Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 10 Wrz, 2007 Co sadzicie o Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF
Witam,
Jakis czas temu pytałem o obiektyw który uzupełni dotychczas posiadany nikkor 60mm micro. Troche mi sie dostało za zbyt luźne podejście do tematu Dziś jestem po wielogodzinnej lekturze forum i testów.
Wybrałem nikkora Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED. Wydaje mi się, że w okolicy 1000zł nic lepszego nie znajde Wiem że jest test tego obiektywu ale test obiektywu nie jest tym samym co odczucia profesjonalistów po dłuższym czasie użytkowania w różnych sytacjach? A co wy sądzicie o moim wyborze? Prosze o pomoc ... jak zwykle z góry dziękuje
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007
Masz do wyboru:
18-70 nikkora - dobry zakres, szybki AF, dobra cena
17-70 sigmy - dobry zakres, wolniejszy AF, lepsze światło na 17mm, cena... eee...
17-50 Tamrona - super światło, mniejszy zakres, wolniejszy AF, cena całkiem atrakcyjna
28-75 Tamrona - super światło, brak szerokiego kąta, wolniejszy AF cena też całkiem atrakcyjna
ja mam nikkora, bo kupowałem w kicie, jakbym nie kupował, to 17-50/2.8 byłby właśnie podpięty.
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2007 Re: Co sadzicie o Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF
elwis777 napisał/a:
Witam,
Jakis czas temu pytałem o obiektyw który uzupełni dotychczas posiadany nikkor 60mm micro. Troche mi sie dostało za zbyt luźne podejście do tematu Dziś jestem po wielogodzinnej lekturze forum i testów.
Wybrałem nikkora Nikkor AF-S DX 18-70 mm f/3.5-4.5 IF-ED. Wydaje mi się, że w okolicy 1000zł nic lepszego nie znajde Wiem że jest test tego obiektywu ale test obiektywu nie jest tym samym co odczucia profesjonalistów po dłuższym czasie użytkowania w różnych sytacjach? A co wy sądzicie o moim wyborze? Prosze o pomoc ... jak zwykle z góry dziękuje
nikkor 18-70 to calkiem przyzwoite szklo,nawet wiecej niz calkiem przyzwoite
No chyba, że ktoś będzie potrzebował/wolał f/2.8 zamiast porządnego AF.
Jasność obiektywu jest jednak nie do przecenienia.
Nie do przecenienia jest też celny AF.
Arv [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007
Remol71 napisał/a:
Nie do przecenienia jest też celny AF.
Miałeś na myśli szybki ?
Bo ZTCW nikt nie żalił się na celność Sigm i Tamronów z Nikonem.
Problemów typu BF i FF unika się mądrze kupując sprzęt.
Ale jeszcze apropos AF i światła:
1. AF działa wyraźnie lepiej z jasnym obiektywem w trudnych warunkach oświetleniowych (nie wiem czy u Nikona też ale myślę że tak)
2. Załóżmy, że nie robisz zdjęć gdzie krytyczne jest szybie fokusowanie - często możesz zrobić kilka ujęć i masz 99% pewność, że AF trafi przynajmniej raz.
Z brakiem światła jest gorzej. Nigdy nie zmniejszysz głębi ostrości. Lampy nie zawsze można użyć, a bez lampy szansa na nieporuszone zdjęcie jest b. mała (ani Twoja ręka ani temat zdjęcia nie może się poruszyć). A różnica pomiędzy 2.8 a 5.6 jest K O L O S A L N A (2 fstopy czyli 4x dłuższy czas !!!)
3. Gdy szybki AF jest niezbędny a go nie ma, niestety dużo zdjęć się nie uda. Można się ratować większą GO i ręcznym naostrzeniem na jakąś odległość. Czasem można się tak ustawić aby cel poruszał się równolegle a nie prostopadle do nas.
Ale czy w amatorskich zastosowaniach często mamy sytuacje na szybki AF ?
Decyzję każdy podejmuje sam.
Zresztą, komu ja to tłumaczę. Remol - masz przecież parę jasnych stałek więc świetnie wiesz o czym mówię.
Przy okazji tematu Nikkor18-70: jedne objektywy wyprodukowano w Japonii a inne w Tajlandii. Czy ma to wplyw na jakosc??
Z gory dziekuje jesli macie jakies spostrzezenia w tym temacie?
Arv napisał/a:
Z brakiem światła jest gorzej. Nigdy nie zmniejszysz głębi ostrości. Lampy nie zawsze można użyć, a bez lampy szansa na nieporuszone zdjęcie jest b. mała (ani Twoja ręka ani temat zdjęcia nie może się poruszyć). A różnica pomiędzy 2.8 a 5.6 jest K O L O S A L N A (2 fstopy czyli 4x dłuższy czas !!!).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9