Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakie filtry do Canona EF 55-200mm 4.5-5.6 II?:)
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Nie 31 Maj, 2009   

maggiewlkp, 50mm 1.8 to taka podstawa najtańsza.
później masz 50 1.4 ale nie wiem czy Cię po prostu stać na takie szkło.
dobrym wyborem jest 17-40 L, albo sigma 17-50 2.8.

Aby ładnie ująć ogrody (pojęcie względne, niejeden uchwyci ładne detale ogrodu za pomocą tele) wystarczy Ci te 17mm.

Reklama

maggiewlkp 
Nowy

Właśnie sprawdziłam i nie ma tragedii cenowej z tym 50mm 1.4 - w 1500zł się zmieszczę... gorzej z tym 17-40L:)

candy 
Maniak
óć

a jaki masz budzet?

4motion 
Rozmowny

candy,
Nie mówię że szeroki kąt nie jest fajny sam bym chętnie nabył ale akurat w tym przypadku zgodzisz się że do fotografowania modelek się za bardzo nie nadaje. Chyba najlepsza była by ta 17-40L. Nie wiem ale wydaje mi się że stałka nie będzie zbyt wygodna ale mogę się mylić.
maggiewlkp, Przy fotografowaniu modelek bardzo ważna będzie światłosiła obiektywu i może lampa by się przydała?

candy 
Maniak
óć

maggiewlkp napisala ze chcialaby szeroki kat to podalem ten pomysl z 10-20
zgadzam sie ze to zaden obiektyw studyjny,tym bardziej do jakiegos "glamour" chyba ze jak ktos wczesniej napisal do karykatury :)

stalka do portretow to oczywiscie jak najbardziej,ale do zdjec wnetrz to raczej odpada,chyba ze jakies hale fabryczne :)

no coz,jak tu panowie napisali przedtem,to takich zastosowan o jakich piszesz to chyba rzeczywiscie 17-40(lub tez 24-70 , 24-105) , ogolnie do wnetrz i fotografii ludzi to jakis ladny jasny obiektyw,jak cie stac to cos w okolicach f/2.8

jak napisalem wczesniej,daj znac jaki masz na te wydatki przeznaczony budzet

maggiewlkp 
Nowy

myślę, że tak do 3000zł... czyli gdybym zostawiła sobie ten co mam już czyli 55-200mm to wystarczy mi jak dokupie szeroki kąt, czy lepiej sprzedać ten co mam i zainwestować w jakieś 2 inne?

4motion 
Rozmowny

maggiewlkp, Co powiedz nam najczęściej będziesz fotografować, a my Ci powiemy jaki obiektyw będzie potrzebny? Bo piszesz że będziesz fotografować modelki ale chcesz obiektyw o szerokim kącie, a szeroki kąt raczej nie nadaje się do fotografii modelek.

p.s. Z zakupem polara powstrzymaj się aż kupisz nowy obiektyw bo być może będzie miał większą średnice i wtedy kupisz polar o większej średnicy i adapter do 55mm.

maggiewlkp 
Nowy

Ok to może inaczej chce się pobawić wszystkim:) ale najbardziej to chyba zależy mi na szerokim kącie, bo coraz bardziej zaczyna przeszkadzać mi fakt, że nie mogę ująć w kadrze tego wszystkiego co bym chciała, czyli np. pomieszczeń... co do modelek to po prostu rzuciłam taki temat, bo miałam propozycję, żeby spróbować w studiu i teraz już wiem, że w tym przypadku potrzebowałabym 50mm. Ale patrząc na ceny tych wszystkich obiektywów stwierdziłam, że narazie studio i modelki sobie podaruje i kupię jakiś szeroki kąt. Chcę powoli kompletować sobie jakiś zestaw obiektywów i od czegoś muszę zacząć:)

4motion 
Rozmowny

To taka Sigma 10-20 będzie wystarczająca i jeszcze Ci 1000zł się ostanie. :)

candy 
Maniak
óć

ok,to wracajac do szerokiego kata:
10-20 na najszerszym koncu(10mm) nawet na body APS-C,czyli niepelno klatkowym dosc powaznie znieksztalca obraz,ale z kolei masz jeszcze do wykorzystania caly zakres do 20mm
jesli nie potrzebujesz takiego ekstremalnego kata to moze 17-40L?
bedzie niezlym uzupelnieniem tego co juz masz
mozesz tez wybrac 18-55,nie jest to jakis rewelacyjny obiektyw,ale jest tani i starczy ci jeszcze na stalke 50mm + jakies filtry

na tych obiektywach bedzie sie mozna sie podciagnac w foceniu twoim 30D
pozniej jak bedziesz chciala dalej robic fotki wnetrz to na pewno bedziesz chciala dokupic sobie jakis flesz zewnetrzny,np 480EX albo zamiennik Sigmy

podsumowanie:
18-55 dostaniesz za jakies 300zl+
50/1.8 ok.400zl
10-20 ok.2100+

czyli ok.2800-3000zl

z tego zestawu wymienilbym albo 18-55(jak bedziesz miala wiecej kasy),albo 18-55 + 10-20 na np."luxusowy" 17-40 za ok.3100-3500zl(+stalka to juz niestety prawie 4000zl)

Odpowiedz do tematu