Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Pią 29 Maj, 2009
Obiektyw do ok 1700zł / zoom - szeroki kąt | jaki ?
Autor Wiadomość
macus 
Nowy

Wysłany: Nie 17 Maj, 2009   Obiektyw do ok 1700zł / zoom - szeroki kąt | jaki ?

Witam!
Mam dylemat, chce kupic w miare uniwersalny zoom do Canona 40D [tzn 40D tez kupuje w nastepnym tyg.]. Moze ktos kompetentny poradzi mi jakieś dobre szklo w tej cenie ? Rozgladalem sie za: Sigmą, Tamronem i Canonem.

Canon raczej jest slaby tzn. CANON EF-S 17-85 IS USM potem lepsza jest chyba
Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO a lepszy od tej Sigmy jest chyba
Tamron 17-50 mm F/2.8.

Jak myslicie brac tego Tamrona, czy moze cos lepszego w tej cenie znajde ? :)

Przed chwila jeszcze znalazlem taki -----> SIGMA 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro / tez w podobnej cenie.

CO WYBRAC ? :) PRZEGLADAM CIAGLE TESTY

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 17 Maj, 2009   

Sigma jest najbardziej uniwersalna, tamron ma najlepsze światło, canon ma najlepszy AF.
macus napisał/a:
chce kupic w miare uniwersalny zoom do Canona 40D

Czyli najlepsza będzie sigma :smile:

David29 
Początkujący

Mam Sigme 17-70 jestem z niej zadowolony choć szukam teraz jakiegoś zooma. :grin:

Kamcio649 
Rozmowny

Też mogę smiało polecić sigme dużo ludzi ją ma i z tego co wiem wszyscy (prawie) sobie ją chwalą.

macus 
Nowy

Hmm... jeżeli Sigmę to lepiej wziąc tą :

--> SIGMA 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro
czy
tą--> Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO

z kolei Tamron podobno w tym przedziale cenowym najlepszy, ale problem jest w tym ze serwis najblizszy jest w Niemczech i trzeba trafic na ostry egzemplarz.

najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy

Ja z tego wybrałam 18-50 i nie żałuję.
Też się zastanawiałam nad 17-70, i jeszcze tamronem 24-70, ale padło na sigmę (tak mi ludzie radzili).

Niestety nie mam porównania z niczym innym podobnym, więc moje "zadowolona jestem" jest wybitnie subiektywne ;-)

macus 
Nowy

David29 napisał/a:
Mam Sigme 17-70 jestem z niej zadowolony choć szukam teraz jakiegoś zooma. :grin:

Jezeli szukasz teraz zooma, ktory ja zastapi to znaczy ze jednak nie jest taka dobra?

najeli napisał/a:
Ja z tego wybrałam 18-50 i nie żałuję.
Też się zastanawiałam nad 17-70, i jeszcze tamronem 24-70, ale padło na sigmę (tak mi ludzie radzili).

Niestety nie mam porównania z niczym innym podobnym, więc moje "zadowolona jestem" jest wybitnie subiektywne ;-)

Jezeli chodzi o te 2 Sigmy to ta ze stałym swiatlem 2.8 bedzie lepsza tak jak mowisz :) ... tak wiec sprawa Sigmy chyba rozwiązana.

Moze ktos kto ma Tamrona sie wypowie? :)
Ostatnio zmieniony przez macus Nie 17 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 

macus napisał/a:
--> SIGMA 18-50 mm f/2.8 EX DC Macro

Tym sobie głowy nie zawracaj/dobry egzemplarz tamrona jest optycznie lepszy i tańszy od tej sigmy/.
macus napisał/a:
Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC MACRO

Zalety: większy zakres ogniskowych, funkcja makro, dobra jakość wykonania, 3-letnie gwarancja i dobry serwis. Wady-istotnych brak :smile:
macus napisał/a:
Tamron

Zalety: lepsze/od sigmy/światło i ostrość. Wady: "nierówna jakość wykonania"/relatywnie często trafiają się egzemplarze kiepskiej jakości/, tylko 12-mies gwarancja i serwis na temat którego warto sobie poczytać w dziale serwis sprzętu i usterki :smile: ,krótszy zakres ogniskowych i brak makro.

kozidron
[Usunięty]

macus, ja bym wybrał sigmę 17-70, jak napisał Sunders ale jeżeli trafi się dobry i ostry tamron to czemu nie. Serwis tamrona jest już w Polsce(Gdańsk), wszystko zależy od zastosowań, jeżeli potrzebujesz jasnego ostrego obiektywu, to tamron. Sigma "ciemnieje" na długim końcu do 4.5, za to na korzyść sigmy przemawia 3 letnia gwarancja, serwis i powiedzmy makro, optycznie dużo nie odstaje od tamrona i powiedzmy mniej się słyszy o jej awaryjności w przeciwieństwie do tamrona.

konczako 
Entuzjasta

Nawet sie nie zastanawiaj i bierz tamrona. Optycznie bije na głowę te obiektywy, które bierzesz pod uwagę. A jeśli się boisz kupna felernego egzemplarza to kup np. tu:

http://allegro.pl/item633...hego_f_vat.html

Możesz też sobie przedłużyć gwarancję za dopłatą a jak by coś było nie tak(np. BF) to do 10dni możesz odesłać. Znajomy tam kupował i jest bardzo zadowolony a obiektyw ostry jak żyleta.

Sunders 

konczako napisał/a:
Możesz też sobie przedłużyć gwarancję za dopłatą a jak by coś było nie tak(

A o serwisie tamrona możesz poczytać tu:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6725 :smile:

as... 
Entuzjasta

osobiście zapolował bym na używaną L-kę 17-40 ...
:razz:

gdybym miał taki dyletam i tylko 1700pln

macus 
Nowy

Tak 17-40 L :) marzenie hehe ...

Co do obiektywu to mam zamiar go kupic w Warszawie zreszta tak samo aparat. Mają tam w dobrej cenie Sigmy i Tamrona wiec przetestuje je sobie na miejscu,.. hmm tylko bez statywu to marny test bedzie bo chwilowo nie mam, ale zawsze cos. Laptopa tez nie mam, bede mial za kilka miesiecy. Mam nadzieje ze sprzedawca bedzie w miare ok i mnie nie oszuka. Coraz bardziej do tego Tamrona sie przekonuje, jak porównam Sigmy z Tamronem na miejscu to mysle ze bede wiedzial co brac.

tomek__gda 
Bywalec

Wysłany: Pon 18 Maj, 2009   

as... napisał/a:

A bywają takie w TEJ cenie??

MasterB 
Maniak

Wysłany: Wto 19 Maj, 2009   

as... napisał/a:

Dlaczego akurat na 17-40L? Nie jest tak ostry jak 17-50 Tamrona, nie wspominając że ciemniejszy...

Odpowiedz do tematu