Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W moim A700 najczęściej używam czułości iso 800, szumy na wyższych czułościach też są akceptowalne, ale przy nich trzeba prawidłowo naświetlać zdjęcia i nie można liczyć że coś się z raw'a rozjaśni, w takim przypadku szumy stają się spore, jeśli zaś zdjęcie prześwietlę to przyciemnienie raw'a daje bardzo małe szumy, tylko po co ustawiać 3200 i prześwietlać, jak można ustawić 1600 i naświetlić prawidłowo. Jeszcze innym zjawiskiem jest większy szum przy zdjęciach z balansem na światło sztuczne.
Zachowanie A700 w kontekście szumów wydaje mi się typowe i raczej nie odbiega na plus czy minus od innych aparatów tej klasy.
Jest jednak jedna cecha A700, która po moich wcześniejszych doświadczeniach z innymi aparatami mnie rozwaliła, możliwość wyciągania szczegółów z bieli, naprawdę sporo można w bielach odzyskać przez obróbkę raw'a. W Nikonie D300 jest podobnie (sprawdziłem), więc w D90 chyba także, nie mam takich doświadczeń z Canonem 40D, ale to co widzę w necie w różnych testach to w tej dziedzinie jest w tyle.
kozidron, gdybyś miał stabilizację z jasną stałką to byś ją szybko docenił, nie masz, więc myślisz że się nie przydaje i szukasz teoretycznego wytłumaczenia.
Jasna stalka plus UZYTECZNE wysokie ISO i zapominasz o stabilizacji (oraz o PlayStation).
A C czy N maja stabilizacje - tyle ze w obiektywach. Zadnemu z tych powaznych producentow nie przyszlo do glowy pakowac OS do jasnych stalek.
Wybaczcie brak ogonkow.
Niżej przykład zdjęcia, w trakcie którego stabilizacja z jasną 50 bardzo się przydała,/.../
50 mm 1/30 f.2
1. Mozna dac f/1,4 albo zgola f/1,2 (jak ktos ma... )
2. Mozna podkrecic ISO - jakie bylo ISO w tej fotce?
3. W obu przypadkach przewaga nad OS jest taka, ze skracamy czas naswietlania. OS nie zamrozi ruchu obiektow tylko ruchy aparatu. Co mi po stabilizacji, jesli fotografuje ruchomy obiekt?
SlawGaw, ostatnio bawiłem się w wyciąganie bieli z sukienki komunijnej mojej córki i nie miałem problemu. Ale musielibyśmy porównać na konkretach bo na razie rozmowa jest na poziomie wędkarzy i taaakiej ryby.
Zresztą już dawno temu kombinacja starszego 400D → RAW → Lightroom rozwaliła mnie możliwościami ratowania prześwietlonego blaszanego dachu. Na jakość obrazowania w Canonach to akurat nie można narzekać i myślę, że Sony nie oferuje tutaj nic lepszego.
ilDottore, argument o poważności producentów jest niepoważny. Po prostu Canon i Nikon poszli drogą stabilizacji w obiektywach, zdaje się jeszcze w czasach analogowych, nie? A pakowanie jej do jasnych stałek to dość niszowa potrzeba, choć zgadzam się, że nie jest to bez sensu. Pentax i Sony mają stabilizację w korpusie, więc jasne stałki dostały to niejako przy okazji. Ja tam bym wolał mieć niż nie mieć. Co do jasnych stałek to implementacja w nich stabilizacji chyba byłaby mocno utrudniona i zwiększyłaby jeszcze bardziej średnice szkieł. Tak mi się wydaje.
ilDottore, gdybyś miał stabilizację z jasną stałką to byś ją szybko docenił, nie masz, więc myślisz że się nie przydaje i szukasz teoretycznego wytłumaczenia.
Cytat:
1. Mozna dac f/1,4 albo zgola f/1,2 (jak ktos ma... )
2. Mozna podkrecic ISO - jakie bylo ISO w tej fotce?
3. W obu przypadkach przewaga nad OS jest taka, ze skracamy czas naswietlania. OS nie zamrozi ruchu obiektow tylko ruchy aparatu. Co mi po stabilizacji, jesli fotografuje ruchomy obiekt?
Teoretycznie masz rację, a w praktyce, to stabilizacja by ci przeszkadzała?
ilDottore, przeczytaj wszystkie posty w tym temacie, a dowiesz się że co do stabilizacji to wszystkie strony przedstawiły już swoje argumenty, dla mnie w tej części dyskusja jest zakończona, nie mam już nic więcej do powiedzenia na temat przydatności stabilizacji.
Cytat:
Moim zdaniem jest ona na tyle przydatna że warto ją mieć, tym bardziej że niewiele to kosztuje w przypadku umieszczenia jej w body.
otwieranie szkła wymaga a) kasy na szkła, b) pogodzenia się ze zmniejszającą się GO i prawdopodobnie spadkiem kontrastu/rozdzielczości. iso - spadek jakości.
stabilizacja - podobnie jak statyw - nie służy do zamrażania.
służy do łapania rozmazania lub obiektów statycznych..
jeżeli ktoś wybrał pentaxa/sony to prawdopodobnie dlatego, że docenia możliwości stabilizowanych jasnych szkieł. jak komuś to niepotrzebne - to nie ma się co przekonywać...
Cytat:
Co do jasnych stałek to implementacja w nich stabilizacji chyba byłaby mocno utrudniona i zwiększyłaby jeszcze bardziej średnice szkieł. Tak mi się wydaje
to pewnie kwestia ceny. jeżeli można wystabilizować większe szkła jak 200/300 f/2.8 to nie wierzę ze w 50 sie nie da. tylko 50 kosztuje 1000 a nie 10000.
i słuszna uwaga a700 zbierała lepsze oceny za rozpiętość tonalną.
ilDottore, gdybyś miał stabilizację z jasną stałką to byś ją szybko docenił, nie masz, więc myślisz że się nie przydaje i szukasz teoretycznego wytłumaczenia.
Niczego nie szukam. Jaki to problem pojsc do sklepu, kupic sobie PlayStation i cieszyc sie stabilizacja? Tylko ze ja wole cieszyc sie zdjeciami...
SlawGaw napisał/a:
/.../ w praktyce, to stabilizacja by ci przeszkadzała?
Na pewno by nie przeszkadzala, jednak (jak pokazuje przypadek Olka), czasem przeszkadza i podlaczajac do Olka stabilizowane szklo, producent zaleca wylaczyc stabilizacje w korpusie. Bo jest mniej skuteczna... Kontynuowac...?
Stabilizacja w korpusie to IMO tylko jeden z ficzerow wymyslony przez producentow, jako wabik, ktory ma zrekompensowac niezorientowanym klientom niedostatki matryc. Tyle.
Mogli dac radio, MP3, albo jakies gierki... dali stabilizacje. W sumie dobry ruch, bo na pewno bardziej przydatna niz powyzsze gadzety.
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 26 Maj, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Na pewno by nie przeszkadzala, jednak (jak pokazuje przypadek Olka), czasem przeszkadza i podlaczajac do Olka stabilizowane szklo, producent zaleca wylaczyc stabilizacje w korpusie. Bo jest mniej skuteczna... Kontynuowac...?
Nie dlatego, ze jest mniej skuteczna, ale dzialaja inaczej i sie nawzajem nie rozumieja. Poza tym z obiektywow do np. Sony nie ma nic stabilizowanego. Z reszta nawet gdyby bylo to nie widze problemu. Kupuje jakas Sigme 150-500 z OS to wylaczam w body. Kupuje jakas 50tke to w body wlaczam i po klopocie.
A dzieki temu, ze stabilizacja jest w korpusie to taka tania Sigma 70-300APO nagle dostaje stabilizacji. O S100-300/4 juz nie wspomne.
Roznic praktycznie nie ma. Ale trzeba kolejny raz zauwazyc, ze test byl robiony na firmware v2. O kwestii odszumiania rawow juz kolejny raz nie chce mi sie pisac.
Mogli dac radio, MP3, albo jakies gierki... dali stabilizacje.
To niepoważne. Można się kłócić czy potrzebna jest stabilizacja w jasnych szerokich stałkach, można się kłócić czy lepsza jest w body czy w szkle, ale chyba widzisz różnicę między odtwarzaczem MP3 wbudowanym w aparat foto, a stabilizacją matrycy wbudowaną w aparat foto?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11