Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
C 40D, T 17-50, C 70-200 f/4, fish czy C 5D, 85 f/1.8 i
Autor Wiadomość
magiczny 
Uczestnik

Wysłany: Sro 03 Cze, 2009   C 40D, T 17-50, C 70-200 f/4, fish czy C 5D, 85 f/1.8 i

Aloha,
pisze tego posta po raz drugi - przy pisaniu pierwszego padl mi laptop (na sam koniec...), wiec niestety, ale bedzie bardzo ogolnikowo - nienawidze pisac tego samego dwa razy.

Od paru miesiecy jestem posiadaczem C40D, tamrona 17-50 (bardzo dobra sztuka) oraz gripa bg e2n i naszla mnie pewna (nie wiem jak to nazwac - magia 'obrazka'? kaprys? - niewazne), w kazdy badz razie dysponuje pewna suma i myslalem czy... zainwestowac w zestaw, ktory juz posiadam - dokupic tele, pozniej fisha czy moze pojsc od razu na pelna klatke z jedna stalka, pozniej dokupic druga?

Bardzo mnie urzekaja zdjecia z 5d, kolorystyka, plastyka itd. kusi wizja pelnej klatki, gdzie 50mm to 50mm.
Chcialbym uslyszec Wasze, z pewnoscia duzo bardziej doswiadczonych ludzi, opinie, komentarze.

Aha, sam zakup/zamiana nastapila by za niecale 2miesiace - jak juz.
Pewnie wiele osob zapyta - skoro jestes zadowolony z 40stki i ostrego tamrona to po co Ci 5d? - jestem osoba, ktora nie lubi pol srodkow (oczywiscie w ramach rozsadku oraz ograniczonego, ludzkiego budzetu), jesli bede myslec o zamianie na pelna klatke to od razu moj (swoja droga bardzo dobry!) korpus troche mi zbrzydnie i nie bede mogl przestac o piatce myslec. Ot, taka mala rozterka, co o tym sadzicie?
Powotrze po raz kolejny, naprawde, zdjecia (wiem, wiem, fotograf i obiektyw(...)) zdjecia, zdjecia, glebia, plastyka.

Nie straszy mnie AF w piatce, nie robie zdjec ptakom, samolotom, bardzo lubie portrety oraz swoista 'reporterke miasta' nie wymagajaca lepszego AF`a posiadanaego w 40stce.

Zaznacze jeszcze raz, poki co - sfera rozwazan, jestem ciekaw Waszych opini.

pozdrawiam

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sro 03 Cze, 2009   

Kup a nie pożałujesz.. cóż można Ci doradzić jeśli wyboru dokonałeś przed napisaniem posta i nie masz wpływu już na swoją decyzję ? :)

prophet 
Bywalec

Jesli miałbym sie ograniczyc do stałek ktore wymieniłes, to nie brałbym piatki, jesli zas masz zamiar rozbudowac szklarnie to zdecydowanie warto zainwestowac w 5D.

oracle 
Maniak

Zostań przy 40D, nabierz doświadczenia najpierw, porób zdjęcia, bo tym tropem nigdzie nie dojdziesz i zawsze będzie ci czegoś brakować.

krewzszafy 
Rozmowny

magiczny napisał/a:
kusi wizja pelnej klatki, gdzie 50mm to 50mm

:razz:
a wizja niepełnej gdzie 30mm to ok 50mm :?: :wink:
a z tą "wizją" to różnie bywa :lol: jak Ci potrzeba "pełnej klatki" to bierz 5d ale to zmieni prawdopodobnie tylko coś w Twojej głowie a nie na zdjęciach :wink:

[ Dodano: Sro 03 Cze, 2009 12:37 ]
magiczny napisał/a:
bardzo lubie portrety

to może pomyśl o dodatkowym oświetleniu :!: :?:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

magiczny napisał/a:
Bardzo mnie urzekaja zdjecia z 5d, kolorystyka, plastyka itd. kusi wizja pelnej klatki

magiczny napisał/a:
bardzo lubie portrety oraz swoista 'reporterke miasta'

magiczny, po tym co napisałeś wydaje mi się, że nie zaznasz spokoju dopóki nie kupisz 5d :smile: Najpierw z c85/1,8, potem dokupisz coś do reporterki i marzenia spełnione :idea:
magiczny napisał/a:
jestem osoba, ktora nie lubi pol srodkow

