Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 17 Lut, 2008
Panasonic DMC-L1 kontra Canon EOS 30D
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 11 Wrz, 2007   

W D300 jest jeden szwindel marketingowy. Mówi się o 6 fps i 14-bitach, ale nikt nie mówi głośno, że nie można mieć jednego i drugiego. 6 fps przy 12-bitach, a 2.5 fps przy 14. Ale to niuans. Na papierze i tak D300 wygląda znacznie lepiej niż 40D i A700.

Ja mam z nim podobny problem jak MM. W sensie obsługi, pomiaru światła, komfortu pracy, niezawodności i powtarzalności ujęć oczarował mnie D200, więc taki D300 byłby świetnym
korpusem, gdybym miał co do niego podpiąć. Jeśli chodzi o fajne tele w dobrej cenie Nikon znacznie odstaje, przy moich potrzebach, od Canona. Z L-ek mogę wziąć 4/300 IS lub 5.6/400 - u Nikona jest tylko 4/300 bez stabilizacji. MM już wspominał o różnicy pomiędzy 100-400 L a 80-400 VR.

Arek

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 11 Wrz, 2007   

Arv napisał/a:
MM napisał/a:
Do tego wolę szybszą zmianę ogniskowania przez "pompkę" w 100-400L. Jak w odległości 100 metrów mija Ciebie samolot lecący z prędkością 1100 km/h na wysokości 10 metrów to trzeba ogniskową zmieniać w ułamku sekundy

I nie wychodzi Ci wtedy coś takiego:

:wink: :wink: :wink:

Ja nie miałem na myśli robienia zdjęć w czasie zmiany ogniskowej tylko szybką zmianę ogniskowej a dopiero po tym zrobienie zdjęcia :wink:

LoveBeer 
Rozmowny

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

witam

nie chcialem smiecic nowym tematem wiec odswiezam ten ;) tak fajnie jest jak ktos wybiera sprzet doradac itd a jak samemu ma sie cos kupic, ehhh...

ale do rzeczy - prosta sprawa - chce kupic sprzet, raczej z niezbyt rozbudowana szklarnia (poki co) - wiekszosc zabawy to landszafty, generalnie sprzet do uwieczniania wypraw, miejsc etc, ale chcialbym sprobowac fotografii tzw miejskiej, moze kapke architektury.

no i wlasnie - na allegro moge kupic l1 z leica (coprawda refubrished ale jestem chyba w stanie zaryzykowac) za 3k. obiektyw to bajka, z takim szklem kupuje jeszcze jakiegos ultrawide (coprawda przy cropie x2 troche bida) i nic wiecej mi nie trzeba. do tego po prostu kocham design tego aparatu i jego manualne pokretla (oj zeby bylo jeszcze ustawianie iso z pokretla :s - teraz posiadam sigme dp1 i uwazam ja za sprzet BOSKI, naprawde spelnia moje wszystkie* oczekiwania mimo tragicznego af i woooolnego dzialania - natomiast gdyby owa sigma miala na obudowie gdzie wybor poretlem iso (z ktorej opcji korzystam bardzo czesto) oraz przyslony to bylbym w 7 niebie ;) * - no prawie wszystkie oczywiscie jesli takie moze spelniac stalka :) )
boje sie w tym panasonicu szumow i bandingu - szumow bo po tym co pokazuje sigma w iso800 na co bym nie patrzyl to mi sie nie podoba (a sigma po skorzystaniu z sigmowskiego oprogramowania do wywolywania zdjec daje w iso 800 niesamowity efekt, w przeciwienstwie do jpg czy prob wywlywania inszych rawow innym oprogramowaniem), poza tym 4/3 - a bandingu, coz bo podobno sie pojawia ;]

z drugiej strony za 3k mam 40d. kita jakieos marnego canonowskiego mam w domu, sigme 10-20 ma sasiad i napewno nie zrobi problemu z uzyczeniem (a i sam bym taki obiektyw z radoscia sobie sprawil), potem mozna zbierac na cos fajnego (a znalezc cos fajnego problemem nie jest ;) ) - ale
to juz nie jest 3k tylko 3k + przynajmniej drugie 2-3k. a to tylko 1 szklo. wiadomo ze fotografia kosztuje ale vs 3k w panasonicu z takim kitem... hmmm
poza tym mialem kiedys 350d - i mi nie podeszlo. niby mam male rece ale body mi nie lezalo, nie podobalo sie a na dodatek ciagle lapalo kurz na matryce ;p (no ale rozumiem ze teraz wszystko na rynku ma jakies ultrasoniki ;) do czyszczenia matryc)
no ale 40d to 40d. body ktore napewno posluzyloby mi latami (choc argument szklarni chyba sie zdewaluuje skoro pelna klatka moze niedlugo kosztowac tyle co obecnie np 50d i po przesiadce okaze sie ze latami kompletowane szklo sie juz nie przyda)

coz po prostu mam straszny dylemat. 40d ktory wydaje sie byc oczywistym wyborem vs niszowe 4/3 ktore traktuje od razu na wejsciu jako system raczej zamkniety (aczkolwiek swiadom jestem ze olek te na pewno ma perelki w swojej szklarni) - ale jako fetyszysta wygladu l1 mnie miazdzy (tak wiem to zupelnie nieistotne... a jednak :) ) i jestem w takiej wielkiej rozterce - rozum czy serce ;) ;);)

poratuje ktos jakimis przemyslaniami ?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

Przy C40D zakochasz się w użytecznym ISO (może to nie FF gdzie ISO sięgają rzędów niewyobrażalnych) ale jeśli tak bardzo podoba Ci się L1 to czemu odmawiać ?

Odpowiedz do tematu