Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
aż mnie oko boli jak widzę napis 5000D . raczej D5000 dla ścisłości. no nic, to tylko moje 3 grosze
aha, no ja też polecam Canona 40D body można kupić za 2.500zł zostaje 1000 na obiektyw. uniwersalny jest przeciez u canona 17-85, za 1000 moze juz sie uda dorwać.
albo stałka 50mm i zostaje 500zł na wyposażenie, czyli kartę , statyw i oczywiście futerał, ja bym raczej rozpatrywał taki wariant.
pozdrawiam
A czy czasem D90 nie kosztuje raptem odrobinę więcej niż D5000? Szczerze to przy obecnych cenach nie widzę specjalnie sensu inwestowania w korpusy typu D5000 czy 500D, ale to wiadomo - co kto uważa dla siebie za opłacalne...
stoje przed identycznym wyborem, Nikon D5000 z lepszym szkiełkiem, czy Canon z lepsza matryca. Doradzcie cos prosze. Chwilowo sklaniam sie ku nikonowi
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 30 Maj, 2009
pp56825 napisał/a:
stoje przed identycznym wyborem, Nikon D5000 z lepszym szkiełkiem, czy Canon z lepsza matryca
pp56825, to jeszcze nie jest powiedziane, że 500D ma lepszą matrycę od D5000(skąd masz to info... ), poza tym wszystko zależy od tego co podepniesz.....zacznij od myślenia nad szkłem.
Ja gdybym miał teraz kupować to wziąłbym dokładnie to samo co mam w stopce:
Canon 450D+Sigma 17-70.
A dlatego, że Canon 500D i Nikon D5000 to jeszcze świeże produkty i nie są warte swojej ceny.
A po drugie w cenie ok 3500 zł mam fajne body i uniwersalne szkiełko
pp56825, przy porównaniu 500D+ 18-55IS do D5000 +18-105VR, zestaw z nikonem wypada trochę lepiej ale ze względu na szkło (chociaż wszystko zależy od operatora). Jak masz czekać na d5000+ jakiś spacer zoom w rodzaju 18-200 to w ogóle nie ma się nad czym zastanawiać bo taki zestaw jest tylko uniwersalny i wygodny.
Tu kolega ziemowy, dobrze ci radzi, lepiej 450D + porządniejsze szkło pokroju s17-70, jeżeli chcesz się decydować na obiektyw w rodzaju 18-200, to przynajmniej mniej świadomość minusów takiego rozwiązania, przeczytaj sobie chociaż jeden test takiego spacer zooma tu akurat 18-200VR wypada lepiej na tle innych spacer zoomów ale w porównaniu do 18-105VR wypada blado.
IMHO jest tragiczna jak na lustrzankę entry-level i pomijam tu kwestię czy kogoś stać czy nie Na razie to nowość, jest "kryzys", itd. itp. Moim zdaniem jak zwykle przy nowościach warto poczekać do znormalnienia cen, albo mając taki budżet zainteresować się Canonem 40D czy Samsungiem GX20 (klon Pentaksa K20D) plus jakieś fajne szkło jeśli nie musi być to koniecznie sprzęt Nikona...
Najlepiej porównaj sobie co istotnego oferuje D5000 w porównaniu z D60 i D90 i dopiero teraz popatrz na cenę
szczerze to podoba mi sie opcja krecenia przy okazji filmow HD, chociaz w nikonach D5000 i D90 jest ograniczona do 5min/2gb i brak AF co mnie troche odrzucilo, znowu w canon AF przy kreceniu sie nagrywa. poza tym C40D jest niezly i gdyby nie brak mozliwosci nagrywania filmow HD juz bym po niego siegał.
Nie musze kupowac teraz. chce go miec przez koncem czerwca[urlop]. czy myslicie ze przez miesiac sie cos zmieni?
szczerze to podoba mi sie opcja krecenia przy okazji filmow HD, chociaz w nikonach D5000 i D90 jest ograniczona do 5min/2gb i brak AF co mnie troche odrzucilo, znowu w canon AF przy kreceniu sie nagrywa. poza tym C40D jest niezly i gdyby nie brak mozliwosci nagrywania filmow HD juz bym po niego siegał.
Wiesz, lustrzanka to nie kamera - ma swoją specyficzną konstrukcję i producenci muszą się nieco nakombinować implementując nagrywanie video
Jeśli koniecznie uparłeś się na te "filmy HD" to przyjrzyj się Pentaksowi K-7. To póki co także nowość (premiera odbyła się jakieś 10 dni temu), najprawdopodobniej dostępny będzie w czerwcu, oczywiście na początek także za niezbyt ciekawą cenę... Wg podanej specyfikacji w K-7 podczas nagrywania filmu działa AF i sterowanie przysłoną, czego póki co na raz nie ma chyba nikt z konkurencji. Oczywiście nie przyjdzie pewnie długo czekać na odpowiedź innych firm, niemniej znowu będzie to kwestia dostępności i ceny
PS. Albo w ogóle zrezygnuj z lustrzanki jeśli te filmy są tak ważne, że powstrzymują Cię przed zakupem fajnej puszki dostępnej od ręki za w miarę rozsądne pieniądze.
Wiem ze polaczenia all in one nie zawsze koncza sie pomyslnie ale skoro mi sie narazie nie spieszy to sie rozgladam i zapoznaje sie z rynkiem. skoro moge wybrac fajna puche z HD lub fajna bez to wole z... Ale dzieki za wszystkie rady, a jesli 40D lub 450D ro z jakimi szklami?
Lepsze szkla Sigmy albo Tamrona + Body Nicona lub Canona to juz za duzo jak na moj budzet. najbardziej by mi pasowal - Nikon D5000 + ob. 18-105mm VR bo uniwersalne szkielko mi na razie wystarczy a potem cos sobie dokupie jak naucze sie tym pstrykac lepsze fotki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10