Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
stałki 10 mm do APS-C, niechby za te 2k zł nawet, ale takiej bez kompromisów w rogach. Może być f/4,
dokładnie - skoro wielu jest w stanie zapłacić za - jakby nie patrzeć - amatorską portretówkę 2000zł (canon 85/1.8) to tak samo za amatorską szerokokątną stalke...
Wiecie, ale to jest ZOOOOOM! To magiczne słówko pozwala marketingowcom myśleć, że łapią na nie klientów Ale tak na prawdę nie oszukujmy się, kto nie mający chociaż podstawowego pojęcia o fotografii kupuje takie szkło? Mam wrażenie, że na prawdę spece od marketingu myślą, że każdemu można zrobić wodę z mózgu. Podczas gdy jednak takie szkła kupują ludzie, którzy w znaczącej większości przypadków wiedzą czego chcą
Poza tym mam wrażenie, że lustrzanki z niepełną klatką są traktowane z założenia jako sprzęty amatorskie, do których nie warto roić bardziej profesjonalnej optyki, bo np. po co robić standard 30mm, skoro jest na rynku kilkadziesiąt obiektywów typu zoom, mających ta ogniskową w zakresie... to samo jest z szerokimi stałkami. A jak ktoś chce lepszej jakości, to niech sobie kupi FF - tak wygląda niestety rozumowanie większości firm. Większości, bo wydaje mi się, że Sigma jako pierwsza poszła po rozum do głowy. Najpierw fiszaje 4,5/2,8, 10/2,8 w dodatku w EX-ie, teraz 30/1,4 - nie bez wad, ale jest Mam nadzieję że na tym nie poprzestaną, bo to mimo wszystko spora luka na rynku, jeśli ktoś to dobrze wykorzysta może zrobić dobry interes. Liczę na to, że oni też to widzą
Czy ja wiem. Jeśli byłaby to stałka to zapewne miałaby takie same parametry jak teraz na 10mm a różnica pewnie tylko w nazwie i braku pierścienia ogniskowania. Cena pewnie też była by podobna. Przykładowo mamy obiektyw 28-70 który zachowuje się świetnie od 28-50 a później już kiszka to traktuje go jako 28-50.
oracle, ale nie sądzisz, że łatwiej wykonać dobrą optycznie szeroką stałkę za np. 2000 zł niż szeroki zoom za te same pieniądze?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 23 Kwi, 2009
nie wiem o co Wam chodzi, przecież wyszedł Samyang 8/3.5 żebyście mogli sobie kupić ultra tanią szeroką stałkę
Zaraz napiszecie 'ale to fiszaj' i takie tam inne blablabla, ale i tak zawsze to 8 stówek tylko
No i ja myślę, że nie ma co narzekać, bo przecież moglibyśmy nie mieć niczego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10