Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lustrzanka dla amatora? Canon EOS 500D czy Nikon D90?
Autor Wiadomość
Mani 
Nowy
Michał

Wysłany: Nie 31 Maj, 2009   

A co myślicie o tym zestawie?
Canon EOS 50D + EF-S 17-85 mm IS USM + EF 70-300 mm IS USM
Na ceneo.pl widziałem za 6898 zł.
Lepszy ten zestaw czy ten który zaproponował jareck_jg?
W testach Canon 50D wypada doskonale i umożliwia rozwój i wpakowali do niego takich niepotrzebnych gadżetów jak nagrywanie HD.
Miałem napisać nie wpakowali :wink:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 31 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

zug
[Usunięty]

mi osobiście bardziej "leżał" 50d niż d90 a z tego względu że jest większy :razz:
jeśli masz tylko dwóch "kandydatów" to teraz najlepiej udać się do sklepu i pomacać
zobaczysz która puszka leży Ci lepiej w ręku

Cytat:
miałem napisać nie wpakowali

ale już chodzą plotki o 60d i ma mieć HD

Mani 
Nowy
Michał

Co do trybu nagrywania HD do nie miałbym nic przeciwko gdyby był dobrze zrobiony a czytałem że ma tylko manualnie ustawianą ostrość. Może warto trochę poczekać aż stanieją aparaty bo przez to euro podrożały. Jak będzie Canon 60D to pewnie samo body będzie kosztować 3800 zł. Jak wprowadzany jest nowy model do sprzedaży to warto rzucać się na ten nowy czy lepiej kupić poprzednika i trochę lepsze obiektywy kupić?

APARAT NIKON D90kit + AF-S DX 16-85VR +70-300VR? Dobry ten zestaw?
W tej chwili jeśli miałbym kupić aparat to kupiłbym Nikona D90 lub Canona 50D.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 31 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

zug
[Usunięty]

Mani napisał/a:
Jak wprowadzany jest nowy model do sprzedaży to warto rzucać się na ten nowy czy lepiej kupić poprzednika i trochę lepsze obiektywy kupić?

raz, że nie wiadomo kiedy go wprowadzą :?:
a dwa ,brać teraz nie czekać szkoda czasu :razz:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Mani napisał/a:

Puszka lepsza od nikona d90, szkła słabsze od n18-105vr i 70-300vr :???:

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Sunders napisał/a:
Mani napisał/a:

Puszka lepsza od nikona d90, szkła słabsze od n18-105vr i 70-300vr :???:

Z tym się całkowicie zgodzę. A przecież bardziej chodzi o słoiki niż puchę.

Jeśli chodzi o optykę to u Canona albo jest bardzo przeciętnie lub porządnie i zarazem bardzo drogo (L). Nikon jest lepszy w klasie amator i zaawansowany amator bo za te same pieniądze otrzymuje się więcej, natomiast Nikon w klasie półprofi ma większe braki, mowa tutaj o stałoogniskowych standardach.

A tak na marginesie wiekiej przepasci miedzy D90 Nikona a 50D Canona raczej nie ma.

Nikony serii D>70 - D90 są pomiędzy Canonami xxxD a xxD, a z pewnościa bliżej im do serii xxD.

Mani 
Nowy
Michał

a który z tych apratów ma szybszy autofocus i lepiej radzi z wysokim ISO?

może zamiast tego obiektywu n18-105r lepszy byłby nikkor 16-85 VR plus nikkor 70-300 VR?

Konkretnie który zestaw lepszy?
NIKON D90kit + AF-S DX 16-85VR +70-300VR
czy
Nikon D90 + 18-105 VR + 70-300 VR Kit
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 31 Maj, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

dżony 
Rozmowny

ja bym wziął C 50D
:D
jak bawiłem się w nim sklepie, to miałem ochote zamienić się w małe dziecko, które tupie nóżkami jak czegoś nie dostanie. żal mi było się z nim rozstawać :P

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Generalnie 16-85VR jest 2 x droższy os 18-105VR przy czym cena nie jest adekwatna do różnicy w jakości optyki, a co z tym idzie generowanych przez nią obrazów.

Co do szumów się nie wypowiadam, który aparat jest lepszy mogę powiedzieć na nikonie i CMOS'ach (taka samą matryce ma D90), ze dla mnie ISO1600 jest użyteczne, a ISO 1000 jest natomiast bardzo dobre.

