Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
tomek__, sporo masz w tym haśle z Wiki, które Ci wskazałem. Ponadto jest „centrum obsługi GO”, gdzie są kalkulatory GO na różne platformy i parę artykułów: www.dofmaster.com.
Zauważ, że jak zrobisz zdjęcie 1.4/50 to będzie co innego niż 4/200
ten pierwszy to łagodne przechodzenie w nieostrość, ten drugi gwałtowne;
To akurat nie ma nic wspólnego z samym przechodzeniem ostrości, w nieostrość, a raczej z zawartością kadru - na 200mm w tle widzisz zupełnie co innego, niż na 50mm. Generalnie, przy tej samej skali odwzorowania (plan pierwszy tej samej wielkości), GO dla 50 i 200mm jest na f/4 taka sama, ale zawartość tła sprawia, że odbieramy ją jako znacznie mniejszą dla teleobiektywu. W przypadku większego otwarcia przysłony w 50-tce po prostu rozmywamy bardziej tę samą zawartość tła...
Pierwszy to ogniskowa obiektywu. Im większa tym GO mniejsza.
Drugi to wartość przysłony. Im bardziej otwarta tym GO mniejsza.
Trzebi to stosunek odległości fotografowanego obiektu do hiperfokalnej szkła - wiadomo. Im obiekt dalej od hiperfokalnej (czyli bliżej obiektywu) tym GO mniejsza.
Wiedząc powyższe do pożądanych na zdjęciach efektów należy dojść metoda prób i błędów I osiągnąwszy je nie zapomnieć pochwalić się fotkami na forum
jaad75, tak patrzę jak wykonujesz w kolejnym podobnym wątku syzyfową pracę i po prostu Cię podziwiam
Walka ze skrótami myślowymi i błędnymi wnioskami to trochę jak walka z wiatrakami.
Jeśli chodzi o przejście GO w kadrze. Poza aspektami zachowania szkła jest też kwestia tego, jak obiekty się w tej fizycznej głębi rozłożą. Obiekt równoległy do płaszczyzny ostrości może byc ostry w całości, im mocniej go do niej nachylimy, tym ostrzejsze wydaje się przejście na zdjęciu. Przy odpowiednich kątach, ostra częśc obiektu może wyglądac jak cienka, ostro zarysowana kreska.
Tutaj przykład podobnego przejścia spowodowanego głównie perspektywą: http://forum.optyczne.pl/album_page.php?pic_id=205
GO wydaje się byc minimalna i "przechodzic " bardzo ostro, a w rzeczywistości jest całkiem spora.
Trzebi to stosunek odległości fotografowanego obiektu do hiperfokalnej szkła - wiadomo. Im obiekt dalej od hiperfokalnej (czyli bliżej obiektywu) tym GO mniejsza.
Co w takim razie dzieje się za hiperfokalną, GO się zmniejsza?
B o g d a n, w tym podręczniku piszą, że ogniskowa obiektywu wpływa na GO, przy zachowaniu odległości przedmiotu od obiektywu, tymczasem przeważnie w takich rozważaniach zakłada się, że zachowujemy skalę odwzorowania obiektu, czyli obiektywem tele fotografujemy z daleka, a szerokokątnym z bliska.
Poza tym widzę tam jakąś niekonsekwencję, bo tekst mówi o pozornym zmniejszeniu GO (W rezultacie wydaje się, że głębia ostrości powiększyła się) tymczasem na rysunku pokazana jest zmiana GO na podziałce metrowej, czyli nie jest to zmiana pozorna.
Komor, oczywiście, że warianty "badania" GO mozna mnożyć, ale te trzy przypadki wydają się podstawowe.
W tekście o wpływie ogniskowej na GO, zwrot "wydaje się" należy traktować, że "tak właśnie jest".
Przeczytaj poprzednie zdanie, które odnosi sie do użycia krótszej ogniskowej: "Gdy szczegóły obrazu są mniejsze, trudniej jest okreslić, co jest ostre, a co nie. W rezultacie wydaje się, że głębia ostrości powiększyła się."
Na rysunku (środkowy) jest zaznaczona większa GO, dla krótszej ogniskowej.
Ale przecież pytanie nie dotyczyło tak podstawowych i wiadomych wszystkim (mam nadzieję) spraw...
Chodziło o kwestię przechodzenia ostrości, w nieostrość i charakter, czy też zasięg tego przejścia...
Ale przecież pytanie nie dotyczyło tak podstawowych i wiadomych wszystkim (mam nadzieję) spraw...
Już 30-go maja pisałem, że są to podstawowe sprawy i nie ma nad czym sie głowić. Potem upewniałem się, czy zacytowac podręcznik i ... tomek__ napisał TAK.
jaad75 napisał/a:
Chodziło o kwestię przechodzenia ostrości, w nieostrość i charakter, czy też zasięg tego przejścia...
Na temat charakterystyki przejścia, w nawiązaniu do warunków startowych, które podałem w swoim pierwszym poście, juz się wypowiedziałem, ale nikt w tej kwestii nie podjął dyskusji, tylko było odwołanie do zasad ogólnych - czytaj, podręcznikowych.
Jaad rozumie problem, ale nie wszyscy - wyobraźcie sobie portret:
1) papierowa głębia ostrości i mocno rozmazane tło 15 m za postacią
2) głębia ostrości nieco większa, ostry cały nos i uszy, tło rozmazane porównywalnie mocno z tym powyżej już 3 m za postacią;
Oto mi chodzi! Tzn. ten drugi przypadek jest o wiele bardziej korzystny jak dla mnie.
Nie wiem od czego to zależy, ale można chyba wspomnieć tu o obiektywach z możliwością sterowania nieostrością obrazu [nikkor]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9