Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 16 Maj, 2009 Jaki zestaw do fotografii przyrodniczej?
Witam serdecznie.
Od jakiegoś czasu zacząłem się zajmować fotografią przyrodniczą a dokładnie fotografowaniem ptaków. Aby móc zajmować się tym bardziej na poważnie przymierzam się do kupna jakiegoś zestawu przeznaczonego do tego typu fotografii. Mam zapytanie jakie zestawy byście proponowali, jakiej firmy body - jaki model no i jakie szkło do tego. Ze względu często na mały rozmiar "modeli" myślę o szkłach rzędu 500-600 i w miarę jasnych ale tez nie za jakieś WIELKIE pieniądze. Jeżeli ktoś z was zajmuje się tą tematyką i może coś doradzić to będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Ps. Obecnie przymierzam się do kupna statywu z głowicą kulową może też byście mieli jakieś propozycje (wiem ze musi być w miarę ciężki no i stabilny no i głowica również) tylko jaki model???
Wysłany: Sob 16 Maj, 2009 Re: Jaki zestaw do fotografii przyrodniczej?
radas77 napisał/a:
myślę o szkłach rzędu 500-600 i w miarę jasnych ale tez nie za jakieś WIELKIE pieniądze
Jedno przeczy drugiemu! Tanio 500-600 jasnych i dobrych milimetrów nie kupisz. Z tego co piszesz, to będziesz potrzebować naprawdę sporej kasy. Sam gitzo i wimberley pod takie szkiełko to koszt minimum 3-5 tysięcy...
Jeśli ma być w miarę tanio to Canon 40D+Sigma 120-400 mm f/4.5-5.6 APO DG OS HSM+stabilny statyw za 400zł+dużo samozaparcia i pomysłowości. To ostatnie jest moim zdaniem najważniejsze .
Po kilku latach zbierania doświadczeń w fotografii ptaków mogę powiedzieć tylko tyle - pucha musi mieć co najmniej 5kl./s i bufor na co najmniej 15 RAWów. A co się tyczy szkła to nie mogą to być namiastki typu 120-400 czy też 150-500. W zasadzie C100-400L ledwo starcza. Najlepsze są stałki, 300, 400, 500 czy też 600 mm. Ale to wymaga sporej kwoty do wydania. Więc co tu radzić. Trzeba kupić namiastki i się męczyć, uda się fotka czy się nie uda - loteria. Zdąży AF, czy nie - loteria. Zapcha się bufor w nieodpowiednim czasie, czy nie - loteria. Co ja nabazgrałem. Przecież nie każdego stać na takie luksusy.
Głowica kulowa średnio się nadaje do obiektywów z mocowaniem statywowym. Tu należało by kupić głowicę typu Wimberley, czy też Jobu... coś tam coś tam. Ja mam Wimberleya. Ale to znowu wydatek ło
Fotografia ptaków, podobnie jak sportu, jest dziedziną bardzo wymagającą jeśli chodzi o sprzet. Jeśli chcesz robić to zawodowo, to wszystko powinno byc z najwyższej półki, od samego aparatu po obiektywy.
Poczytaj sobie na stronie: http://www.foto-ptaki.pl/...d=50&Itemid=101
Jeśłi nie chcesz wydac na sprzet kilkudziesięciu tysięcy złotych, a jedynie ok. 10 tyś, to proponuję rozważyć drogę, którą wybrało juz wielu i ja również.
Jak pisze Wujek_Pstrykacz, trzeba kupić body, które robi co najmniej 5 klatek/s. Do takich body zaliczamy między innymi dwucyfrową serię Canona, czyli z dostepnych nowych: 40D i 50D. Do tego minimalnym obiektywem jest EF 100-400L IS USM.
A dlaczego wybierasz zamiast pełnej klatki, niepełną?
Aparaty o matrycy APS-C dają Ci dodatkowy, przydatny w tej dziedzinie bonus w takim zestawie w postaci ekwiwalentnej ogniskowej 1,6 x ogniskowa obiektywu. Dla 100-400L uzyskujesz ekwiwalent równy 640mm.
Aby na aparacie pełnoklatkowym (np. 5D, czy 1D) uzyskać podobny rezultat, musisz albo zakupić telekonwerter Canona 1,4x, albo teleobiektyw 600mm (np. Canon EF 600 mm f/4.0L IS USM), który kosztuje już ok. 37 tyś zł. Ponadto 5D czy 5D Mark II wykonuje 3, góra 3,9 klatki/s co jest troche mało do ptaszków.
To jest podstawowy powód, dla którego zestaw przykładowo 50D + 100-400L jest bardzo ekonomicznym i często stosowanym rozwiązaniem amatorskim.
Jak dla mnie, 40/50D + 100-400L (ewentualnie nieco tańsze ale mniej uniwersalne 300/4L). Zestaw ciężki nie jest więc statyw do 1000zł spokojnie się znajdzie. Chyba lepszy stosunek jakości do ceny uzyskać ciężko. 50D daje niezłą jakość na wysokim ISO co przydaje się w kiepskich warunkach, czy też wcześnie rano lub późno wieczorem. Tylko niestety seria 6fps kończy się na 10 RAW-ach
Nie wiem jaki masz budżet, ale powyższe opcje oscylują w okolicach 10tyś. zł. (korpus, szkło, karta(y), jakaś torba itp.)
mam do wydania ok 7000 8000zł Myslalem o nikonie d300 no i nie wiem jeszcze jakie szklo do tego a statywik moze manfrotto z glowica za jakies 1000. Co o tym sadzicie?
Sunders to co proponujesz bo d300 jest chyba najlepszą alternatywa jakość/cena z tego co sie dowiadywałem. Tylko nie wiem co ze szkłem jakie byloby najlepsze tak do 4000zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10