Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
myślę, że powinieneś się przejść do sklepu foto i zobaczyć, gdzie najbardziej pasuje ci ergonomia i guzikologia, w tej cenie możesz nabyć wiele zestawów, które tak na prawdę dadzą ci podobne efekty......
no właśnie akurat na takich rzeczach mi najmniej zależy chociaż są pewnie ważne ale to dopiero jak mi w końcu doradzicie jaka puszka będzie dla mnie odpowiednia i prosta w obsłudze i oczywiście z pl. menu .
No właśnie chciał bym na razie kupić w miarę dobre lustro do 2700pln. z w miarę uniwersalnym obiektywem , chociaż wiem że takich obiektywów nie ma . Ale co byście mi doradzili
Kolego drogi, co za niemoc Cię ogranicza by samemu pomyśleć, poszukać i wyciągnąć wnioski?
Co to znaczy "w miarę dobre"? Dla każdego to może być zgoła coś zupełnie innego i nikt za Ciebie nie zdecyduje co jest dla Ciebie ważne a co nie. Na razie motasz się w różne strony, niedawno założyłeś temat o lustrzankach, potem kompakt/hybryda, teraz znowu ktoś przekabacił Cię na lustro i cyrk zaczyna się od nowa... Czy naprawdę jako wyrocznię przyjmujesz co ktoś napisze na tym czy innym forum i nie masz zamiaru wykazać nawet odrobiny własnej inicjatywy?
Osobiście na podstawie tego co piszesz i jak formułujesz swoje (przypadkowe zresztą) wybory nie wydaje mi się, żebyś potrzebował akurat lustrzanki, ale to nie moje pieniądze i daleki jestem od ustalania kto i na co ma je wydać. Do zastosowań, które podałeś, sam używam właśnie dość leciwej małpki Kodaka i np. szkoda byłoby mi targać ze sobą lustro na zakrapianą imprezkę. Chyba, że pisząc imprezy miałeś na myśli np. koncert a na wakacje jedziesz w konkretne miejsca porobić landszafty czy szeroko pojętą przyrodę, choć do tego przydałoby się jeszcze trochę wiedzy a nie tylko sam pierwszy lepszy zestaw na pełnym automacie. Do zwyczajnych pamiątkowych pstryków szkoda wywalać prawie 3 tys. złotych...
O i widzę że trafił się konkretny forumowicz ! Motam się z tego względu że nigdy nie robiłem fotek lustrem i dlatego pytam o rade czy będzie się umiał obsługiwać taki laik jak ja który weźmie pierwszy raz lustro w ręce i zacznie zabawę z aparatem którym zrobi amatorskie fotki wróbla w parku, kwiatka na łące , chmury na niebie , widoku z latarni morskiej , portretu kobiecie , i pijanemu kumplowi na imprezie ! I dla tego pytam was użytkowników takich aparatów którzy mieli styczność z niejedną puszka i nie jedną osoba taka jak ja która nie ma pojęcia o foceniu ale chciała by kupić sobie taki aparat z którego była by zadowolona w każdej z wymienionych przeze mnie sytuacji ! I dla tego zwracam się o pomoc !!!!!!!!
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 17 Maj, 2009
tommy2207, trochę jest tego w twoim poprzednim wątku.....tam podałes jakieś konkrety i wymagania co do tego na czym ci zależy
tommy2207 napisał/a:
czyli żebym nie musiał za pół roku sprzedawać i kupować jakiegoś innego aparatu bo ten po prostu już mi nie wystarcza pod względem jakości lub też trudności w obsłudze .
tommy2207,
Myślę, że to długo nie nastąpi i chyba tego nie powinieneś się obawiać, prędzej się rozczarujesz korzystając z trybu auto. Twoje przekonanie o jakiś dużych różnicach miedzy puszkami w tym pułapie finansowym jest typowe, czym prędzej zrozumiesz, że szkło jest ważniejsze tym lepiej. Rzeczywiście D80 i gx20, spełniają wyższe kryteria w zakresie jakości wykonania i ergonomii (chociaż to subiektywna opinia) od pozostałych puszek w tym przedziale cenowym(nie licząc używek).
[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 22:10 ]
tommy2207, tak konkretnie to bym chyba zdecydował się na dziadka D80 + kit 18-55VR i szybko dokupił 50/1.8, solidne, wygodne i rozwojowe body, które powinno zaspokoić twoje potrzeby
czyli kozidron, jak napisałeś nie zawiodę się pod względem wszystkich podanych przeze mnie kryteriów i będę w stanie wykorzystać wszystkie zalety kupując D80 + kit 18-55VR i nie będzie sprawiał mi trudności w obsłudze !
