Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikkor 24-120 VR
Autor Wiadomość
dommlo-017
Nowy

Wysłany: Sro 08 Sie, 2007   Nikkor 24-120 VR

Witam! Mam pytanko? Czy ktoś ma doświadczenie z Nikkorem 24-120 VR? Czy to dobry zamiennik dla kita 18-70 DX. Posiadam Nikona D-80 własnie z tym kitem, ale chciałbym go zmienić właśnie na 24-120VR. Wiem, że ma mniejszy szeroki kąt, ale mam zamiar kupić Nikkor 12-24 lub Sigmę 10-20. Dodam, że posiadam jeszcze Nikkora 70-300VR i 50 1.8.
Czy 24-120 VR będzie w moim przypadku sensowną inwestycją? Z góry dzięki, za wszelkie rady!

Reklama

borsuk 
Nowy

Wysłany: Wto 02 Paź, 2007   

hey forumowicze!
Co sie z wami dzieje ?moze ktos doradzi cos koledze .

rafid78 
Bywalec

Teoretycznie jest dziura w ogniskowych.Jesli uzywanie nog nie stanowi u ciebie problemu,to z zapietym 50/1.8 jestes w stanie ta dziure wypelnic.

Monastor 
Optyczny

rafid78 napisał/a:
Teoretycznie jest dziura w ogniskowych.Jesli uzywanie nog nie stanowi u ciebie problemu,to z zapietym 50/1.8 jestes w stanie ta dziure wypelnic.

Żeby wypełnić dziurę między 18, a 24 mm trzeba czasem przejechać się samochodem :P
Pole widzenia (jako kąt) jest jedno dla danej ogniskowej. Jeśli obiekt jest blisko to bardzo łatwo się odpowiednio przemieścić. Gorzej z krajobrazami. Niefajnie jest też kiedy fotografujemy ze specyficznego miejsca, z konkretną perspektywą na określone obiekty w kadrze. Zdarzają się też miejsca, w których nie da się dreptać dalej lub bliżej, wąskie ścieżki, kładki, miejsca z barierkami itd. itp.

Zestaw 12-24 pasowałby idealnie do 24-120, a on wchodziłby znacznie w 70-300 VR więc nie byłoby problemu z żadnymi dziurami.

Co Cię skłoniło do pozbycia się kitowego 18-70?

rafid78 
Bywalec

Monastor napisał/a:

Co Cię skłoniło do pozbycia się kitowego 18-70?

tez sie dziwie.mam tego kita i taki sam zestaw i jest ok

rafid78 
Bywalec

Monastor napisal:
Cytat:
Zawsze można do czegoś podejść bliżej, a większość rzeczy da się fotografować przy 70 mm.
:D

Monastor 
Optyczny

rafid78 napisał/a:
Monastor napisal:
Cytat:
Zawsze można do czegoś podejść bliżej, a większość rzeczy da się fotografować przy 70 mm.
:D

Mowa tu o zakresie około 70 mm, tego używa się do rzeczy zdecydowanie bliższych niż krajobrazy. Ty z kolei pisałeś o zakresie o wiele krótszych ogniskowych. Chyba, że źle zrozumiałem. W takim razie przepraszam ;)

rafid78 
Bywalec

Nie musisz przepraszac,ja sie nie gniewam,postawilem tam rozesmiana gebe.chodzilo mi o 50mm,tylko nie wzialem pod uwage tego,ze nie zawsze mozna podejsc tak blisko jak by sie chcialo,lub warunki zastane na to nie pozwalaja.

borsuk 
Nowy

Czy mozecie powiedziec cos wiecej o 24-120 VR? czy ktos mial z nim doczynienia? czy moze warto by kupic cos podobnego sigmy lub tokina?pytam bo rowniez mam D80 i do tego AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED sigme 10-20mm i AF 50 mm f/1.8D i szukam wlasnie szkla aby uzupelnic te dziure pomiedzy 20mm a 70mm .zastanawiam sie wlasnie nad kupnem tego 24-120 vr .czy to dobry pomysl?jezeli nie to wybijcie mi to z glowy :) pozdrawiam

rafid78 
Bywalec

jesli chcesz latac dziure to po 24-120?
18-70 nikkora,wiem ze to kit ,ale to dobry obiektyw,no chyba ze swiatlo ci w nim nie pasuje.sigma 17-70 tez jest alternatywa.

borsuk 
Nowy

tak wlasnie myslalem ze 24-120mm to nie jest dobry wybor,ale teraz tak sobie siedze i mysle ze moze zainwestowac troszke wiecej i kupic AF-S 28-70 mm f/2.8D IF-ED to chyba byl by najrozsadniejszy wybor ale niestety koszt tego szkielka mnie troszeczke przeraza :)

rafid78 
Bywalec

fakt.cena nie jest niska,ale masz stale swiatlo 2.8,a to jest nie zastapione.jesli robisz zdjecia amatorsko i nie jest ci potrzebne jasne szklo,to pomysl powaznie nad tym nikkorem 18-70dx.

Arek 
Redaktor

Zaraz będzie na rynku 24-70 f/2.8 Poczekaj na jego cenę :)

rafid78 
Bywalec

Arek napisal:
Cytat:
Zaraz będzie na rynku 24-70 f/2.8 Poczekaj na jego cenę

Arku,co kolega Ci takiego zrobil,dlaczego chcesz go cena zabic? :D

borsuk 
Nowy

wydaje mi sie ze cena bedzie podobna do 28-70 mm f/2.8 czyli miazdzaca :)

Odpowiedz do tematu