Dla mnie Nikon jest wygodniejszy niż Canon, ale są to kwestie osobiste.
Stad mam to co mam.

oracle 
Maniak

Dla amatora zdecydowanie lepsze bedą szkła producentów trzecich, jeśli nie ma 4-5Tyś na standardowy obiektyw + szeroki kąt to Tarmon 17-50 (1500zl) albo Sigma 17-70 Za trochę mniej (No ale to nie ta sama klasa co Tamron). Więc nie ma zbytnio różnicy między puszkami innych producentów. Zaryzykuje stwierdzenie że w takim przypadku wolałbym ewentualnie Pentaxa albo nawet Sony ze stabilizacją w korpusie.

I nie wiem jak wy ale ja mam w nosie czy obiektyw ma IS albo USM czy jakiekolwiek inne bajery jeśli jest kiepski optycznie np Canon 17-85 albo kit.

A propo Nikona i Canona to zrobiłem sobię porównanie i wyszło mi że za standardowy zestaw
Dobra pucha + Świetny standard zoom(np 17-55IS USM)
Portretówka(Sigma 50/1.4 więc akurat nie ma znaczenia)
oraz długi 70-200 2.8 wyjdzie mnie taniej przy Canonie.

Pomijając kwestie puszki mamy
~17-55 2.8 z silnikiem ultra oraz stabilizacją - Canon 3900zł Nikkor 4999zł
70-200 2.8 jw. - Canon 6800zł Nikkor 6700zł

Czyli wybieramy system ze względu na docelowy zestaw szkieł. Nie wiem czy jest sens wybierać system ze względu na cenę tymczasowych słoików skoro prędzej czy później zaczniemy się przesiadać na coś lepszego. No chyba, że autor ma zamiar zostać przy jednym zestawie.

A no i zapomniałbym. Z tego co obserwuje na allegro to zdecydowanie łatwiej dostać używane szkła do Canona niż do jakiegokolwiek innego producenta. Nawet te najlepsze.

jarecki_jg 
Rozmowny
Jarecki

Ja na swój zestaw też nie narzekam uważam go za bardzo dobry, ba wydaje mi się ze lepiej dobrać nie mogłem (patrz stosunek ceny do jakości).

I zamiast D300 można wstawić tam D90 i otrzymamy takie same efekty.

Jeśli miałbym wybierać Canona, to do 50D kupiłbym:
- Tamrona lub Sigme 17-50/2.8 (w nikonie ma HSM !!!)
- Sigmę 50-150 II/2.8 (ew. Canona 70-200/4)
- do tego wziąłbym lampę i stałkę Sigmy 30/1.4 którą zresztą bardzo chwali komor.

Tylko jak dobrze liczę wychodzi > 10 tys. złotych

oracle 
Maniak

Hmm ale sigma 18-50 (a nie 17-50) w canonie też ma HSM. Chyba że o coś innego ci chodziło.

Zresztą wydaje mi się że 40D w zupełności wystarczy. Canona 70-200 F4 można kupić za 2000zł a Tamrona 17-50 za 1500 co daje nam około 6,5Tyś. Na lampę na początek bym poskąpił i kupił jakiegoś sunpaka. Chociaż wydaje mi się że za 500 już kupi coś ciekawego.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Sigma 18-50/2.8 w systemie Canona nie ma HSM.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Mani napisał/a:
który zestaw lepszy?
NIKON D90kit + AF-S DX 16-85VR +70-300VR
czy
Nikon D90 + 18-105 VR + 70-300 VR

Mani, moim zdaniem pierwszy, bo zaczyna się od 16mm i ma metalowy bagnet :smile:
Z drugiej strony 18-105 jest ostrzejszy od 16-85, a za różnicę w cenie między zestawami można kupić stałkę 35/1,8 lub 50/1,8 :???:
Ja wolałbym kupić zestaw nr 2 i którąś z tych stałek.

Mani 
Nowy
Michał

Ten pierwszy zestaw na ceneo.pl jest za 6620 zł a drugi za 6495 zł.
Kiedyś byłem blisko zakupu Pentaxa K200 ale po przeczytaniu testu szybko zmieniłem zdanie. Sony też nie chcę. Alfa 350 ma wysokie szumy i głośną pracę lustra. Opieram się tylko na testach magazynów fotograficznych i internetu. Canon 50D i Nikon D90 mają uszczelnienia korpusu?

Odpowiedz do tematu