Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D90 lub C500D- koszt obiektywów
Autor Wiadomość
Ilona 
Rozmowny

Wysłany: Nie 24 Maj, 2009   Nikon D90 lub C500D- koszt obiektywów

:)

Po wielu przymiarkach, radach itp. zostały mi do wyboru 2 aparaty: Nikon D90 lub Canon 500D - i kolejne pytanie- chcę mieć dobre obiektywy. Docelowo interesują mnie poniższe:
- 17-55 f2.8 (systemowy)
- Macro 1:1
- Tokina 11-16
- jakiś portretowy.
- zoom ptaszkowy, ale to dalsza przyszość.

W którym systemie takie szkła są tańsze? (pomijam Tokinę, bo tutaj pewnie bez różnicy)

Czy tylko mi się zdaje, czy Nikkor 17-55 nie ma VR ?

Reklama

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Nie 24 Maj, 2009   

Ilona napisał/a:
jakiś portretowy.

co uważasz za "jakiś portret"?? bo w canonie może to być np. 85/1.2L :P

ja bym wziął nikona - bo lepsza pucha... a ceny optyki są bardzo blisko siebie - jedyna różnica to sprawa portretówki, i tegoż zoomu... bo zoom ptaszkowy to może być zarówno 100-400L, jak i np. sigma 120-400 - więc napisz ile byś kasy miała na portretówkę i zoomaaa...

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 24 Maj, 2009   Re: Nikon D90 lub C500D- koszt obiektywów

Ilona napisał/a:

Po wielu przymiarkach, radach itp. zostały mi do wyboru 2 aparaty: Nikon D90 lub Canon 500D

Skoro masz budżet na 500D to może lepiej rozejrzyj się za 40D, IMHO warto.
Ilona napisał/a:

W którym systemie takie szkła są tańsze? (pomijam Tokinę, bo tutaj pewnie bez różnicy)

Google, ceneo, skąpiec, allegro i tym podobne odpowiedzą na to pytanie, a w dodatku odpowiedź tą otrzymasz szybciej niż oczekując na czyjeś wywody na tym czy innym forum ;)
Tak ogólnie to dobre szkła w każdym systemie swoje kosztują...
Ostatnio zmieniony przez lotofag Nie 24 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Ilona 
Rozmowny

Myślę o portretówce w granicach 2 k i zoomie - 3 k- ale to za rok-dwa. biorę też pod uwagę używki (szkła- puszka nowa).

W tej chwili ważniejszy standard i macro :) - a tu mi się wydaje, że chyba Canon jest tańszy (?)

Ilona 
Rozmowny

lotofag- google tylko częściowo ;) - pojęcie "portretówka" lub "macro" chyba nie ogranicza się do 1 obiektywu ? A stosunku jakość/cena google nie podadzą :)

lotofag 
Optyczny

Ilona napisał/a:
lotofag- google tylko częściowo ;) - pojęcie "portretówka" lub "macro" chyba nie ogranicza się do 1 obiektywu ?

Nie widzę związku...
Ilona napisał/a:

A stosunku jakość/cena google nie podadzą :)

Wybacz moja droga, ale można bardzo szybko znaleźć opinie i zdjęcia wykonane danymi obiektywami. :)
A dobry stosunek cena/jakość w tak subiektywnej dziedzinie jak fotografia to może być dla każdego coś innego...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Ilona napisał/a:
W tej chwili ważniejszy standard i macro

canon
17-55/2,8/z is/=ok.3900PLN
100/2,8 macro/bez is/=ok.2050PLN
nikon
17-55/2,8/bez vr/=ok.5000PLN
105/2,8micro/z vr/=ok.2900PLN
Widać, że wyrażnie tańszy jest canon.

mavierk 
never knows best

www.skapiec.pl
www.allegro.pl
www.google.pl

poszukaj sobie, na prawde na temat takich obiektywów napisano co niemiara.

henk 
Entuzjasta

Canon owszem, wychodzi nieco taniej, ale chyba gorzej jeśli chodzi o wygodę użytkowania.
Stabilizacja przy szerokich ogniskowych (17-55mm) na niewiele Ci się przyda, jest bardziej użyteczna przy teleobiektywach.
Naprawdę byłoby nam wygodniej gdybyś podała cenę jaką chcesz przeznaczyć na te szkła, bo mogę polecić zoom ptaszkowy za 6000 zł do Canona, a jest też do Nikona za 1700 zł ale gorszy.
Zasada jest taka: droższe zwykle (w 95% przypadków) jest lepsze, ale droższe o 100% jest lepsze tylko o 30%, więc wszystko zależy od twojego budżetu.
Na twoim miejscu brałbym Nikona D90 i 18-55 VR + 70-300 VR = ok. 5300 zł.

Sunders 

henk napisał/a:
Canon owszem, wychodzi nieco taniej, ale chyba gorzej jeśli chodzi o wygodę użytkowania.

henk, mógłbyś sprecyzować co maszna myśli :???:
henk napisał/a:
Stabilizacja przy szerokich ogniskowych (17-55mm) na niewiele Ci się przyda

To prawda, że można sie bez niej obejść-przydaje się w przypadku 17-55/2,8 dość rzadko, ale na pewno nie utrudnia niczego :smile:

henk 
Entuzjasta

Sunders, Nikon ma lepszy autofocus (chociaż w korpusach, które Ilona bierze pod uwagę AF jest raczej porównywalny) i lepsze amatorskie obiektywy.
Ja akurat biorę Canona, ale z przeznaczeniem do ślubów, do czego akurat Canon wydaje mi się być lepszy (wysokie ISO, i balans bieli).
Stabilizacja, owszem, niczego nie utrudnia, ale też niewiele pomaga przy krótkich ogniskowych, a trzeba za nią sporo płacić.
Podtrzymuję tą propozycję, którą przedstawiłem w poprzednim poście.
Ostatnio zmieniony przez henk Nie 24 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Sunders 

henk napisał/a:
Stabilizacja, owszem, niczego nie utrudnia, ale też niewiele pomaga przy krótkich ogniskowych, a trzeba za nią sporo płacić.

Akurat canon 17-55/2,8 ze stabilizacją jest tańszy od nikona 17-55/2,8 bez stabilizacji :???:
henk napisał/a:
Nikon ma lepszy autofocus

W przypadku tych obiektywów i tych body-nie ma istotnych różnic, oba są bardzo dobre.
henk napisał/a:
lepsze amatorskie obiektywy.

Optycznie oba obiektywy są bardzo dobre-trudno wykazać wyższość jednego nad drugim :???:
Czy te obiektywy 17-55/2,8 ze względu na cenę są jeszcze amatorskie :???:

henk 
Entuzjasta

Sunders, prawdopodobnie wiesz dobrze, że nie o tym pisałem co próbujesz mi wmówić, więc nie zgrywaj cwaniaczka.
Nie chce mi się wyjaśniać, ale jeśli będę musiał to to zrobię i wyjdziesz na idiotę, Ilona na pewno ma więcej intelektu i wie o co mi chodzi.
Czytaj dokładnie.
Nigdzie nie porównywałem obiektywów 17-55 Canona i Nikona.
Pisałem bardziej ogólnie o całych systemach.
Do reporterki i zdjęć w ruchu na pewno lepszy jest Nikon.
Zamiast podważać moje propozycje, lepiej przedstaw swoje, lepsze, w podobnej cenie.
Jeśli chodzi o moją propozycję, to mogę dorzucić jeszcze obiektyw Nikkor 50 f/1.8, bo zawsze warto mieć jasne szkło, tym bardziej że Ilona pisała coś o obiektywie portretowym.
Ostatnio zmieniony przez henk Nie 24 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Ilona 
Rozmowny

henk- hmm- a może tak na wstęp D90 + 18-105 (do późniejszej wymiany) i Tokina ? :) -

Albo Tokina i stałka 50 ? Jak patrzę na ceny zestawów , to za 18-105 trzeba dać tyle samo w zestawie, co luzem ..

Sunders 

henk,
Ilona napisał/a:
interesują mnie poniższe:
- 17-55 f2.8 (systemowy)
- Macro 1:1
- Tokina 11-16
- jakiś portretowy.
- zoom ptaszkowy, ale to dalsza przyszość.

W którym systemie takie szkła są tańsze?

Ilona napisał/a:
W tej chwili ważniejszy standard i macro - a tu mi się wydaje, że chyba Canon jest tańszy (?)

henk napisał/a:
Zamiast podważać moje propozycje, lepiej przedstaw swoje, lepsze, w podobnej cenie.

Przedstawiłem jej swoje propozycje, zanim włączyłes się do dyskusji.
henk napisał/a:
Nigdzie nie porównywałem obiektywów 17-55 Canona i Nikona.
Pisałem bardziej ogólnie o całych systemach.

Do tej chwili byłem przekonany, że Twoje posty odnoszą się do moich propozycji :oops:
henk napisał/a:
nie zgrywaj cwaniaczka.
Nie chce mi się wyjaśniać, ale jeśli będę musiał to to zrobię i wyjdziesz na idiotę

henk napisał/a:
Czytaj dokładnie

Proszę, przeczytaj wątek dokładnie od początku i nie składaj pogróżek pod moim adresem. Mam nadzieję, że dojdziesz do wniosku, że niepotrzebnie się uniosłeś :???:
henk napisał/a:
Ilona na pewno ma więcej intelektu

Na to liczę :wink:

Odpowiedz do tematu