Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat za 1000-1500 zł
Autor Wiadomość
siwydzik 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Maj, 2009   Aparat za 1000-1500 zł

Witam chciałbym chce sobie kupić mały aparacik do robienia fotek na automacie, na imprezach,wycieczkach, itp . Dobrze by było gdyby miał dobry zoom optyczny, możliwość kręcenia dobrej jakości filmików z dźwiękiem, dobre akumulatorki w zestawie (coby nie trzeba było kupować osobno aku+ładowarki). Stworzyłem sobie nawet listę modeli, które mi się podobają, ale się nie znam na fotografii więc prosiłbym was o pomoc smilies/krzywy.gif Cena to coś pomiędzy 1000-1500 zł...

Canon Digital IXUS 980 IS, Canon Digital IXUS 100 IS, Nikon Coolpix S630, Nikon Coolpix S620, Canon PowerShot SX110, FinePix F200EXR, Olympus µ 9000, Sony W 200-300, Lumix TZ7,Panasonic DMC-FX150,Lumix TZ5

Reklama

Kamcio649 
Rozmowny

Wysłany: Pon 18 Maj, 2009   

Witam małym dobrym aparacikiem do robienia fotek jest zpewnością
Canon PowerShot SX110 z wszystkich podanych wyżej ja bym go właśnie wybrał.

bakajev 
Uczestnik

Wysłany: Pon 18 Maj, 2009   

Podobnie jak i ja.

mglisty 
Nowy

Wysłany: Wto 19 Maj, 2009   

jedno z wymagań to: "możliwość kręcenia dobrej jakości filmików z dźwiękiem" i tu chyba ten SX110 bez choćby 720p się kończy...
proponujecie tego SX110 chyba z przyzwyczjenia i lenistwa bo sensu w tym brak...
jak chcesz coś małego do kieszeni a nie "cegłę dźwigania" na dodatek: z zoomem x12 i filmy 720p też z zoomem to proponuje TZ7 do wyrwania za 1300,- na allegro z angielskim menu (normalny sklep + gwarancja)
i ciekawi mnie co wyżej polecający by wybrali dla siebie TZ7 czy SX110???

siwydzik 
Nowy

Może trochę źle się wyraziłem. Filmiki nie są najważniejsze 640 na 480 w zupełności wystarczy.

Chodzi przede wszystkim o zdjęcia :)

bakajev 
Uczestnik

Dalej jestem za sx110, bo:
-nieco mniej dopchana matryca
-jasniejszy obiektyw
-mozna go kupic nowego za 800zl(oszczednosc 500zl)

Co do filmow to 640x480 to wiecej jak przecietny divx.
Poza tym sx110 nie jest wiele wiekszy.

mglisty 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Maj, 2009   

bakajev napisał/a:
Dalej jestem za sx110, bo:
-nieco mniej dopchana matryca
-jasniejszy obiektyw
-mozna go kupic nowego za 800zl(oszczednosc 500zl)

Co do filmow to 640x480 to wiecej jak przecietny divx.
Poza tym sx110 nie jest wiele wiekszy.

to pojechałeś... skąd wziąłeś te rewelacje???: testy jakieś robiłeś? jestem niezmiernie ciekawy genezy i jakiś konkretnych dowodów na Twoje zaskakujące i szokujące słowa...
"dopchana matryca..." a czym to się objawia? i na czym ta "mniej dopchana" w IS110 jest lepsza? bo na samplach i w testach jakoś nikt tego nie widział...
- jaśniejszy obiektyw...? naprawdę uważasz, że 36-360mm z IS jest lepsze niż 25 - 300 w TZ7 ?! hm... no dla mnie szok... min. ogniskowa 36mm... to się nazywa wąsko kątowa PORAŻKA a nie obiektyw.
- chcesz oszczędzić 500zł??? - to przebijam - proponuje SONY CyberShot H10 zoom ten sam i praktycznie identyczna klasa sprzętu do kupienia za 599zł czyli 700 zł w kieszeni... licytujemy dalej???
640x480 - obejrzyj to sobie na TV HD, które jednak szybko i nieodwracalnie staje się standardem... i porównaj z 720p... czy to jest warte oszczędności? często oszczedność kończy się tym, że za rok trzeba kupić nowy sprzęt... a to pseudooszczędność...
i nie przesadzaj - SX110 to duży, pulchny i niezbyt "kieszonkowy" kompakt
IS110 jest na pewno dobrym i udanym kompaktem... tylko, że ten aparat w niczym, absolutnie w niczym nie jest lepszy od TZ7 co starałeś się na siłę udowodnić... a jak ktoś ma budżet 1500 zł do wydania to chyba warto mu zaproponować to co najlepsze w tej cenie?

bakajev 
Uczestnik

ad.1
9mpx na 1/2.3 to jak by nie liczyc mniejsza gestosc niz 10 na 1/2.33
ad.2
2.8-4.3 w sx110 vs. 3.3-4.9 w tz7
ad.3
Nie uwazam, zeby doplacanie w tym wypadku 500zl mialo sens, ale to moje zdanie i mowie tu za siebie(szerszy kat, hd i nieco wiekszy zoom imo nie sa tyle warte)

Co do 640x480 to w zasadzie tyko takie filmy ogladam, a monitor mam 22'', ktory natywnie ma 1680x1050, czyli sporo wiecej od hd. Zreszta autor postu sam napisal, ze vga mu starczy, wiec po co doplacac za hd?

A do wielkosci to 110,6x74x44,7 i 103,3x59,6x32,8 to nie tak znowu duzo, i wygodniej sie trzyma.
Poza tym tz7 ma akumulator co dla mnie jest dosc duzym minusem.

siwydzik 
Nowy

A co sądzicie o Canon PowerShot SX200 ??

qadest1 
Rozmowny
Mały czarny Olek ;)

bakajev napisał/a:
Poza tym tz7 ma akumulator co dla mnie jest dosc duzym min

Tiaaa..... no to jest faktycznie wadą aparatu no!!! :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Zaraz pewnie ktoś napisze, że jak mu padną akumulatorki, to bez problemu kupi w kiosku zastępcze baterie ;) Tylko poszukajcie tego kiosku np. w drodze na Giewont ;)

Monastor 
Optyczny

To kwestia osobistych preferencji. Dla mnie używanie paluszków jest mordęgą. Łatwo zgubić, zwłaszcza że zawsze targa ich się całkiem sporo, do tego co chwilę ktoś podbiera bo do wszystkiego w domu pasują. Jeśli dodatkowo chcemy przestrzegać zaleceń odnośnie ładowania (nie łączyć akumulatorków o różnej pojemności) to robi się z tego niezły cyrk. Wolę normalny, dedykowany akumulator.

mglisty 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   

bakajev napisał/a:
ad.1
9mpx na 1/2.3 to jak by nie liczyc mniejsza gestosc niz 10 na 1/2.33
ad.2
2.8-4.3 w sx110 vs. 3.3-4.9 w tz7
ad.3
Nie uwazam, zeby doplacanie w tym wypadku 500zl mialo sens, ale to moje zdanie i mowie tu za siebie(szerszy kat, hd i nieco wiekszy zoom imo nie sa tyle warte)

Co do 640x480 to w zasadzie tyko takie filmy ogladam, a monitor mam 22'', ktory natywnie ma 1680x1050, czyli sporo wiecej od hd. Zreszta autor postu sam napisal, ze vga mu starczy, wiec po co doplacac za hd?

A do wielkosci to 110,6x74x44,7 i 103,3x59,6x32,8 to nie tak znowu duzo, i wygodniej sie trzyma.
Poza tym tz7 ma akumulator co dla mnie jest dosc duzym minusem.

trudno dyskutować merytorycznie w takiej konwencji bo idąc Twoim tokiem rozumowania powinienem np. wejść na forum o Canon EOS-1Ds i stwierdzić, iż - cytat: "Nie uwazam, zeby doplacanie w tym wypadku (zmieniłem sume) 15 000zl mialo sens, ale to moje zdanie i mowie tu za siebie..." bo wole np. Zenita kupionego od ruskich z bazaru za 80 zł... bo też foty niezłe robi...
Co do filmów - też mam monitor 22'' i różnica w filmach 720p a 640x480 jest tak znaczna, że pominę milczeniem Twój text : "po co doplacac za hd" no ale jak sie nie wie o czym sie mówi...
http://www.youtube.com/watch?v=xWCxDGasG5E
vs
http://www.youtube.com/watch?v=egzUL4O9LmY (zoom cyfrowy w SX110 wart jest każdych pieniędzy hahaha)
na dodatek proszę powiedz mi jak mozna nakrecić jakikolwiek sensowny film nawet w 640x480 bez zoomu optycznego??? bo moim zdaniem taki brak dyskwalifikuje ową możliwość i lepiej kupić coś tańszego bez możliwości nagrywania filmów... takie filmy to nakręcimy lepszym telefonem więc po co przepłacać?
skoro jesteśmy przy kosztach to powiedz dlaczego jesteś tak bardzo w tym niekonsekwentny skoro:
"Nie uwazam, zeby doplacanie w tym wypadku 500zl mialo sens, ale to moje zdanie i mowie tu za siebie(szerszy kat, hd i nieco wiekszy zoom imo nie sa tyle warte)"
skoro ja w ramach cięcia funkcjonalności i kosztów zaproponowałem Sony H10 w cenie 599zł i pominąłeś ta propozycje milczeniem?
Powiedz mi proszę co w SX110 jest warte te 200zł w stosunku do tego co oferuje Sony H10???
co do akumulatora - normalny przygotowany turysta fotograf jest przygotowany i na dłuzszy seans bierze 2 akumulatory albo i wiecej - nie sa drogie. Tak samo jak zapas musi brać ktoś kto ma aparat na "paluszki" bo takie same prawdopodobieństwo znalezienia kiosku na Giewącie lub innym dzikim miejscu jak salonu firmowego... na dodatek jak ktoś wspomniała - ładowanie i przechowywanie "paluszków" - pominę milczeniem taką wątpliwą zaletę...

siwydzik 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   Aparat za 1000-1500 zł

Panowie a może by tak powrócić do tematu głównego czyli pomocy w wyborze aparatu :)

Kamcio649 
Rozmowny

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   

Ja dalej jestem za Canonem PowerShot SX110 i nikt mi nie powie że z lenistwa go polecam bo według mnie jest to dobry aparat. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu