Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
czy warto czekać na sigmę 10-20 ze stałym światłem 3.5?
Autor Wiadomość
SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Sob 30 Maj, 2009   

Posiadam Sigmę 10-20 i nie mogę się zgodzić z paroma stwierdzeniami, które tutaj czytam.
ilDottore napisał/a:
Ja bym nie czekał tylko brał obecną 10-20, która jest znakomitym szkłem.

To "znakomite" szkło jest na tyle źle wykonane, że w sumie przez moje ręce przewinęło się już osiem sztuk w ciągu dziesięciu miesięcy.
Cytat:
dużą zaletą sigmy, podkreślaną przez użytkowników ;) jest dobra praca pod słońce.

W ciągu dnia to nie widać tych setek promienistych łun które tworzą się w momencie gdy silne źródło światła jest w kadrze, bardzo dobrze to widać przy fotografowaniu w nocy ulic oświetlonych lampami. Chyba lepsze powłoki antyodblaskowe są w filtrach UV Sigmy niż w tym obiektywie.

Czy warto czekać na nową?
Myślę że nie, lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu.

Reklama

Monastor 
Optyczny

komor, nie narzekam. Ostrośc jest taka, jakiej spodziewam się po tak szerokim szkle. MTFów nie mierzyłem :P

ilDottore 
Bywalec

SlawGaw napisał/a:
Posiadam Sigmę 10-20 i nie mogę się zgodzić z paroma stwierdzeniami, które tutaj czytam.
ilDottore napisał/a:
Ja bym nie czekał tylko brał obecną 10-20, która jest znakomitym szkłem.

To "znakomite" szkło jest na tyle źle wykonane, że w sumie przez moje ręce przewinęło się już osiem sztuk w ciągu dziesięciu miesięcy.

Tak?
A dwóch moich znajomych od długiego czasu nie narzeka, tylko tłucze tym szkłem znakomite zdjęcia irlandzkich krajobrazów... :)
Wartość tego szkła jest IMO dużo wyższa niż cena sklepowa.

zug
[Usunięty]

ilDottore napisał/a:

Tak?
A dwóch moich znajomych od długiego czasu nie narzeka, tylko tłucze tym szkłem znakomite zdjęcia irlandzkich krajobrazów... :)
Wartość tego szkła jest IMO dużo wyższa niż cena sklepowa.

czy to stwierdzenie że dwóch "Twoich znajomych..." ma mnie przekonać do wybory tego szkła, czy mają znaczenie krajobrazy, których zdjęcia będę robił... :???:

SlawGaw 
Optyczny

Nie mam zastrzeżeń do ostrości tego szkła, ale do tego jak ona się rozkłada w poszczególnych egzemplarzach, ten obiektyw powinien mieć oznaczenie TS w nazwie. TS - tilt-shift, a i tak nie byłby znakomity, najwyżej przeciętny.

Tutaj moje wcześniejsze posty o sigmnie 10-20
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=6162

Niżej zdjęcie pokazujące odbicia, lewy górny róg jest szczególnie godny uwagi, tam widać promienie od obu lamp, które świecą w obiektyw. Te promienie są w całym kadrze, powodują spadek kontrastu i na dodatek czasem AF ustawia na nie ostrość.

DSC06719.JPG
Plik ściągnięto 4811 raz(y) 117,16 KB

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Widzisz SlawGaw, ja mam zupelnie inne odczucia co do tego szkla o czym juz z reszta rozmawialismy. Dodam tylko, ze nawet ze sloncem w kadrze nie mam zadnych artefaktow.

SlawGaw 
Optyczny

MC, w jasny dzień ze słońcem w kadrze to nie widać tych wszystkich łun, jakoś się da. Jak na tak szeroki obiektyw ma fajne ułożone dystorsje i za to można go chwalić.
Ja się tylko przeciwstawiam nazywaniu tego obiektywu znakomitym, dla mnie on jest przeciętny, a bezkrytyczne wychwalanie go trochę mnie ... denerwuje.

Co do następcy ze stałym światłem 3,5 to nie mam nadziei, nowy nie będzie zdecydowanie lepszy od dotychczasowego, a zapewne będzie zdecydowanie droższy, obym się mylił, ale ja już Sigmie nie wierzę. Gdybym mógł kupić do swojej Alphy Tokine, to ani chwili bym się nie zastanawiał tylko wymieniał, a dzisiejsze plotki dają mi taką nadzieję i może się doczekam.

Monastor 
Optyczny

SlawGaw, miałem do czynienia z tą sigmą, niestety tylko przez 3 dni, ale zrobiła na mnie niezłe wrażenie. Wydaje mi się, że fajniej niż Tokina odwzorowuje kolory. Daje nieco bardziej kontrastowe obrazki. Tokina nie spodobałaby Ci się też w pracy pod ostre światło (chociaż takich odblasków jak powyżej nie odnotowałem)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 31 Maj, 2009   

SlawGaw napisał/a:
Gdybym mógł kupić do swojej Alphy Tokine

Byc moze bedziesz mogl. Przeczytaj plotki na stronie glownej :grin:

ilDottore 
Bywalec

To jest znakomity obiektyw ponieważ produkuje znakomite zdjęcia.
Komu sie nie podoba, niech poszuka czegoś lepszego w tym zakresie ogniskowych na APS-C.
Życzę niniejszym powodzenia. :D
A do kupna tej Sigmy nikogo przekonywać nie zamierzam... Sigma mi nie płaci za reklamę. ;)
Kazdy niech sobie wybiera sam... tylko wkurzają mnie krzywdzące i bezpodstawne opinie.
Jeszcze raz... to jest znakomity obiektyw, spokojnie porównywalny do 10-22 Canona (a to duży komplement), za to tańszy.

SlawGaw 
Optyczny

ilDottore napisał/a:
tylko wkurzają mnie krzywdzące i bezpodstawne opinie

Moja opinia jest oparta na dokładnym sprawdzeniu kilku sztuk tego obiektywu, a twoja na czym? Na opinii kolegów?
Całkiem możliwe że wobec szkła które kosztuje 2200 zł stawiam wyższe wymagania niż ty i twoi koledzy, dlatego to co inni tolerują mnie kurza.

komor 
Moderator

SlawGaw, gdzie zaopatrywałeś się w to szkło?

SlawGaw 
Optyczny

komor, pierwszy był kupiony w sierpniu 2008 w sklepie należącym do Sigma ProCentrum, aktualny egzemplarz po kilkukrotnej wymianie wcześniejszych odstałem w serwisie Sigmy.
Nie chce mi się już pisać o tych przygodach, na tym forum już wielokrotnie na ten obiektyw się żaliłem.

ilDottore 
Bywalec

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

Pewno cię nie lubią i wciskają Ci jakieś odrzuty. :D
Bo moi koledzy są bardzo zadowoleni z tego szkła... :)
Coś ci powiem... można wymienić 1 czy 2 egzemplarze. I ja to rozumiem. Nieważne ile rzecz kosztuje: za swoje pieniądze żądamy odpowiedniej jakości... OK.
...Ale jeśli ktoś wymienia ten sam obiektyw (przypominam - pochodzący z japońskiej fabryki precyzyjnej aparatury optycznej a nie z rumuńskiej wytwórni słoików typu Weck :D ) TYLE RAZY, to ja zaczynam mieć przypuszczenia, że to nie Sigma ma problem z jakością. bo nawet tym prymitywnym, głupim i bałaganiarskim ;) Japończykom wśród tylu egzemplarzy MUSI trafić się jeden dobry. No, nie ma siły...
Rozumiem zatem, że jeśli ja kupuję 2 Sigmy, podpinam i one mi ostrzą w punkt bez żadnych regulacji FF/BF, to powinienem zapalić świeczkę w tej intencji w Katedrze Św. Patryka? :D

SlawGaw 
Optyczny

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

ilDottore napisał/a:
pochodzący z japońskiej fabryki precyzyjnej aparatury optycznej

hehehe, szczególnie śmieszy słowo "precyzyjnej".

ilDottore napisał/a:
Rozumiem zatem, że jeśli ja kupuję 2 Sigmy, podpinam i one mi ostrzą w punkt bez żadnych regulacji FF/BF, to powinienem zapalić świeczkę w tej intencji w Katedrze Św. Patryka?

Tak, myślę że nie zaszkodzi.

Odpowiedz do tematu