Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
40d problem
Autor Wiadomość
Remol71 
Rozmowny
ZEISS maniak

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007   

jaad75 napisał/a:
Zawodowcy robią różnie i wbrew pozorom bardzo często w jpg, zapewniam Cię.
Powiedz mi do czego będziesz używał 10MP zdjęć - do oglądania na ekranie 1:1? Po coś ta rozdzielczość jest, prawda? Jeżeli chodzi o lepszej klasy, większe wydruki/odbitki, to po cóż z góry ograniczać przyszłe zastosowanie takiego pliku, poprzez zupełnie bezsensowną na tym etapie operację?

Zresztą, podciągnąć ostrość w puszce powyżej poziomu domyślnego, to nie jest wielka sztuka i nawet taki lekko upośledzony klient jest w stanie dokonać powyższej czynności sam. To jest klasa "advanced amateur/prosumer" i myślę, że Canon miał prawo założyć, że klienci będą świadomymi użytkownikami... Może się przeliczyli i powinni dać domyślne ustawienia "dla ułomnych" i założyć, że świadomy klient i tak ustawi puszkę pod siebie? Sam nie wiem... Ustawiać gorsze parametry obrazu, pod mniej rozgarniętego użytkownika, zakładając, że właściwy adresat sprzętu domyśli się, że można ustawić lepsze? Paranoja...
Przypomina mi to trochę niektóre rozpaczliwe reakcje na "skopane", "mydlane" domyślne JPGi w K10D... :lol:

To wszystko przez marketing. IMHO puszka lustrzana powinna mieć na starcie ustawienia parametrów jako ABSOLUTNE ZERO, a co sobie potem właściciel poustawia to jego sprawa. Niestety żyjemy w epoce LUKRU i dotyczy to każdej gałęzi życia, nie tylko fotografii. Co do samego 40D to widać Canon nie traktuje tej puszki inaczej jak tylko amatorskiej, bo i po co dodawali by po lewej stronie pokrętło z obrazkami.

Reklama

bartek.lipinski
Początkujący

jestem posiadaczem 40d od wczoraj. chodz czekalem na niego 2 tygodnie. Nie zdajecie sobie sprawe z jaka trauma czytam i sledze kolejne posty :) przed zakupem wszystkie wypowiedzi i zapowiedzi byly bardzo kolorowe, a tu taka rzeź :) mam nadzieje, ze nie bede zawiedziony jak posiadacz czterdziestki, ktory zalozyl temat

1507 
Optyczny

dziś ma dostac drugie body do przetestowania, mam nadzieję ze jednak bede zadowolony

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

1507 napisał/a:
dziś ma dostac drugie body do przetestowania, mam nadzieję ze jednak bede zadowolony

Nie sądzę... :twisted:

konczako 
Entuzjasta

1507 napisał/a:

Nie rób na 0 tylko ustaw na 4 i będzie git...

Skoro nie bawisz sie w obróbke to po co to marudzenie??
Ostatnio zmieniony przez konczako Czw 27 Wrz, 2007, w całości zmieniany 1 raz  

1507 
Optyczny

konczako napisał/a:
1507 napisał/a:

Nie rób na 0 tylko ustaw na 4 i będzie git...
Skoro nie bawisz sie w obróbke to po co sie pieklisz??

W TYM PROBLEM że mam na 4, :!:
dzis wieczorem sie okaże szkło czy korpus

bartek.lipinski
Początkujący

daj znac jak wyszlo. ja tez dzis wieczorem bede testowal na sigmach kumpla, moze cos skrobne

1507 
Optyczny

chyba jednak szkło :? narazie wycofuję się z tego ze 40D to chybiony zakup, i chyba skorzystam z serwisu

MartinF
Bywalec

Wysłany: Pią 28 Wrz, 2007   

Powiem ci jedno zastanów się najpierw zanim zaczniesz pisac bzdury na foum i siać zamęt wśród innych uzytkowników na temat jakie to 40D jest kiepskie. Druga bzdura, że nagle 2 twoje L nadają się do serwisu, dobre. Jedyne co wydaje mie się prawdopodobne w twoim przypadku, to to że oba obiektywy miałeś skalibrowane pod 30, która nie była ustawiona pod referencyjny obiektyw. Stad jedynie może być to mydło.

