Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 23 Maj, 2009 Aparat do dynamicznych sportów i statycznych krajobrazów?
Witam, to mój pierwszy post na tym forum dlatego proszę o wyrozumiałość:)
Hmm niedługo są moje 18-te urodziny dlatego mam się zastanowić nad prezentem. Niestety moje nikłe doświadczenie z cyfrowymi lustrzankami nie pozwala mi na podjęcie dobrej decyzji. Szukam aparatu który będzie dobry do fotografowania sportów ekstremalnych bmx/mtb. Jest to sport, w którym wykonany trick trwa zaledwie sekundę. Często aby zrobić dobre zdjęcie trzeba się położyć ukucnąć itp. Filmik <- Przykład Jak ktoś nie wie o co chodzi:)
Jednak czasem lubię fotografować naturę, wodę, ogień...
jeżeli 2700zł
fajne zdjęcia seryjne ma 40D. ale musiałbyś potem dozbierać do obiektywu...
puszka kosztuje 2500. zostaje 200zł na karte.
innego korpusu nie jestem w stanie przytoczyć, to najlepsze co mi przychodzi do głowy
no chyba że jeszcze korpus a700, ale w obu przypadkach musiałbyś to potem wzbogacić o obiektyw, i wyposażenie.
zrobiłbym tak kupiłbym Canona 40D i dozbierał do canona 50mm
50 sonego jest jednak 2 razy droższa.
ale myślę że koledzy sypną lepszymi pomysłami.
jeżeli 2700zł
fajne zdjęcia seryjne ma 40D. ale musiałbyś potem dozbierać do obiektywu...
puszka kosztuje 2500. zostaje 200zł na karte.
innego korpusu nie jestem w stanie przytoczyć, to najlepsze co mi przychodzi do głowy
no chyba że jeszcze korpus a700, ale w obu przypadkach musiałbyś to potem wzbogacić o obiektyw, i wyposażenie.
zrobiłbym tak kupiłbym Canona 40D i dozbierał do canona 50mm
50 sonego jest jednak 2 razy droższa.
ale myślę że koledzy sypną lepszymi pomysłami.
Z jakich odleglosci bys fotografowal te rowery?
W kazdym razie body w stylu 30d i odpowiednia stalka.
Najlepiej jakbys modl sie przejsc z czyjas lustrzanka na zawody i bys zobaczyl jakie ogniskowe Cie interesuja - ja robiac podobne sporty, ale zimowe uzywam ogniskowych od 14 na FF do 135 po cropie.
Z jakich odleglosci bys fotografowal te rowery?
W kazdym razie body w stylu 30d i odpowiednia stalka.
Najlepiej jakbys modl sie przejsc z czyjas lustrzanka na zawody i bys zobaczyl jakie ogniskowe Cie interesuja - ja robiac podobne sporty, ale zimowe uzywam ogniskowych od 14 na FF do 135 po cropie.
Hmm raczej z niewielkich odleglosci:) 2-3 góra 4 metry. Hmm tak patrze specyfikacje tego aparatu 5k/s przyzwoicie:) a te 8.2mpx nie ma znaczenia? W sumie pixele mają jakieś znaczenie w takich zdjęciach? 8.2 to chyba wystarczająca granica aby robić ładne zdjęcia nawet natury prawda?
Wy tu o 14 milimetrach, full-frejmach, a tymczasem budżet 2700. astar, weź jakąkolwiek puszkę typu Nikon D60, Canon 450D, Sony A200 czy Pentax K200 (jest dostępny jeszcze?) i do tego obiektyw typu Sigma 17-70 lub Tamron 17-50/2,8 (te dwa dostępne są do dowolnego systemu) lub systemowe Canon 17-85 IS (jeśli zdecydujesz się do Canona), Nikon 16-85 lub 18-105 (tu koledzy nikoniści doradzą ma szybszy autofocus) to zmieścisz się w budżecie i będziesz miał już z czym położyć się pod ten rower.
Którą puszkę? Tę która najbardziej będzie Ci w rękach leżała. Żadna z nich nie będzie profi-sprzętem do sportu, ale na początek taki komplet się nada. Coś z Olympusa też w tym budżecie się nada, ale nie wiem czy da się tam za te pieniądze mieć równie szeroki kąt jak w C/N/P/S?
Na pytanie czy Sigma czy Tamron znajdziesz odpowiedź w wielu wątkach w dziale Pomagamy w wyborze obiektywu.
Pod dwoma warunkami:
1.że AF w sony jest porównywalnie szybki jak w nikonie, co do czego mam wątpliwości
2.że MC poda źródło gdzie można go nabyć za nie więcej niż 2700PLN
Moim zdaniem dla potrzeb podanych przez astara zestaw nikona jest minimalnie lepszy
Sunders, nie porownywalem AFa w jednym i w drugim, a poza tym napisalem ze mam watpliwosci czy A200 to dobry wybor do sportow.
A zrodlem zakupu jesli chodzi o obiektyw jest KKM lub allegro. Puszke ostatnio nawet z kitem widzialem za 1180 w sklepie dla idiotow.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10