Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kiedyś byłem blisko zakupu Pentaxa K200 ale po przeczytaniu testu szybko zmieniłem zdanie.
Czy nie czasem testu optycznych?
Mani napisał/a:
Sony też nie chcę. Alfa 350 ma wysokie szumy i głośną pracę lustra.
Są jeszcze inne Alfy BTW, widziałeś te szumy i słyszałeś pracę lustra?
Mani napisał/a:
Opieram się tylko na testach magazynów fotograficznych i internetu.
I niestety dopiero pewna doza praktyki pozwoli Ci spojrzeć z innej perspektywy i zweryfikować to co w tych testach jest dla Ciebie rzeczywiście istotne a co nie... Bez tego amator zwykle bezkrytycznie łyka wszystko co "tester" zaprezentuje nie mając pojęcia o rzeczywistej skali pewnych zagadnień.
No właśnie na razie tylko czytam a im więcej czytam to tym bardziej nie wiem co kupić. Np. przed chwilą czytałem testy obiektywów Nikkora i dowiedziałem się że mają duże winietowanie.
Np. przed chwilą czytałem testy obiektywów Nikkora i dowiedziałem się że mają duże winietowanie.
Właśnie o taki efekt mi chodziło, przeczytałeś gdzieś "duże winietowanie", pewnie nie za bardzo wiesz co to, jaki ma wpływ, co to znaczy "duże" ale skoro "tester" zjechał za to jakiegoś Nikkora to rozciągasz to na wszystkie modele tej marki...
Także może mniej filozofowania na podstawie testów, tylko nauka co to jest ekspozycja i jazda sprawdzić dane korpusy i szkła samemu
Czytałem testy trzech obiektywów Nikkora biorę pod uwagę. Z tego co wiem, winietowanie to ciemne rogi zdjęć. Np. mój kompakt Panasonic TZ-4 ma duże winietowanie przy zdjęciach robionych w pomieszczeniach przy sztucznym świetle. Na zewnątrz dobre zdjęcia robi. Wiem że najlepiej samemu sprawdzić. Poza tym niee ma produktu idealnego.
A ja bym celował w taki zestaw:
Canon 40d (2800)
Tamron 17-50/2.8 (1600) / Sigma 17-70/2.8-4 (1300)
Canon 70-200/4 (2400)
Zostaje 1200 zł które można zainwestować w karty pamięci, statyw, torbę, filtry albo lampkę błyskową.
O współpracę 70-200 i 40d bym się nie obawiał, a jeśli dobrze wybierzesz Tamrona lub Sigmę to też będziesz zadowolony.
Jeśli w teleobiektywie za priorytet uznajesz światło możesz zamiast Canona 70-200/4 wybrać Tamrona 70-200/2.8.
Kup 40D i lepsze szkiełko, nie słuchaj idiotów którzy wciskają kity, że starszy korpus będzie gorszy. Jeszcze lepszym rozwiązaniem byłby C30D i jeszcze lepsze szkiełko Taka moja opinia praktyka.
Może i masz rację. W końcu Canon 40D jest 1000 zł tańszy od C50D. Ale C50D ma live view a z tego będę nieraz korzystać choć nie często. W ciągu kilku lat nie zamierzam zmieniać korpusu.
50d od 40d różni nie tylko "lepszy ekranik", ale jeszcze min.:
lepsza matryca
lepszy procesor obrazu
automatyczna korekcja winietowania
wyższe max. ISO
ustawianie ostrości w oparciu o detekcję kontrastu w LV
możliwość korygowania FF/BF w obiektywie
złącze HDMI
nijak nie potrafie powiazac "mozliwosci korygowania FF/BF w obiektywie" z funkcjonowaniem LV
Ja też nie
Ta wyliczanka to tylko po to żeby Mani nie pomyślał że te 1000PLN różnicy między 40d a 50d to tylko za lepszy wyświetlacz LCD
Moim zdaniem, jak ma kasę na 50d, to nie warto oszczędzać kupując 40d
jedno i drugie body (d90 i 40d) dadza rade, a obiektyw na poczatek to tamrona 17-50 proponuje
a takie pytanko co do tego hdmi jak juz zaczeliscie
jesli podepne aparat do tv przez hdmi bedzie mi ladnie foty wyswietlal? i np aparat zadba o to zeby byly juz obrocone?
bo lubie sobie obejrzec na tv jak wyglada zdjecie (monitor mam kiepski), tylko meczace jest to obracanie kazdego zdjecia po podpieciu przez czytnik kart usb
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10