1507 
Optyczny

MartinF napisał/a:
Powiem ci jedno zastanów się najpierw zanim zaczniesz pisac bzdury na foum i siać zamęt wśród innych uzytkowników na temat jakie to 40D jest kiepskie. Druga bzdura, że nagle 2 twoje L nadają się do serwisu, dobre. Jedyne co wydaje mie się prawdopodobne w twoim przypadku, to to że oba obiektywy miałeś skalibrowane pod 30, która nie była ustawiona pod referencyjny obiektyw. Stad jedynie może być to mydło.

nie 2 a 1 obiektyw, a przy drugiej puszce ten sam obiektyw zachowywał się jeszcze gorzej, obiektywy nigdy nie były kalibrowane, nie pisałem że 40d je kiepskie a jedynie mój egzemplarz taki moze być, i że z moim 30D nie było kłopotów, stad moje niezadowolenie, mam do tego prawo :!: A takie dyskusje są potrzebne, od tego jest forum jesli uważasz ze piszę bzdury to po co je czytasz i odpowiadasz.

MartinF
Bywalec

bo uważam, że najpierw trzeba coś dobrze sprawdzic i porównać a potem polowac na czarownice na forum, porównaj rawy z 30 i 40 to moze da ci to inne spojrzenie na faktyczną ostrośc aparatu.

konczako 
Entuzjasta

1507 napisał/a:
MartinF napisał/a:

nie 2 a 1 obiektyw, a przy drugiej puszce ten sam obiektyw zachowywał się jeszcze gorzej, obiektywy nigdy nie były kalibrowane, nie pisałem że 40d je kiepskie a jedynie mój egzemplarz taki moze być, i że z moim 30D nie było kłopotów, stad moje niezadowolenie, mam do tego prawo :!: A takie dyskusje są potrzebne, od tego jest forum jesli uważasz ze piszę bzdury to po co je czytasz i odpowiadasz.

Swoją drogą ciekawe...najlepiej było by sprawdzić czy twoja puszka nie ma FF/BF. "W aparacie masz taki mimosrodzik, który determinuje ustawienie spoczynkowe lusterek( lusterka AF też), wystarczy go o milimetr przekręcic imbusikiem i już rozjeżdża Ci się focus o kilka cm......"
Nie ma takiej siły żeby wszystkie body były idealnie skalibrowane.
Twoje 30D oddawałes do kalibracji?? Bo rozumiem że z obiektywem nic nie było kombinowane i nie byłes w serwisie??

Arek 
Redaktor

konczako napisał/a:
"W aparacie masz taki mimosrodzik, który determinuje ustawienie spoczynkowe lusterek( lusterka AF też), wystarczy go o milimetr przekręcic imbusikiem i już rozjeżdża Ci się focus o kilka cm......"

I gwarancja idzie w ch...

konczako 
Entuzjasta

Arek napisał/a:
konczako napisał/a:
"W aparacie masz taki mimosrodzik, który determinuje ustawienie spoczynkowe lusterek( lusterka AF też), wystarczy go o milimetr przekręcic imbusikiem i już rozjeżdża Ci się focus o kilka cm......"

I gwarancja idzie w ch...

broń boże nie chodziło mi o to żeby robic to samemu :lol:
Tak czy siak kolege czeka chyba wizyta w serwisie...

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 29 Wrz, 2007   

1507 napisał/a:
chyba jednak szkło :? narazie wycofuję się z tego ze 40D to chybiony zakup, i chyba skorzystam z serwisu

Nie rozumiem wobec tego czemu na próbkach Arka też widać różnice w ostrości. Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Owszem, widzę, że po wyostrzeniu pojawia się więcej szczegółów niż na próbce z 20D. Czy morał z całego tego wątku jest więc po prostu taki, że 40D na domyślnych ustawieniach znacząco mniej ostrzy?

Odpowiedz do tematu