No i własnie o to chodzi :cool:

krewzszafy 
Rozmowny

o co to jest półśrodek :?: :roll: chciałbym mieć takie półśrodki jak 40d albo d3 :lol:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja bym chyba jednak doradził FF.
C40D + Tamron 17-50 to tak często polecany zestaw, że problemów ze sprzedażą i to za dobre pieniądze mieć nie będziesz. Ja nie wiem, czy fundusze ładowałbym od razu w 5dII. Sądzę, że stara piątka w zupełności spełniła by moje marzenia o pełnej klatce.
A jeśli już zacząłem się ocierać o zestaw moich marzeń, to kompletowałbym go w tą stronę:
najpierw coś szerokiego i długiego: 17-40/4 i 70-200/2.8 oraz lampka 580EXII
później coś jasnego tam gdzie potrzeba: Sigma 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 100/2.8 makro
jeszcze później trochę ekstrawagancji za grubszą kasę: TS-E 24L, 35L, 300/4IS.
Gdybym tylko był bogaty :twisted: ...

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

plastykę pełnej klatki bardziej bym przypisał temu, ze takimi aparatami focą ludzie w miarę świadomi, do czego użyć aparatu i mający kasę na ciut lepsze szkła.
mało kto używa kitów typu 28-80 f/3.5-5.6.

powodzenia w wyborze ;) mz w każdą stronę będzie dobrze.
najważniejsze żeby fotografia sprawiała przyjemność, a nie zamieniła się w pogoń za sprzętem.

goltar 
Optyczny

A ja doradzę tak: kup stałki 50 f/1.4 i 85 f/1.8 i porób nimi portrety, a zobaczysz plastykę w wykonaniu 40D :) Naucz się pracy z takim zestawem, a sam sobie odpowiesz czy na pewno potrzebujesz 5D... Inwestycja w pełną klatkę oznacza znacznie większe wydatki na kolejne szkła.

kozidron
[Usunięty]

magiczny, nie chce burzyć twoich marzeń ani niczego sugerować, twoja kasa, twoje potrzeby i jak masz taką potrzebę to czemu nie, nie rozumiem tylko po co tutaj o tym pisać.
Uważam, że tego typu rozważania powinny "przemieszczać się" w twojej głowie, bo chyba ty sam wiesz czego ci potrzeba, my ci niczego konkretnego tak na prawdę nie doradzimy, skoro będziesz zadowolony z 5D+85mm to czemu nie.
Proponuje ci najpierw zrobić eksperyment, pod żadnym pozorem nie zmieniać ogniskowej na swoim tamronie, skręcić go na 50mm i porobić tak fotki przez tydzień(oczywiście nie wiem z jaką częstotliwością focisz.....może 2 tygodnie albo 3) - jasna sprawa, że nie zbliżysz się jakością obrazowania do 5D ale będziesz miał obraz czy jesteś w stanie posługiwać się tylko tą ogniskową na pełnej klatce.

MC 

kozidron, raczej ustawic na okolo 30mm tego Tamrona. Wtedy bedzie mniej wiecej odpowiadalo katowi widzenia przy 50tce na 5D

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
kozidron, raczej ustawic na okolo 30mm tego Tamrona. Wtedy bedzie mniej wiecej odpowiadalo katowi widzenia przy 50tce na 5D

MC,
ja zrozumiałem że on chce 5D+85mm
czyli w przypadku jego zestawu 40D+ 50mm na tamronie ....fakt, dziś nie spałem...i już pije piwko ale 50mm tamiego na aps-c 50x1.6 =80 czyli około 85mm na pełnej klateczce.

MC 

magiczny napisał/a:
50mm to 50mm.

Tym sie sugerowalem. :oops:

magiczny 
Uczestnik

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

ok, dzieki Panowie za odpowiedzi - wiedzialem, ze mozna na Was liczyc : )
poki co zakupie cos z tego zestawu i bede systematycznie uzupelniac braki;
sigma 50 f/1.4, tokina 11-16f/2.8, canon 85 f/1.8, canon 70-200 f/4 l. szkla wydaja sie byc tym, czego szukam/oczekuje. zalezy mi tez o kompatybilnosci z FF, dlatego bede musial powaznie rozwazyc sens tokiny (chociaz jest swietna w tym, w czym ma byc).
moze jakos w tajlandii wylapie ktores z tych szkielek okazyjnie : )
aha, i tak, mylalem o starym 5D - na nowe, niestety mnie nie stac, zreszta poki co nie chcialbym az takich pieniedzy ladowac w samo body.
przesiadke odloze, jeszcze nie mam ani takich funduszy, zeby miec komplet z dobrym szklem, ani zapewne tez umiejetnosci, by roznica byla latwo zauwzalana. moze, za rok, moze szybciej, pokusze sie o 5d mkII, ale to jeszcze duzo, duzo, czasu. wtedy zamiana nabieralaby prawdziwego sensu.

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu