Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lustrzanka dla amatora? Canon EOS 500D czy Nikon D90?
Autor Wiadomość
Mani 
Nowy
Michał

Wysłany: Czw 28 Maj, 2009   Jaka lustrzanka dla amatora? Canon EOS 500D czy Nikon D90?

Witam mam kilka pytań. Planuję zakup lustrzanki do zdjęć krajobrazowych, zwierząt, architektury, makro, dziecka. Zależy mi żeby aparat miał szybki autofocus (przy dziecku bardzo potrzebne) i dobrze radził sobie z wysokimi czułościami (dużo zdjęć w pomieszczeniu przy sztucznym świetle). Jak widać mam zamiar używać lustrzanki w szerokim zakresie. Zastanawiam się nad Canonem EOS 500D i Nikonem D90. Który byłby lepszy? Jakich obiektywów potrzebowałbym. Zależy mi żeby kupić jak najmniej obiektywów i żeby miały stabilizator obrazu. Domyślam się że dwa obiektywy to bedzie minimum. Proszę napisać jakieś konkretne zestawy oczywiście jak najtaniej.

Reklama

oracle 
Maniak

Wysłany: Pią 29 Maj, 2009   

40D albo 50D + Canon 17-55 IS USM + Canon 70-200 2.8 IS USM
ok 10-12 tyś zł

A najtaniej to bedzie pewnie
40D + Tamron 17-50 + Sigma/tamron 70-200 2.8
ok 7 tyś zł

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Mani napisał/a:
Zastanawiam się nad Canonem EOS 500D i Nikonem D90. Który byłby lepszy?
d90 byłby lepszy :)
Mani napisał/a:
Jakich obiektywów potrzebowałbym.
a co chcesz fotografować?
Mani napisał/a:
ależy mi żeby kupić jak najmniej obiektywów i żeby miały stabilizator obrazu.
a po co Ci stabilizator?

kozidron
[Usunięty]

Mani, oba będą dobre ale d90 będzie wygodniejszy w użytkowaniu.
Ja bym zdecydował się na canona *40D + sigma 10-20/4-5.6, sigma 17-70/2.8-4.5, canon 70-300IS +lampa 580exII ----zestaw ekonomiczny lub
*40D + tokina 11-16/2.8 , canon 17-55/2.8, 70-200/2.8L +lampa 580exII -----zestaw na lekkim wypasie, można jeszcze dodać canona 100-400/4.5-5.6
albo zejść na ziemię i *D90 +18-105VR + ewentualnie nikkor 50/1.8, tu oglądanie zwierząt z daleka a do makro można dokupić raynox'a za 240 ziko

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Przede wszystkim Mani, ile planujesz wydać na wszystko i czy ma to być wydatek jednorazowy czy też dopuszczasz możliwość dokupienia czegoś w przyszłości?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

D90+18-105vr+70-300vr+SB900 za ok.7500PLN.
40D+17-40/4L+70-200/4L+430EXII za ok.8400PLN
Jeśli za drogo, to będziemy oszczędzać :smile:

Mani 
Nowy
Michał

Chciałbym zamknąć się w kwocie 8000 na kompletny sprzęt (korpus, obiektywy, torba, karta pamięci i.t.d). Zastanawiam się czy nie lepiej na początek kupić tylko korpus plus jeden obiektyw i po zapoznaniu się z obsługą lustrzanki powoli dokupywać obiektywy. Mam pytanie co filmowania w Nikonie D90. Otóż w teście czytałem że tryb filmowania ma manualne ustawianie ostrości. Mam rozumieć że podczas filmowania cały czas trzeba korygować ostrość?(trochę to bez sensu). Oczywiście rzadko będę filmować ale jak już jest ten tryb to warto żeby był dobrze zrobiony.

Mani 
Nowy
Michał

a stabilizator chyba potrzebny jest żeby zmniejszyć ryzyko rozmazania zdjęć.

oracle 
Maniak

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009   

Ale nie jest konieczny do robienia zdjęć.

Do tych wszystkich zastosowań które podałeś jeden obiektyw to będzie za mało.

40D + Tamron 17-50 + Sigma/Tamron 70-200 2.8 + Lampa pewnie sunpak

kozidron
[Usunięty]

Mani,

no to w takim razie :
- canon 40D -około 2800 ziko, zdecydowanie lepszy od 500D, wygodniejsza puszka z wyższej "pułki" niż entry level(będzie sobie świetnie radził na wyższych iso, jest to dość uniwersalna puszka)
- sigma 17-70/2.8-4.5 makro, architektura, krajobrazy, uniwersalny zoom ~1300
- canon 70-300IS USM, zwierzątka, ptaszki ale na krótszych dystansach ~1800
i teraz pytanie czy zadowoli cię pseudo makro z sigmy 17-70 gdzie skala wynosi 1:2.3 czy potrzebujesz czegoś porządniejszego jak canon 100/2.8 USM makro ~2200, bo zamiennie żeby zmieścić się w budżecie zamiast tego obiektywu można by wziąć sigmę 50/1.4 (2000ziko)- szersze portrety dzieci no i aż się prosi żeby mieć jasną stałke w zestawie.

Z takim zestawem, powinieneś nie mieć kłopotów z obskoczeniem wszystkiego co opisałeś, może do architektury czasem chciałoby się mieć szerzej, mimo 8 tysia, przy takich wymaganiach trzeba z czegoś zrezygnować. Można się czepiać jeszcze dłuższego końca tego zestawu, tylko pytanie brzmi jakie zwierzątka chcesz fotografować te w parku, czy te dzikie bo wtedy będziesz potrzebował 500mm na końcu albo i więcej a tu budżet na to nie pozwala jeżeli z czegoś nie zrezygnujesz.

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Sunders napisał/a:
D90+18-105vr+70-300vr+SB900 za ok.7500PLN.

Uważam, że ten zestaw bedzie bardzo dobry.

Na poczatek zakupiłbym jednak D90 z kitem 18-105 i oczywiście SB-900. Pobawiłbym sie tym zestawem i zobaczył czego mi bardziej brakuje, czy teleobiektywu czy serokiego kąta.

Po tych przemysleniach z pewnością wybrałbym:
szeroki kat: Sigma 10-20/4-5.6 HSM EX
tele: Nikkor 70-300VR

Oba szkła są kapitalne tylko mają rózne zastosowania.

Ja ostanio dostałem w prezencie stałke od żony i jestem bardzo zadowolony. Nią włąsnie fotografuje mojego małego "tygrysa".

Zapraszam zresztą do mojej galerii gdzie zobaczysz fotki z zestawu D80 + 18-70 & 70-300VR (do ogniska na 5 stronie), dalsze robione tym co w stopce.

prophet 
Bywalec

Moja propozycja będzie nieco inna. 40d + 18-55 IS + 70-200 f4 IS, ten pierwszy słoik za jakis czas zamieniłbym na cos lepszego, choc narazie będzie ok najgorszy nie jest. Co do zooma, jest rewelacyjny miałem okazje przetestować wczoraj z 40d, mógłby miec f2.8, ale to juz inne ceny. Razem około 7700 pln. I teraz najciekawsze, zapewne za moment zostane zaatakowany i napietnowany, ale takimi półsrodkami jak Sigma czy Tamron nie zawracałbym sobie głowy.
To tyle z mojej strony.

oracle 
Maniak

Ani sigma ani tamron to nie są półśrodki, w wielu przypadkach są zdecydowanie lepsze np Sigma 50/1.4

Poza tym podałeś zestaw zdecydowanie nie do przyjęcia. Kit za 300zł i 70-200 L za 4000zł?

I to jeszcze obiektyw w standardowej ogniskowej gorszy od tele?

Zupełnie nie trafiony zestaw. Już 1000 razy bardziej wolałbym Tamrona. Nie mówiąc o tym że dopiero Canon 17-55 IS USM byłby lepszy.

Kamcio649 
Rozmowny

Tez tak uważam na 100% wolałbym Tamrona.

kozidron
[Usunięty]

prophet, nie kwestionuje twoich celów, pod pewnym kątem zrobili to Kamcio649 i oracle.
Ja bym nie kupił np. wersji 70-200/4IS wolałbym dołożyć trochę do cięższego i jaśniejszego 70-200/2.8, pomijam już fakt jak taki zestaw, który podajesz ma się sprawdzić w fotografii:

Mani napisał/a:
Planuję zakup lustrzanki do zdjęć krajobrazowych, zwierząt, architektury, makro, dziecka.

jakbyś jeszcze proponował tamrona 17-50 i 70-200/4 + jakaś stałka ewentualnie szkło do makro lub szerokie do architektury to rozumiem ale tak to odrobinę dziwne połączenie plastikowy kit i dobry reporterski stabilizowany zoom.

Odpowiedz do tematu