Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta obserwacyjna Yukon 6-100x100
Autor Wiadomość
fleczer 
Nowy

Wysłany: Pią 27 Lut, 2009   Luneta obserwacyjna Yukon 6-100x100

Witam serdecznie !!!!
Panowie im więcej szukam i czytam tym bardziej staje się sprawa skomplikowana, jest tyle sprzętu i taki wybór że mózg się gotuje jak człowiek zaczyna wybierać najbardziej dogodna dla siebie alternatywę sprzętową, ale zawsze po otwarciu następnej oferty budzi się pytanie czy to co wybrałem jest w miarę dobre, a to co teraz oglądam nie będzie lepsze (jestem laikiem w tej dziedzinie). Pytanie moje dotyczy co wybrać żeby było w miarę dobre. Chciałbym popatrzeć na samoloty , przyrodę , księżyc i to co w ogóle można by zobaczyć na niebie za te pieniądze, słowem coś uniwersalnego za kwotę ok. 1000 zł. Czytałem różne porady zapytania na forach i jest mi ciężko wybrać czy ma być to teleskop, lornetka ze statywem, luneta obserwacyjna. Czytałem tez o MAKACH może to było by cos wartego uwagi. Najbardziej zależy mi na dużych możliwościach i jakości obrazu, wiem ze za te pieniądze cudów nie będzie ale ,, jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma” . Proszę ludzi dobrej woli którzy mają temat w małym paluszku o pomoc co wybrać? Z góry dziękuje. Myśłę o lunecie Yukon 6-100x100. lub Może macie jakies propozycję.
Pozdrowienia dla wszystkich!!!

Reklama

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

Od lutego minęło już sporo czasu ale może odpowiedź jeszcze się przyda autorowi lub innej osobie.
Czym większy power tym gorsza jakość, pole, komfort obserwacji i jasność.
Sądzę, że dobrą konkurencją dla Yukona będzie nieco tańsza luneta Celestrona z serii Ultima o aperturze 80 cm. Powiększenia w plastikowym Yukonie powyżej 70x odbywają się ze znaczną utratą jakości i są praktycznie bezużyteczne.
Do ok. 1000 zł można dostać kilka fajnych refraktorów, np. Sky Watchery 102/500, 90/900, 70/700, 70/500. Jest też parę Celestronów, Bresserów. Wszystkie już ze statywami a do lunet trzeba je dokupić.

kivirovi
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Cze, 2009   

To ja tez sie dopisze, bo widzialem te wszystkie typy. To po kolei.

Mak:
B. duze i dobre powiekszenia, kompaktowa konstrukcja. b. dobry do nieba, zwlaszcza planet, swietny do ksiezyca. Sredni na ptaki, ale na przyrode ogolnie ok. Jesli nie interesuja cie obiekty bardzo ruchliwe (ptaki w locie). To jest luneta o wielkim powerze ale trudno nia bedzie obserwowac cos co jest nie bardzo daleko bo ma stosunkowo male pole widzenia. Mam cos takiego do obserwacji dlugodystansowych i bardzo jestem zadowolony (Celestron C5). Ostrosc jest b. precyzyjnie ustawiana, ale trzeba sie nakrecic. Z nich wszystkich spisze sie tez najlepiej jako obiektyw o duzej ogniskowej. Zupelnie nie nadaje sie do przelatujacych samolotow. Jesli to b. wazne, odpusc. To w zasadzie wybor dla kogos, kto kladzie nacisk na stacjonarne obserwacje, zwlaszcza nieba.

Refraktor achromat:
Dobre srednie powiekszenia i male o duzym polu widzenia. Do przyrody to klasyka, polecana, do nieba nada sie na ksiezyc, moze jeszcze na DSy ale stricte do planet to to nie jest. No chyba ze apo, 3x drozsze niz limit lub ED 2x drozsze... Do samolotow bdb wybor. Jest to bardzo mobilny sprzet, lekki tez. Tez mam takie cos jako plecakowy sprzet wyjazdowy (Optolyth 22-60x70) i jestem zadowolony. I taki to jest sprzet, wiecej go nosisz niz siedzisz i patrzysz, ale zawsze mozesz go zabrac ze soba.

Yukon, czyli cos po srodku. W sumie rozsadny kompromis, tyle, ze jak zawsze kompromis. Jest do wszystkiego, bo przelaczenie na maly power jest niezwykle proste wiec bliskie obiekty i celowanie jest bezproblemowe. Zatem troche zastępuje funkcją lornetke. Dalekie obiekty tez dobrze tylko robi sie ciemno przy 70x. Na ptakach w pelnym sloncu dziala super ale na blizsze odleglosci albo rano, bo w sloncu na dalsze odleglosci powietrze faluje i psuje caly obraz (Np. nad woda). Jak nie ma slonca gorzej, ale nie ma dramatu. Masz zapas, z ktorego nie musisz korzystac i na ptakach skorzystasz rzadko. Ksiezyc bedzie dobry, Jowisz pewnie tez, choc patrzylem tylko w dzien. Tu prawdopodobnie wykorzystasz jej power 100x. Ona jest raczej ciemna i w nocy to bedzie przeszkadzac. Watpie by sie nadawala do DSow. Na samoloty bedzie ok, ale raczej sa za szybkie, zeby uzyc wiecej niz 40x. Jest w zasadzie tak samo mobilna jak refraktor.
Moim zdaniem jukon jest dobrym sprzetem, a zwlaszcza za taka cene. Przede wszystkim ta mozliwosc przelaczania powoduje, ze jest najbardziej uniwersalny, a ty szukasz lunety do wszystkiego. Tym niemniej jak widzisz, ja wybralem inaczej...

watsup 
Nowy
Music umc umc umc :)

Wysłany: Czw 16 Cze, 2011   

[quote="kivirovi"]To ja tez sie dopisze, bo widzialem te wszystkie typy. To po kolei.

Mak:
B. duze i dobre powiekszenia, kompaktowa konstrukcja. b. dobry do nieba, zwlaszcza planet, swietny do ksiezyca. Sredni na ptaki, ale na przyrode ogolnie ok. Jesli nie interesuja cie obiekty bardzo ruchliwe (ptaki w locie). To jest luneta o wielkim powerze ale trudno nia bedzie obserwowac cos co jest nie bardzo daleko bo ma stosunkowo male pole widzenia. Mam cos takiego do obserwacji dlugodystansowych i bardzo jestem zadowolony (Celestron C5). Ostrosc jest b. precyzyjnie ustawiana, ale trzeba sie nakrecic. Z nich wszystkich spisze sie tez najlepiej jako obiektyw o duzej ogniskowej. Zupelnie nie nadaje sie do przelatujacych samolotow. Jesli to b. wazne, odpusc. To w zasadzie wybor dla kogos, kto kladzie nacisk na stacjonarne obserwacje, zwlaszcza nieba.

Interesuje mnie zakup czegoś do oglądania księżyca oraz obiektów latających w nocy (UFO)
Gdzie można dostać w rozsądnej cenie te zachwalane przez ciebie MAK ?
Pozdrawiam i thx za pomoc

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Czw 16 Cze, 2011   

Mak sie swietnie nadaje do Ksiezyca, co do UFO to zakladam, ze byloby ruchliwe wiec nadaje sie slabo.
Zainteresuj sie najpopularniejszymi u nas modelami: Celestron c90 oraz Skywatcher: 90 lub 102mm.
Sprzedaja to teleskopy, Astrokrak, Deltaoptical, Fotozakupy i inni.

Odpowiedz do tematu