Motam się z tego względu że nigdy nie robiłem fotek lustrem i dlatego pytam o rade czy będzie się umiał obsługiwać taki laik jak ja który weźmie pierwszy raz lustro w ręce i zacznie zabawę z aparatem
To ja Ci po raz n-ty odpowiem: obsługiwać lustrzankę będzie potrafiło dziecko, ale zrobić poprawne/kreatywne zdjęcie już niekoniecznie. I na tym cała sztuka polega.
Zrobienie zdjęcia to nie "ficzery" które ma lustrzanka a nie ma przeciętny kompakt, o których obsługę tak się martwisz, tylko dobór trzech parametrów ekspozycji + rodzaj pomiaru światła i ustawiania ostrości - tylko tyle i aż tyle
tommy2207 napisał/a:
którym zrobi amatorskie fotki wróbla w parku, kwiatka na łące , chmury na niebie , widoku z latarni morskiej , portretu kobiecie , i pijanemu kumplowi na imprezie ! I dla tego pytam was użytkowników takich aparatów którzy mieli styczność z niejedną puszka i nie jedną osoba taka jak ja która nie ma pojęcia o foceniu ale chciała by kupić sobie taki aparat z którego była by zadowolona w każdej z wymienionych przeze mnie sytuacji ! I dla tego zwracam się o pomoc !!!!!!!!
Do każdej z tych fotografii wystarczy kompakt jak i w każdej z nich można się specjalizować i używać specyficznych dla nich rozwiązań w postaci korpusu z dedykowanym szkłem (przyroda, makro, pejzaż, portret, reportaż).
tommy2207 napisał/a:
a jakie wychodzą fotki robione w ruchu tym nikonem
Takie na jakie pozwalają umiejętności fotografa i sprzęt. Ruch można też różnie przedstawić: zamrozić go, pokazać dynamikę sceny poprzez rozmycie, panoramowanie, itp.
PS. "Konkretny forumowicz" wypisał po prostu 3 pierwsze lepsze kitowe zestawy entry-level, jesteś na podstawie tego dokonać świadomego wyboru?
lotofag, skąd wiedziałeś? To były trzy, które jako pierwsze przyszły mi do głowy - ale moim zdaniem, każdy z nich będzie dobry, i w razie czego będzie oferował możliwość rozwoju.
mała puszka, mniej szczelna, mniej wygodna ale radząca sobie trochę lepiej z szumami na wyższych iso ale czy to ważne do A4 czy "normalnym " oglądaniu fot na kompie....
myślę, że z 450D też będziesz zadowolony, przejdź się do sklepu i zobacz co ci najlepiej leży, tylko nie daj się omamić sprzedawcom, że tylko jeden model jest słuszny.
Jak napisałem ci wyżej wszystkie puszki w entry level są mniej więcej na tym samym poziomie, to szkiełko odgrywa większą rolę i TY. Jeżeli stawiasz na wygodę to lepiej tak jak u góry samsung gx20 lub d80, no chyba że dopadniesz pentaxa K20, w tej cenie to najwygodniejsze korpusy, jak już się wprawisz, to będziesz wiedział jakie szkiełka są ci potrzebne
lotofag, skąd wiedziałeś? To były trzy, które jako pierwsze przyszły mi do głowy - ale moim zdaniem, każdy z nich będzie dobry, i w razie czego będzie oferował możliwość rozwoju.
Przecież każdy by takie coś wypisał. Oczywiście z nieco innymi modelami czy kolejnością.
Można by jeszcze uzupełnić listę o 1000D, A200/300/350, K200D, K-m, E-420, D60 z kitami - ot taki przegląd, który można zrobić sobie samemu wchodząc na stronę dowolnego sklepu ze sprzętem foto.
Cytat:
a co sądzicie o lustrach sonego alpha 300 , 350
Tak samo dobre jak inne z podobnej półki, zależnie od wymagań mogą być dla kogoś strzałem w dziesiątkę jak i bezużytecznym gadżetem. Opinii i testów w sieci znajdziesz o nich mnóstwo, także na rodzimych portalach i forach. Jedyne co można prawie od razu stwierdzić to raczej mały sens dopłacania do modelu A350 - za gęściej upakowaną matrycę nie warto, a innych różnic między nim a A300 brak.
Lepiej odpowiedz sobie na pytanie czy masz zamiar kiedykolwiek wyjść poza zestaw z kitowym obiektywem, bo to znacznie uprości wybór...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9