Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wiedziałem, że mogę liczyć na rzeczowe podejście do tematu, za co dziękuję.
Może to i wygląda, jakbym już zdecydował na D60, ale przecież bym nie pytał. A może zdecydowałem podświadomie? Sam już nie wiem.
Argument SlawGaw przekonał mnie np. że nie ma co potępiać w czambuł stabilizacji w body.
Ostegolectric, ciekawy ten Samsung, ale za drogi i aż tyle mi nie trzeba, choć pewnie leżałby jak ulał Baku dziękuję szczególnie, za zwrócenie mi uwagi, że przeoczyłem brak punktowego pomiaru światła w 1000D i za spory "wkład" ogólny. Wiem czym jest RAW zastanawiałem się tylko na chłopski rozum czy może doskwierać (pytanie raczej do użytkowników D60) tryb zapisu RAW+JPEG basic, czyli tylko najsłabszej jakości JPEG. Zachowując RAW+ "słaby" JPEG oszczędzamy ciut miejsca na karcie, ale musimy poświęcić więcej czasu przy kompie - "wywołanie/konwersja" RAW na dobry JPEG co słusznie zauważył SlawGaw
Dzisiaj miałem możliwość pstryknąć kilka (dosłownie trzy) fotek A350 i wrażenia mieszane. Ogólnie nieźle, ale wiadomo, za krótki czas na jakieś rozeznanie możliwości aparatu. Zwłaszcza, że gdyby to miała być alfa, to tak jak radzicie, byłaby to A200. Tańsza z większym wizjerem i szybszym trybem seryjnym. Body alf 200 i 350 to te same gabaryty i minimalna różnica wagowa. Fajnie, że alfy są ciut większe i cięższe od D60, ale wrażenie trzymania w ręku (jakby to powiedzieć, by nie urazić właścicieli alf) trochę tandetnego plastiku... Dlatego moje wrażenia mieszane.
Mimo wszystko zastanawiam się między D60 a A200 i sensownymi szkłami do nich. Więc znów was pomęczę kilkoma pytaniami, jeśli można.
Moglibyście polecić coś więcej niż kitowe 18-55 czy 17-70?
1. Tylko jaki zakres ogniskowych jest w miarę uniwersalny, czyli taki, którego najczęściej używacie podczas wypadów w plener, jak i w mieście?
Taki, którym wykonalibyście powiedzmy 80% zdjęć.
2. Co myślicie o takich szkłach do A200:
- Tamron AF 18-200 mm F/3.5-6.3 XR Di II LD za ok. 799zł
- Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM + fitr UV drogi, bo ok. 1400zł + ok. 1250 za body A200 ale może warto nagiąć budżet w myśl zasady słabszy korpus, lepsze szkło Z tym, że to już ekstremalnie rozciągnięty budżet i tylko jeśli naprawdę warto. Pamiętajcie, że muszę jeszcze potem kupić kartę pamięci i torbę a i drugi akumulator by się przydał!
Więc mile widziane szkła w niższych cenach. Może np. ten
- Sony 18-200 mm f/3.5-6.3 za ok. 1150 zł zamiast Sigmy? W opisie ma, że "daje" ładny bokeh. Z kolei wcześniej wymieniona sigma ma stabilizator optyczny ale A200 ma już wbudowany stabilizator. Zwariować można...
Czy nadawałyby się, czy współpracowałyby bezproblemowo z A200?
3. Co o takich szkłach do D60 (cena body ok. 1400):
- Nikon Nikkor AF-S VR 18-105 mm f/3.5-5.6 DX ED ok. 1050zł
- Nikon Nikkor AF-S DX 18-135 mm f/3.5-5.6G ED-IF ok. 1100zł
- Tamron AF 18-200 mm F/3.5-6.3 XR Di II LD ok. 799 - na stronie fotozakupy.pl ten obiektyw o identycznych oznaczeniach jest do A200 i D60. Czy to nie dziwne? No i chyba brak mu silnika?
- Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC Digital ok. 999zł tej sigmie też brak silnika?
- Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM + fitr UV ok.1400 znów ta sama droga Sigma identyczna jak do A200?
Wybaczcie chaotyczność, powoli się gubię a łeb mi pęka...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 15 Maj, 2009
Ja na spacery z zoomem najbardziej lubię zakres 16-100, więc ja bym polecił nikkora 18-105VR albo 16-85VR A do Sony 18-125OS . No ale jakbym mógł brać stałki, to 8 + 35 + 85mm i już
Co do Sony SlawGaw ładnie to opisał, z tym że wspomnienie li tylko o Zeissie 16-80 to ciut mało. Jest to jeden z najbardziej udanych szerokich zoomów (i dość długich bo x5) i w zasadzie w systemie Sony możesz sobie zmieniać korpusy, ale z tym Zeissem zostałbyś na pewno na dłużej. 16-105 też daje rade.
mavierk zaproponował fajny obiektywik - 18-105VR. Jest nawet w całkiem dobrej cenie. 16-85 droższy, ale szerszy a ja to np. bardzo cenię.
W wersji oszczędnościowej można polecić jeszcze AF-S 18-70...
Generalnie jeśli Ci starczy pieniędzy weź 18-105VR - za te pieniądze nie ma się co go czepiać, bo to b. przyzwoity obiektyw.
18-105VR ma tylko jedna wade (wg. mnie) - plastikowe wykonanie. Ktos juz kiedys pisal, ze mu sie bagnet rozpadl...
A Sony 16-105 jest jednak lepiej wykonany i jest to z cala pewnoscia obiektyw na kilka lat.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 16 Maj, 2009
MC napisał/a:
18-105VR ma tylko jedna wade (wg. mnie) - plastikowe wykonanie. Ktos juz kiedys pisal, ze mu sie bagnet rozpadl...
A Sony 16-105 jest jednak lepiej wykonany i jest to z cala pewnoscia obiektyw na kilka lat.
no generalnie się zgadzam ale cena 16-105 też jest inna, wolałbym podpiąć sigme 17-70, zakres może krótszy ale moim zdaniem sigma jakościowo też będzie dobra
RoMus, a nie ma możliwości żebyś dołożył do D80......potem będzie łatwiej choćby z nikkorem 50/1.8 a ta stałeczka wydaje mi się bedzie w zasięgu twoich finansów a foty z niej mogą być "miodne"......
Był taki jeden przypadek Rozpadajacych się tamronów było zdecydowanie więcej, a jest wielu zadowolonych z nich posiadaczy
Moim zdaniem jakość optyczna tych obiektywów jest zblizona. Przewagą sony jest 2mm więcej "na krótkim końcu"/i to bardziej brałbym pod uwagę / i jak pisze MC solidniejsza obudowa-ale za ok.50% wyższą cenę
RoMus, a nie ma możliwości żebyś dołożył do D80......potem będzie łatwiej choćby z nikkorem 50/1.8 a ta stałeczka wydaje mi się bedzie w zasięgu twoich finansów a foty z niej mogą być "miodne"......
Tyle tylko, że z tego co się orientuję to o D80 już raczej ciężko. Jeśli można kupić, to w zasadzie w cenie D90 Jeżeli trafiają się egzemplarze "w miarę normalnych" cenach np. na Allegro - to są "powystawowe". Sprawne, ale z zarysowanymi obudowami, ekranami i bez oprzyrządowania. Swego czasu, jeszcze kilka tygodni temu też myślałam o D80 (kiedy planowałam przesiadkę na lustrzankę), ale już wtedy ceny zaczynały być przegięte (teraz to już w ogóle jakaś paranoja). I tak zaczęła się moja przygoda z alfą... Na razie nie żałuję i polubiłyśmy się z wzajemnością (a tak swoją drogą, to ta alfa, czy ten alfa?) . Może na skutek optymistycznego podejścia, że jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma...
Wybrałem się wczoraj od rana na eskapadę po sklepach, gdyż znając siebie, pewnie mógłbym tak jeszcze czytać i zastanawiać się przez kolejne tygodnie. Tymczasem czas biegnie, wyjazd urlopowy się zbliża a z aparatem trzeba się zaznajomić wcześniej. Po kilkugodzinnych bojach, z pełną świadomością jego minusów panie i panowie... tadam jest D60 z kitowym 18-55 VR. Kupiony wczoraj, cena 1990zł w FOTOJOKER w Silesia Center Katowice. Wiem, że przez internet wyszłoby taniej, ale: pojechałem, na miejscu, bez zamawiania i czekania sprawdziłem, sprzęt nówka, wyjęty z pudełka, sprawdzony na miejscu: stan obiektywu, lustra. Powiem wam, że oglądając body lustrzanek w makro z popalcowanymi lustrami odechciało mi się kupować sprzętu "kombinowanego", z wystaw lub przez internet itp. To nie na moje zdrowie.
Jeśli ochłonę i zaznajomię się ze sprzętem wystarczająco, to opiszę wrażenia.
Powiem tylko, że kusił zakup A200 i nie deprecjonowałem go/jej na zasadzie, że to Sony. Ach, gdyby tylko przy trzymaniu były lepsze odczucia!
Kozidron, za D80 rozglądałem się i poszukiwałem, uwierzcie mi wszyscy. Byłem nawet zdecydowany kupić go przez internet, ale pisałem już o tym chyba w pierwszym poście.
Myślę, że z tego D60 będę zadowolony a czas, w którym zacznie mi brakować tego czy owego tak szybko nie nadejdzie, nie licząc oczywiście obiektywów, ale tego akurat powinien być świadom każdy kto kupuje lustro. Ja jestem.
Poprzedni aparat - kompakt S1 IS - miałem prawie cztery lata, więc z pierwszą lustrzanką nie ma co szaleć
Dziękuję wszystkim raz jeszcze za wasz wkład, pomoc i sugestie i wracam do lektury instrukcji obsługi.
RoMus, nieźle-najważniejsze, że to świadomy wybór-daj tu znać jak już przebrniesz przez instrukcję i zaczniesz focić Też mam nadzieję, że będziesz zadowolony
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 17 Maj, 2009
kasiakaaz napisał/a:
Tyle tylko, że z tego co się orientuję to o D80 już raczej ciężko.
bez przesady....są sklepy gdzie zalega na półkach.....jak się poszuka, można spokojnie kupić. W Gdyni do dostania nawet w małym sklepie foto....
kasiakaaz napisał/a:
Sprawne, ale z zarysowanymi obudowami, ekranami i bez oprzyrządowania.
nie komentuje........jakiego oprzyrządowania....to ci się sklepy trafiły.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10