Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nabyłem drogą kupna Canona 400d body ponieważ wiem, że obiektyw KIT nie jest najwyższych lotów. Mam teraz problem z doborem odpowiedniego obiektywu. Mam na to przeznaczone powiedzmy do 2000 PLN, chciałbym na początek coś bardziej uniwersalnego, ale bez przesady nie chcę 17-300. Trochę się orientowałem w tym temacie. Radzono mi róźnie:
Canon EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM - ten ma co prawda fajny zakres ogniskowych i stabilizację i silnik USM ale jest dość ciemny
Tamron AF SP 17-50 f2,8 XR Di II ASP - ten nie ma stabilizacji, trochę może za mały zakres ogniskowych ale przede wszystkim podobno bardzo głośny silnik i nie zawsze dobrze ostrzy, poza tym nie ma w Polsce serwisu
Sigma 18-50 f2,8 EX DC MACRO lub 18-70 f2,8-4,5 DC MACRO lub nawet Sigma 18-200 OS - tu słyszałem, że Sigmy ogólnie źle współpracują z Canonami i źle ostrzą
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 Re: Obiektyw do Canona 400d
Sever napisał/a:
Nabyłem drogą kupna Canona 400d body ponieważ wiem, że obiektyw KIT nie jest najwyższych lotów. Mam teraz problem z doborem odpowiedniego obiektywu. Mam na to przeznaczone powiedzmy do 2000 PLN, chciałbym na początek coś bardziej uniwersalnego, ale bez przesady nie chcę 17-300. Trochę się orientowałem w tym temacie. Radzono mi róźnie:
Canon EF-S 17-85 f/4-5,6 IS USM - ten ma co prawda fajny zakres ogniskowych i stabilizację i silnik USM ale jest dość ciemny
Tamron AF SP 17-50 f2,8 XR Di II ASP - ten nie ma stabilizacji, trochę może za mały zakres ogniskowych ale przede wszystkim podobno bardzo głośny silnik i nie zawsze dobrze ostrzy, poza tym nie ma w Polsce serwisu
Sigma 18-50 f2,8 EX DC MACRO lub 18-70 f2,8-4,5 DC MACRO lub nawet Sigma 18-200 OS - tu słyszałem, że Sigmy ogólnie źle współpracują z Canonami i źle ostrzą
Proszę o jakąś radę i pozdrawiam.
Problem nierozwiązywalny. Canon w kategorii szkieł dla amatorów robi BUBLE. Przerabiam właśnie temat Tamrona. Jak ostre szkło to kiepski AF, jak AF trafia to szkło mydlane. Jak nie udar to sraczka. Jeśli decydujesz się na puszkę Canona to domyslnie decydujesz sie też na bardzo drogie szkła, bo tanie jest kiepskie. Proponuje dozbierać troszeczkę pieniążków i kupić Canon 24-105/4 L IS USM. To jedyne rozsądne rozwiązanie, i przyszłościowe. KONIEC
Arv [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007 Re: Obiektyw do Canona 400d
Sever napisał/a:
Nabyłem drogą kupna Canona 400d body ponieważ wiem, że obiektyw KIT nie jest najwyższych lotów. Mam teraz problem z doborem odpowiedniego obiektywu. Mam na to przeznaczone powiedzmy do 2000 PLN, chciałbym na początek coś bardziej uniwersalnego:
Proszę o jakąś radę i pozdrawiam.
Orientujesz się bardzo dobrze.
Canon 17-85 ma więcej wad optycznych o których możesz przeczytać w testach.
Tamron - silnik jest głośniejszy niż USM ale raczej cichszy niż Sigmy. Ostrzy nienajszybciej ale pudłuje dość rzadko. Kupując warto sprawdzić czy nie ma BF, FF.
Weź to: http://focustestchart.com/chart.html
I bez problemu kupisz dobry egzemplarz.
Sigmy ostrzą chyba gorzej od Tamrona z Canonem.
Nie powiemy Ci nic czego nie znajdziesz w testach i wyszukiwarce forum. Idź do sklepu i poprzymierzaj.
Sigmę możesz niedrogo pożyczyć nawet na cały dzień.
A może kup przez internet - kupując poza sklepem bądź siedzibą firmy zawsze możesz towar zwrócić po chyba 10 dniach bez podania przyczyn.
Oceń sam, czy możesz żyć z takim AF. Jeżeli nie - kup 17-50 f/2.8 IS Canona.
Zawsze możesz nabyć Canona 28-135 IS albo 24-105 L (jak Cię będzie stać).
A w szerokim kącie ratować się kitem lub jakąś ultraszerokokątną maszyną (typu 10-20).
Ludzie kupują aparaty, a dopiero później kombinują co do niego podpiąć. Ja zmieniając system kupując Canona 30D na drugi dzień kupiłem Tamrona 17-50 mając już to wcześniej zaplanowane. Dwa dni później kupiłem Tokine 100/2.8 macro. I tak dalej. Kupując puszkę miałem już plany co do słoików. Tylko jeden obiektyw kupiłem nieplanowo, ale była wyjątkowa okazja.
Arv [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2007
Pstrykacz napisał/a:
Ludzie kupują aparaty, a dopiero później kombinują co do niego podpiąć. Ja zmieniając system kupując Canona 30D na drugi dzień kupiłem Tamrona 17-50 mając już to wcześniej zaplanowane. Dwa dni później kupiłem Tokine 100/2.8 macro. I tak dalej. Kupując puszkę miałem już plany co do słoików. Tylko jeden obiektyw kupiłem nieplanowo, ale była wyjątkowa okazja.
Święte słowa ojcze. Święte słowa.
Lustrzanka jest dla ludzi umiejących z niej korzystać. A tacy powinni wiedzieć, że body rejestruje tylko to co narysuje szkło.
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2007 Re: Obiektyw do Canona 400d
Remol71 napisał/a:
Proponuje dozbierać troszeczkę pieniążków i kupić Canon 24-105/4 L IS USM. To jedyne rozsądne rozwiązanie, i przyszłościowe. KONIEC
Szczerze powiedziawszy pomimo braku szerokiego kąta 24-105/4 L IS to bardzo opłacalny zakup. Moim zdaniem zdecydowanie lepszy niż 17-40L.
24-105/4 L IS jest bardzo ostry i ślicznie rysuje, aberacja na bardzo niskim poziomie do tego imponujący zakres ogniskowych...
Do tego nie kosztuje więcej niz 17-55mm/2,8 IS TUTAJ TANIO
Szczerze powiedziawszy pomimo braku szerokiego kąta 24-105/4 L IS to bardzo opłacalny zakup.
Napisałbym inaczej: Jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta lub chcesz dodatkowo kupić obiektyw typu 10-22, to 24-105/4 L IS jest bardzo opłacalnym zakupem. Jeśli potwierdzi się promocja Canona od 1 października 17-40 będzie tańszy o ok 400 zł , 17-55 o 240 zł a 24-105 o 200 zł.
Arv [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Wrz, 2007
goltar napisał/a:
Jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta lub chcesz dodatkowo kupić obiektyw typu 10-22, to 24-105/4 L IS jest bardzo opłacalnym zakupem.
Szczerze mówiąc to zależy mi trochę na szerokim kącie. Oprócz powiedzmy rodzinki i jakiś imprez głównie zamierzam fotografować krajobrazy, więc bez szerokiego kąta nie dam rady. Kit raczej nie wchodzi w grę. Poza tym mam same body, więc musiałbym dokupić kita (to chyba nie ma sensu).
Z tymi zoomami typu 17-35, a miałem poprzednio KM 17-35 to jest tak, że pomimo dobrej jakości brakuje krotności zooma. Często miałem tak, że musiałemszybko zmieniać obiektyw na dłuższy. Dlatego zmieniając system już nie kupiłem takiego obiektywu. Tu dużą zaletę ma 17-70 Sigmy, jest bardziej uniwersalny i o podobnej jasności. Tylko,że nie pasuje do FF. Ale czy to wada. Jak ktoś nie planuje 5D to nie.
