Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co lepsze: Canon 500D+18-55 czy Nikon D5000+18-105
Autor Wiadomość
Pawel1003 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   Co lepsze: Canon 500D+18-55 czy Nikon D5000+18-105

Witam

Przymierzam się do zakupu nowego aparatu (do tej pory bawiłem się na canonie 1000d) i po przejrzeniu sporego "kawałka" internetu cały czas mam ten sam dylemat. Do wydania mam maksymalnie 3500zł (i ani grosza więcej,bo żona i tak nie jest zachwycona tą kwotą :-) i mój wybór ograniczyłem do tych dwóch cyfrówek: Canon 500d z kitowym obiektywem 18-55 lub Nikona 5000d z również kitowym obiektywem, ale już 18-105. Ze względu na moje różnorodne upodobania fotograficzne (i z uwagi na ograniczony budżet na dodatkowe szkła) potrzebuję czegoś uniwersalnego. Z tego co czytałem wydaje się że canon (chodzi o body) jest troszkę lepszy od nikona, ale z drugiej strony nikon też jest niezły i byłbym w stanie go kupić z lepszym i bardziej uniwersalnym szkłem. I tutaj prosiłbym o radę co wybrać lepsze body z gorszym szkłem czy na odwrót?

Pozdrawiam serdecznie
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 22 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Maj, 2009   

Pawel1003, zostaw sobie tego 1000D i kup porządne szkło. Moim zdaniem taka przesiadka nie ma za bardzo sensu.

SlawGaw 
Optyczny

Dla mnie z powodu szkła nikona 18-105 z vr Nikon jest lepszą propozycją.
Jeśli już musiałbym się przesiadać.

Kamcio649 
Rozmowny

Ja tez bym radził zostać przy 1000d i kupić jakieś naprawdę porzadne szkło. A jak nie to wziaść nikona ze względu na bardziej uniwersalne szkiełko.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Jeśli masz wydać 3500 na canona to kup 40D z kitem/z IS/ :idea:

kozidron
[Usunięty]

Pawel1003, podejrzewam, że chodziło o to, że miałeś styczność z 1000D...czy masz je na "stanie"?
Zdecydowanie lepiej słabsze body i lepszy obiektyw .....ale jeżeli masz zamiar w krótkim czasie dalej inwestować w fotografię to 40D+18-55IS to dobry wybór, mógłbyś też zastanowić się nad Pentaxem K20+18-55II. W dalszej zabawie z fotografią dobrze jest mieć wygodne body oczywiście jeżeli masz zamiar rozwijać szklarnię.

Pawel1003 
Nowy

dzięki za rady, daliście mi do myślenia, a w ramach wyjaśnień to obecny aparat czyli 1000d z obiektywem, chcę podarować ojcu, więc w zasadzie potrzebuję i body i szkło. Chyba się jednak skłonie ku nikonowi 5000d + 18-105 vr, bo w kicie cena jest dość atrakcyjna, jakbym osobno chciał to złożyć cena byłaby parę stówek wyższa..., ale czekam na dalsze propozycje, co do powiększenia "szklarni" to na razie nie mogę sobie na to pozwolić (ach te finanse)...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 22 Maj, 2009   

Gdybyś tylko mógł wydać nieco ponad 4000 zł to bym powiedział 40D + Sigma 17-70 i koniec gadania.

A tak to może weź tego Nikona z 18-105...

MC 

Baku napisał/a:
Gdybyś tylko mógł wydać nieco ponad 4000 zł to bym powiedział 40D + Sigma 17-70 i koniec gadania.

A ja bym napisal, ze za troszke mniej bys mial A700+S16-105, ale tego nie napisze :lol:

Sunders 

D5000+18-105VR to dobry zestaw, za ok.3400PLN.
A700+16-105 też dobry, za ok.4000PLN.
40D+sigma 17-70 również dobry, za ok.4100PLN.
Pawel1003 napisał/a:
Do wydania mam maksymalnie 3500zł (i ani grosza więcej

Czyli sprawa oczywista-zestaw nr1 :idea: , mieści się w cenie i jest niezaprzeczalnie uniwersalny :smile:
Przy tych zestawach 500D z kitem-wyraźnie słabszy zestaw :sad:

Pawel1003 
Nowy

Dzięki wielkie za rady, chyba zdecyduję się jednak na nikon 5000d+18-105vr. Martwi mnie tylko wyraźnie mniejsza szczegółowość matrycy nikona w porównaniu do canona, tyle że porównywałem zdjęcia zrobione kitowymi obiektywami 18-55is w 500d i 18-55vr w nikonie. Generalnie chyba canon radzi sobie lepiej od nikona i tak mnie zastanawia czy przy nikonie z obiektywem 18-105vr będę w stanie dostrzec poprawę jakości/szczegółowości zdjęcia w porównaniu do 18-55vr, czy tylko zwiększy mi się zakres zoomu a reszta pozostanie bez zmian (oczywiście cały czas mówimy od canonie 500d i nikonie 5000d)...???

MC 

Pawel1003 napisał/a:
dostrzec poprawę jakości/szczegółowości zdjęcia

Jakosc zdjecia to nie tylko rekordy ostrosci. To takze niski stopie roznego rodzaju wad, a przede wszystkim caloksztalt. Poprawa jakosci przede wszystkim zalezy od operatora sprzetu.

Pawel1003 
Nowy

powiem inaczej, chodzi mi o całkowicie te same ujęcie zrobione nikonem 5000d przy użyciu szkieł 18-55vr i 18-105vr, dostrzegę różnice?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Zależy jak bardzo będziesz powiększał zdjęcia. Przy pełnym powiększeniu różnice mogą być widoczne, na korzyść 18-105.
To optycznie lepszy obiektyw, jednak już sam zakres ogniskowych przemawia za jego zakupem.

Pawel1003 
Nowy

już praktycznie jestem zdecydowany zakupić nikona 5000d+18-105vr, chyba najbardziej spełni moje oczekiwania co do szkła,body i ceny, teraz jest problem tylko z tym że tego kitu na razie nigdzie nie mają na stanie w magazynach, a cierpliwość nie jest moją mocną stroną ;) ... jakby ktoś z Kolegów miał jakieś rady/pomysły lub kwestionował zasadność tego zakupu to proszę jeszcze pisać!
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu