro trekker'a 100. Plecaków i toreb jest taka masa, że najlepiej jest ocenić samodzielnie.....to jakby nie jest decyzja życia....
Dzięki za pomoc , właśnie czegoś takiego szukałem i do tego nawet za 175 złotych. Teraz pozostaje pochodzić po sklepach w poszukiwaniu tego plecaczka.
Ps.Być może każdy to wie ale mnie jeszcze ciekawi czemu taki aparat jak 20D i inne z czasem są wycofywane z oferty ? Przecież nie każdego stać na 40d lub inne aparaty za kilka tys.
Ps2.Nasunął mi się taki pomysł (może niebezpieczny...) - czy jak kupię sobie małą torebkę na aparat i kilka np.kart czy innych dupereli i włożę tą torebkę do plecaka czy to będzie bezpieczne ? Bo możnaby jeszcze tak zrobić
Ps.Być może każdy to wie ale mnie jeszcze ciekawi czemu taki aparat jak 20D i inne z czasem są wycofywane z oferty ? Przecież nie każdego stać na 40d lub inne aparaty za kilka tys.
Bo producenci nie są instytucjami charytatywnymi i chcą zarobić, a do tego potrzebne są im nowe modele a starsze są wycofywane z produkcji?
A ceny za cyfrowe lustrzanki i tak są bardzo przystępne w porównaniu z tym co było kilka lat temu, to nie jedzenie czy inny artykuł pierwszej potrzeby żeby biadolić, że nie każdego stać na takie hobby...
Być może każdy to wie ale mnie jeszcze ciekawi czemu taki aparat jak 20D i inne z czasem są wycofywane z oferty ?
Kończy się najpierw produkcja, potem zapasy magazynowe i potem sklepowe...
Pozostają używki
Baku napisał/a:
Nie chcę marudzić, ale do 40D wolałbym kita stabilizowanego (z ISem) z propozycji Sundersa. I nie dla stabilizacji, ale dlatego, że jest po prostu lepszy optycznie
Fajnie , wiem już teraz właściwie wszystko i pewnie zobaczę czy mają na zbyciu dzisiaj ten zestaw w fotojokerze.Większość z was to pewnie profesjonaliści/zaawansowani amatorzy więc jestem też ciekaw czy dla takiego zielonego laika ( ) jak ja taki aparat jak 40d będzie od razu gotowy do robienia dobrych zdjęć czy jednak fakt , że przez jakiś czas używałem DSC-S60 coś pomoże.W skrócie : czy EOSA 40d będę się długo uczył ? Przypominam , że będzie to mój pierwszy aparat cyfrowy w ogóle
Ps.Wracając do tego obiektwu to gdybym tu nie zajrzał nic te dwie literki IS by mi nie mówiły (dzięki za podpowiedź )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10