W takim przypadku musisz brać coś od 16-18mm, swojego czasu zrobiłem sobie zestawienie takich obiektywów (podobne do tego które zamieścił na forum swojego czasu Arv) z ich zaletami i wadami, może się przyda...
Mały zakres ogniskowych:
--------------------------------------------------------
Tamron SP AF 17-35 f/2.8-4 Di LD ASP IF
+ ostrość centrum, winietowanie, FF, cena (1520)
0 jasność, budowa, dystorsja, auto fokus, odblaski
- aberracja chromatyczna, mały zakres ogniskowych, ostrość brzeg
Sigma 17-35 f/2.8-4.0 EX DG ASP HSM
+ budowy, ostrość centrum i brzeg, dystorsja, USM, FF, cena (1400), winietowanie, odblaski, trzy lata gwarancji
0 jasność, auto fokus, aberracja chromatyczna
- mały zakres ogniskowych
Canon EF 17-40 f/4 L USM
+ budowa, auto fokus (USM), ostrość centrum, dystorsja, winietowanie, aberracja chromatyczna, FF, odblaski, wewnętrzne zoomowanie
0 jasność, ostrość brzeg
- mały zakres ogniskowych, cena (2900 w promocji 2500)
wystepują egzemplarze o różnej jakości
Średni zakres ogniskowych:
Tokina AT-X PRO DX 16-50 f/2.8
+ budowa, jasność, ostrość centrum i brzeg (poza f/2.8 ), odblaski
0 auto fokus, zakres ogniskowych, cena (2060)
- ostrość centrum i brzeg (f/2.8 ), aberracja chromatyczna, dystorsja, winietowanie, dostępność, EF-S, waga
pierwsza seria produkcyjna zebrała słabe opinie
Sigma 18-50 f/2.8 EX DC Macro
+ budowa, jasność, ostrość centrum, winietowanie, trzy lata gwarancji, pseudo Macro
0 auto fokus, zakres ogniskowych, aberracja chromatyczna, cena (1650), odblaski
- ostrość brzeg, dystorsja, EF-S
Tamron SP AF 17-50 f/2.8 XR Di II LD ASP IF
+ jasność, ostrość centrum i brzeg (poza f/2.8 na brzegu), odblaski, cena (1450)
0 budowa, auto fokus (głośny), zakres ogniskowych, aberracja chromatyczna, winietowanie
- dystorsja, EF-S
popularny zamiennik kita, chwalony przez użytkowników, zgłaszane problemy z serwisem
Canon EF-S 17-55 f/2.8 IS USM
+ budowa, auto fokus (USM), jasność, stabilizacja, ostrość centrum i brzeg, odblaski, dystorsja
0 zakres ogniskowych, aberracja chromatyczna, winietowanie,
- EF-S, cena (3600 w promocji 3370), waga
dla mnie najlepszy zamiennik kita
Duży zakres ogniskowych:
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro
+ zakres ogniskowych, odblaski, cena (1400)
0 budowa, winietowanie (poza 17mm), jasność, aberracja chromatyczna, ostrość centrum i brzeg
- EF-S, winietowanie (przy 17mm), auto fokus, dystorsja
największą zaletą tego obiektywu jest zakres ogniskowych i cena
Canon EF-S 17-85 f/4-5.6 IS USM
+ budowa, auto fokus (USM), stabilizacja, odblaski, zakres ogniskowych
0 winietowanie (poza 17mm), aberracja chromatyczna (poza 17mm), ostrość centrum i brzeg (poza 17mm)
- jasność, EF-S, cena (1950 - sklepowa, min.1500), dystorsja, ostrość brzeg przy 17mm, winietowanie (przy 17mm), aberracja chromatyczna (przy 17mm)
przy obecnej cenie - 1500 zł - ciekawa propozycja jeśli nie używa się 17mm (np. jako uzupełnienie obiektywu ultra szerokokątnego typu 10-20)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10