Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Początkujący pyta: 1000D z lepszym szkłem czy 450D z KITem?
Autor Wiadomość
szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   Początkujący pyta: 1000D z lepszym szkłem czy 450D z KITem?

Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum ale dość dużo sobie tu poczytałem, i mam do Was pytanko jak pewno wielu innych fotografów amatorów.

Proszę Was bardzo o pomoc gdyż zapragnąłem mieć lustrzankę. Do tej pory działałem na kompaktach typu C A460, C A510, SX 100IS i byłem zadowolony z tych aparatów ale wiem że z lustra można wyciągnąć więcej więc poradźcie co kupić.
Czytałem temat kompakt vs lustro i proszę nie mówcie że mam kupić dobry kompakt bo tak się nie stanie, chcę lustro:) A kompakt sobie zostawię :)

Takie moje kryteria i potrzeby:

1. Chcę Canona :)
2. Koszt lustra z obiektywem max 2500zł - kryzys jest ;P
3. Focę różnie: krajobrazy, trochę architektury, troszkę portretów, lubię makro.
4. W sumie to ułatwię Wam, waham się między C 1000D z jakimś lepszym szkłem (może Sigma 17-70/ 2.8-4,5 Makro) albo 450D z KITem bo po prostu na więcej mnie nie stać jak na razie!

Czytałem też testy tych aparatów i wiem że 450D wychodzi lepiej i ogólnie jedziecie po 1000D i chyba przekonaliście mnie do 450D ale wiem że jest droższa bo ceny poszły w górę i za 450D zmieszczę się do 2500zł ale tylko z KITem!
Ale patrząc z drugiej strony to może KIT mi na razie wystarczy, co myślicie? Dopiero zaczynam się bawić w fotografię i jak to mówicie zanim załapię bakcyla to może ten KIT starczy?

Mam jeszcze wiele pytań do Was ale to później jak się trochę temat rozwinie:)

P.S. Proszę nie psioczcie że ten temat już był bo wiem że był ale dużo ciekawego się nie dowiedziałem z niego i jemu podobnych, bo każdy ma swoje potrzeby i środki na zakup puszki i szkła:)

Pozdro
Ostatnio zmieniony przez goltar Pon 01 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

Skoro temat był i o tym wiesz to łamiesz regulamin ŚWIADOMIE. Dlatego wątek nadaje się do natychmiastowego zamknięcia a Ty ocierasz się o bana :twisted:

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Ale pisałem też że nic ciekawego z tamtych tematów się nie dowiedziałem!!
Nie banujcie mnie bo muszę się doradzić i coś kupić bo za miesiąc urlopuję :)

candy 
Maniak
óć

ja mialem 300D przez jakies 4-5 lat z kitowym obiektywem 17-55 bez USM i IS :) i smigal az milo,pozniej dokupilem sobie Sigme 28-300 i tez bylo ok
moj znajomy ma od 6 miesiecy 450D z kitowym 18-55,teraz dokupil bodajze 55-250 i nie narzeka
ja bym radzil wiec tego 450D KIT'a,pozniej dokupisz sobie lepsze szkla, a poki co bedziesz mogl sie obyc z aparatem

MM - "terminatorku ne zabijaj" jak to mowia sasiedzi z poludnia
szaleniec wie mniej wiecej co chce,zawezil poszukiwania i teraz chce tylko zweryfikowac co lepsze :smile:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Pon 01 Cze, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

Sunders 

szaleniec, z takim budżetem nie ma co kombinować kupuj 450d z kitem/koniecznie z IS/.

goltar 
Optyczny

Dokładnie takiego tematu chyba dawno nie było, więc wolę tak, niż robienie OT w innym temacie (np kompakt vs lustro ) więc nie zamykam...

candy 
Maniak
óć

tak rzucilem okiem na wykres cenowy ze skapca i cena 450D + 18-55 trzyma sie na stales wysokosci,ale jak chcesz aparat to wiele nie kombinuj i bierz 450D zamiast tego 1000D :)

kozidron
[Usunięty]

szaleniec, jak masz zamiar w niedalekiej przyszłości coś dokupić, to nie ładuj się w kastrata, tylko bierze 450D+ kit z IS-em. Z czasem dokupisz co trzeba.

bebeka 
Nowy

Wysłany: Wto 02 Cze, 2009   

witam serdecznie :mrgreen: tez planuje zakupic 450d i zastanawiam sie czy oprocz kita dokupic Tamron AF 55-200mm F/4-5,6 Di II LD MACRO czy moze Canon EF-S 4,0-5,6/55-250 IS tak na dobry poczatek? czy ten Canon jest rzeczywiscie lepszy czy tylko drozszy :lol: ?

[ Dodano: Wto 02 Cze, 2009 00:21 ]
a moze pozostac z kitem i dokupic stalke 50 f 1.4 na poczatek? jakby nie bylo jestem troche ograniczona finansowo,dopoki nie wciagnie mnie to hobby na calego :roll: dodam, ze fotografuje architekture, uwielbiam makro, portrety-tu dopiero zaczynam oraz obiekty poruszajace sie z szybkoscia wiatru, czyli moje dzieci :mrgreen:

prophet 
Bywalec

Na poczatek bardzo dobry bedzie 450D + Kit.

4motion 
Rozmowny

Miałem w rękach 1000D i posiadam 450D i ciesze się że kupiłem 450D bo czuć rękami i widać gołym okiem na czym oszczędzano przy wymyślaniu 1000D pomijam parametry techniczne. Bierz 450D.

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Dziękuję za szybkie zainteresowanie się tematem:)

Ale mam kolejnych parę pytań:)

Tu pytanie do *candy: piszesz że miałeś 4 lata puszke z KITem dobra spoko ale jakie nimi robiłeś zdjęcia? Czy podstawowy obiektyw spełniał wszystkie Twoje zachcianki, czy fociłeś np. krajobrazy, portrety i zarazem makro? Czy tylko nadawał się do wybranej kategorii a Tobie nie był potrzebny do czego innego?

1. I tu nasuwa mi się kolejne pytanko: Czy obiektywami podstawowymi takim jakim jest 18-55 IS czy 17-85 IS USM czy można nimi robić makro? Wiem że są obiektywy przeznaczone tylko do makro ale czy zwykłymi też można takie zdjęcia robić czy nie ma takiej opcji?

I chciałem powiedzieć że nie widzę siebie na wycieczce w górach czy przechadzającego się po parku z torbami wypchanymi obiektywami, dlatego tu nasuwa się kolejne pytanko:

2.Czy są jakieś obiektywy które spełniały by (wiem że wszystkiego nie mogę mieć w jednym) ale chociaż większość tego co chcę robić, czyli krajobrazy, zwierzaki, trochę portretów i makro? Pisaliście w innym temacie że Sigma 17-70/f2.8 - 4.5 makro jest dość uniwersalnym obiektywem czy to prawda i czy właśnie takiego czegoś szukam?

Pewno trochę przesadziłem bo czytałem że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego:) Ale właśnie chciałbym mieć lepszy obiektyw do większości zdjęć + w przyszłości dokupić specjalnie do makro! Tak to jakoś widzę. I dlatego zastanawiam się czy:

3. Kupić 450D z KITem, czy 1000D z lepszym obiektywem, np. tą Sigmą 17-70 makro, czy pobawić się najpierw 450D z KITem i wdrążyć się w świat lustra?? Bo na prawdę 2500zł to już max!

Pozdrawiam

P.S. Dziękuję goltar za nie zamknięcie tematu bo to dla mnie ważne, wyjeżdżam na urlop 4 lipca i muszę mieć lustro:D

kozidron
[Usunięty]

szaleniec, wszystko zależy od tego czego oczekujesz od swojego zestawu (za tą kasę ciężko o tak uniwersalny zestaw).....

Ad. 1
charakterystyczne dla makrofotografii jest skala odwzorowania, niestety te obiektywy nie dadzą ci skali zbliżonej chociaż do poziomu sigmy17-70 - 1:2.3

Ad. 2
chyba sigma jest tu najbardziej uniwersalna, jednak nie daje ona takiej skali jak inne uwarunkowane pod ten rodzaj fotografii obiektywy

Ad.3
możesz na początek kupić zestaw z kitem 18-55IS i w trakcie użytkowania zastanowić się nad tym co w przyszłości ci się przyda, bo sigma 17-70 ma tak zwane "pseudo" makro (jeżeli można tak powiedzieć) jej skala odwzorowania to 1:2.3. W obiektywach typowych do makro ta skala wynosi 1:1 a nawet więcej.
Co nie znaczy, że nie polecam ci sigmy 17-70/2.8-4.5, jest to bardzo przyzwoity i uniwersalny obiektyw :wink:

Sunders 

szaleniec napisał/a:
3. Kupić 450D z KITem, czy 1000D z lepszym obiektywem, np. tą Sigmą 17-70 makro, czy pobawić się najpierw 450D z KITem i wdrążyć się w świat lustra?? Bo na prawdę 2500zł to już max!

szaleniec napisał/a:
wyjeżdżam na urlop 4 lipca i muszę mieć lustro

szaleniec, jeśli rozpatrujesz zakup nówki aparat+obiektyw, to za 2500PLN nie kupisz canona 1000d i sgmy 17-70macro. Taki komplet kosztuje min.2900PLN.
Nie kombinuj tylko kupuj 450d z kitem z IS.

szaleniec 
Rozmowny
dopiero śę ócze ;)

Dzięki kozidron

Chciałbym robić fajne krajobrazy ale aparat chciałbym także aparat zabrać na grilla żeby mieć pamiątkę z kumplami no i czasami jakiegoś kwiatuszka w marko pyknąć:) i wiem że za tą kasę to będzie ciężko no ale cóż, nic więcej nie wymyślę!

Ad.1 - A te KITy co wymieniłem wcześniej to jakie mają odwzorowanie jak Sigma ma 1:2.3, pewno jeszcze gorsza ale jakie? To można jakoś obliczać czy powinno być podane w opisie danego obiektywu?A może w testach będzie?

I jeszcze mi się dwa pytanka nasunęły:

4. Czy obiektywy stało ogniskowe są aż tak dobre jak piszecie? Dzięki czemu są takie świetne? Małej f=1.4 i za to większej głębi ostrości? I co można nimi robić za foty, różne czy są najlepsze do portretów? Nie zamierzam jak na razie kupować takiego ale pytam z ciekawości:)

5. Czy ten 1000D ma na prawdę aż tak odrażającą tą obudowę że tak ją krytykujecie?

Kurde byłem kiedyś w Saturnie ale nie mieli tych modeli i nie potrzymałem sobie.

*Sunders kurde nie wiedziałem że ten zestaw jest aż taki drogi - [tu było słowo na f...] ! A gdzie złożyłeś taki zestaw, bo ja ostatnio się sugerowałem ceneo.pl albo skąpcem!

I chcę nówkę, nie chcę używki i boję się kupować przez sklepy internetowe to jednak trochę dużo kasy i nie wiem co będzie się działo z paczką podczas transportu!

Pozdro
Ostatnio zmieniony przez goltar Wto 02 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu