Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic DMC FZ-28
Autor Wiadomość
tomulus 
Nowy

Wysłany: Wto 19 Maj, 2009   

Witam.
W sumie to moj pierwszy post na forum. Chcialbym sie podlaczyc do tematu i zapytac o wybor aparatu. W tej chwili jestem na etapie kupna hybrydy (stary canon a610 spadl mi na podloge i trzeba cos nowego). Przyznam sie ze jestem poczatkujacy. Robie zdjecia w plenerze, na wycieczkach rowerowach, podczas postojow w ciekawych miejscach w PL. W sumie zrobilem okolo 3tys zdjec na starym aparacie. Nie chce jeszcze pchac sie w tania lustrzanke. Budzet jak mam to powiedzmy 1500zl max.
Zastanawiam sie powaznie nad FZ28 oraz SX10. Panasonic mogę dostac za 1000zl no Canon jest ciut drozszy. Czytalem ze FZ28 bardzo szumi, choc przypomne ze jestem amatorem i chcialbym lepiej nauczyc sie robic zdjecia niz A610, ktorym w sumie wykonalem okolo 3tys w ciagu 3lat.
Czy moglibyscie doradzic, zaproponowac model aparatu.
dzieki za all info.
tomasz

Reklama

Erais 
Entuzjasta
Erais

Witaj :smile: Najlepiej o wybór zapytasz się na dziale "pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego" Canona nie znam, Panasonica znam z tego wątku i opisów, uważam że to dobry aparat i jeśli jego wybierzesz, to powinieneś być zadowolony. Osobiście robię zdjęcia Nikonem P80 i też ci go bardzo polecam. A jeśli o szumy chodzi, to ma na to wpływ wiele czynników i za bardzo nie ma co na to patrzeć- nie raz widzę u siebie szum już przy ISO 300, a i mam przecież sporo fotek bez szumu na ISO 800 :smile: Pozdrawiam.

tomulus 
Nowy

Ah, racja moj blad i dzieki za info

DamageMax
[Usunięty]

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   

Panas FZ 28 na wyprawy rowerowe? Sam nie wiem, to dosc duzy apart - pomysl moze o TZ 7 - przyzwoity zoom i parametry a do tego zdecydowanie cienszy i bardziej kompaktowy. Tyle ze bez manuala.

Co do szumów FZ28...bez komentarza. Popatrz na dpreview.com (bo na optyczne.pl nie mozna doprosic sie o rzetelny test Fz28 mimo ze zrecenzowali nikona P80 i jego nastepce P90.... NC!) na test megazoomów i przykladowe foty.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

do ISO400 będziesz zadowolony. jak weźmiesz do ręki jakąkolwiek lustrzankę z matrycą APS to uznasz że lumix szumi nawet na ISO100 :D

tomulus 
Nowy

Dzieki, zdaje sobie sprawę ze to nie ten dzial ale pozwolę zapytać jak ten Panas wypada do np Sony DSC H50? Porownujac oba aparaty, ktory jest mniejszym zlem?

cube007 
Rozmowny

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   

tomulus napisał/a:
Dzieki, zdaje sobie sprawę ze to nie ten dzial ale pozwolę zapytać jak ten Panas wypada do np Sony DSC H50? Porownujac oba aparaty, ktory jest mniejszym zlem?

zdecydowanie FZ28 :mrgreen:

tomekh 
Uczestnik

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   

Cytat:
Panas FZ 28 na wyprawy rowerowe?

- swojego FZ18 przed sprzedaniem go brałem spokojnie na rower do trójkątnej torby mocowanej na ramie roweru, teraz mam G1 i .... kupiłem większą trójkątną torbę
pozdrawiam

tomulus 
Nowy

Wysłany: Nie 07 Cze, 2009   

Witam.
Jakis czas temu (2tyg) zakupilem Panasa fz28 w MM i zaczalem swoja przygode. Z aparatu jestem zadowolony. Mam jednak jedno male ale wazne pytanie!
Nie wiem w sumie jak to wyjasnic. Podczas robienia zdjec np w domu kiedy jest wlaczone swiatlo w pokoju- to w momencie kiedy skieruje obiektyw pod zyrandol (np osoby stoja pod swiatlem ,na ekranie jest widoczny taki pionowy pasek (latajacy, szumiacy), tak jak powiedzmy szum pasy w telewizorze. To samo mialem kiedy bedac nad jeziorem skierowalem aparat na odbijace sie priomienie sloneczne w wodzie. Na ekranie byly pionowe paski, dodam ze zdjecie wyszlo ok w obu przypadkach.
Czy to normalne? Czy cos jest nie tak z aparatem? Z wyswietlaczem?
Kiedy np skierowalem aparat obok w zarosla nad jeziorem paski na ekranie zniknely, znowu skierowalem na wode gdzie byly widoczne promienie slonca to zno na tej szerokosc ekranu co byly promienie odbijace sie w wodzie lataly paski.
Dziekuje za info i sorrka za skladnie jest juz pozno..

DamageMax
[Usunięty]

Wysłany: Nie 07 Cze, 2009   

Cytat:
Podczas robienia zdjec np w domu kiedy jest wlaczone swiatlo w pokoju- to w momencie kiedy skieruje obiektyw pod zyrandol (np osoby stoja pod swiatlem ,na ekranie jest widoczny taki pionowy pasek (latajacy, szumiacy), tak jak powiedzmy szum pasy w telewizorze. To samo mialem kiedy bedac nad jeziorem skierowalem aparat na odbijace sie priomienie sloneczne w wodzie. Na ekranie byly pionowe paski, dodam ze zdjecie wyszlo ok w obu przypadkach.

Tak, to jest normalny efekt. Dodatkowo producent poinformował o tym za pomocą ZÓŁTEJ kartki dołaczonej do pudełka/instrukcji (u mnie latala sobie luzem) bodajze formatu A5 z opisem tego efektu i definitywnie stwierdzajac ze tak ma byc - foty wyjda poprawnie i nie należy sie bać ani tym przejmować. Jednak trzeba pamietać o tym filmując - efekt bedzie widoczny na nagraniu. To nie jest wada aparatu, po prostu nie należy robic zdjęć pod "ostre" swiatlo. Ten sam efekt mialem i na nikonie i na canonie.

ghost_mode 
Nowy
Ambitny początkujący

Wysłany: Pią 12 Cze, 2009   

witam posiadaczy FZ-tów,
niedawno sam stałem się właścicielem panasonica i zaczynam przygodę z fotografią...
ale to potrafi wciągnąć :)

póki co powoli kompletuję dodatki,
jeszcze brakuje mi CPL, i jakiegoś zestawu do macro,
dcr250 troche za drogi zważywszy na wiele wydatków ostatnio,
więc może skusze się na soczewki close-up/macro...

a póki co, to jeszcze czeka mnie zabawa z nowym nabytkiem,
tzn konwerterem wide Soniacza :razz:

h.s.
Rozmowny

tomekh napisał/a:

brałem spokojnie na rower do trójkątnej torby mocowanej na ramie rower

Najlepszy sposób na rozregulowanie aparatu /obiektywu/

DamageMax
[Usunięty]

ghost_mode napisał/a:
witam posiadaczy FZ-tów,
niedawno sam stałem się właścicielem panasonica i zaczynam przygodę z fotografią...
ale to potrafi wciągnąć :) (..)

Fotografowanie FZ 28 daje sporą przyjemność w porownianiu do innych moich kompaktów i szumofonu A350. Prosta obsługa, duże mozliwosci i przejrzyste menu z dzojstikiem do skrótów - same zalety + dobry obiektyw (jak na kompakt megazoom).

Po dłuzszym uzytkowaniu jedyne do czego moge sie przyczepic (poza zółtym szumem w szarosciach...ale to wada prawie we wszystkich panasonicach) to srednie makro. Przegladajac sporo fot makro robionych nikonem 3100 te, robione Fz28 nie dorównuja ani ostrością ani zbliżeniem... niby super makro od 1 cm tyle ze duzy tubus obiektywu zaslania swiatlo.

Jestem bardzo zadowolony z zakupu FZ28 :)

ghost_mode 
Nowy
Ambitny początkujący

DamageMax napisał/a:

Po dłuzszym uzytkowaniu jedyne do czego moge sie przyczepic (poza zółtym szumem w szarosciach...ale to wada prawie we wszystkich panasonicach) to srednie makro. Przegladajac sporo fot makro robionych nikonem 3100 te, robione Fz28 nie dorównuja ani ostrością ani zbliżeniem... niby super makro od 1 cm tyle ze duzy tubus obiektywu zaslania swiatlo.

nie wiem czy robisz w RAWach czy JPGach, ale te drugie są zdrowo przemielone przez oprogramowanie :)
jeżeli jpg to warto rozważyć reg. obrazu w aparacie: ostrość +1
(w zagranicznych testach też podali, ze ta wartość powinna być defaultowa,
bo na zero obraz jest raczej gładki, nie żyletowaty)
w rawie ustawienia i tak nie maja nic do rzeczy, chyba, że manualnie
będziesz obrabiał (ostrzył/odszumiał) w Silkypix czy Lightroom :)

co do makro, z tego co sie dowiedziałem, przy osprzęcie "zjadającym" sporo światła,
wiekszość osób korzytsa z lampy z dyfuzorem

a w miedzyczasie załamałem się, bo chciałem przetestować WIDE 19mm w panasonicu,
a tu niespodzianka, otrzymałem tulejkę jednolitą do tele,
zamiast dwuczęsciowej z wyborem wide/tele... no cóż, po weekendzie reklamacja będzie :razz:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

DamageMax napisał/a:
to srednie makro

Polecam kupić DFV z maja gdzie jest wytłumaczone jak podchodzisz to makro.

To co Ty uważasz za makro, my - optyczni uważamy za chwyt marketingowy.

Polecam zrozumieć dlaczego dobre makro to przynajmniej tele (lub jak u Ciebie zoom do minimum 15-16x) i do tego jakakolwiek nasadka makro.
A co do tulejki, to właśnie po to ją masz aby móc zamontować soczewkę makro z dala od matrycy.

Więc nie mów że makro jest od 1 cm, bo to profanacja i nieznajomość terminów.

P.S. Używam FZ18 (a tak właściwie moja dziewczyna) do fotografii makro. Wystarczy Raynox, trochę poczytać i naprawdę jest to świetne. Szumy szumami, ale czego można się po kompakcie spodziewać

http://dfv.pl/tl_files/df...9/ABC_makro.pdf
Zajrzyj na prawą stronę tego PDF'a

Odpowiedz do tematu