Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Cze, 2009 Objetyw/y uniwersalne do Nikona D5000 lub Canon 40/450/500D
Z tego co zdazylem poczytac na roznego rodzaju forach i testach zorjetowalem sie ze speczoomy 18-200 jak i 55-200 maja porownywalne i niestety dosc slabe parametry jesli chodzi o jasnosc, ostrosc w niektórych ogniskowych , Dystorsje ,praca pod slonce , duze winietowanie i aberracje. Wszystkie rowniez zalatuja plastikiem.
Pytanie moje jest takie czy w waszej opinii specjalistow i uzytkownikow tego sprzetu w tej cenie znajdzie sie cos fajnieszego wolnego lub z mniejsza iloscia wad. Lub czy po prostu trzeba sie pogodzic z tymi wadami w tej klasie/cenie szkielek.
przeczytalem testy i opinie o:
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS. [w zestawie z aparatem 450D dobra cena ]
Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS [w zestawie z aparatem 450D dobra cena ]
Canon EF 55-200 mm f/4.5-5.6 II USM
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED [w zestawie z aparatem D5000 dobra cena ]
Nikon Nikkor AF-S DX 18-200 f/3.5-5.6G IF-ED VR
Obiektywy od ~50 do ~200 to nie są Spacerzoomy a którtkie tele.
I zaprawdę powiadam ci, olej wszystko co zaczyna się ~18 i kończy na 200 bo to strata pieniędzy. Do canona bierz (jak ma być tanio) KIT 18-55 IS (300zł) oraz Sigmę 70-300APO DG MACRO (700-900zł)
pp56825, z tego co podałeś najlepszy zestaw to d5000/jeszcze lepiej d90/+n18-105. Jeśli zechcesz canona to 450d/jeszcze lepiej 40d/ ale z sigmą 17-70 macro.
ta sigma 17-70 Macro nie jest zla ale:
bardzo duże winietowanie dla 17 mm ok 40% i autofokus głośny i z tendencją do ustawiania ostrości za obiektem.
znowu 70-300 ma tez jakies wady:
słaba jakość obrazu dla 300 mm, wolny, głośny i zawodny autofokus.
ta ostrosc to juz mnie totalnie zalamala, reszta parametrow wygladala bardzo dobrze.
pp56825, swoja opinie opierasz oczywiscie wylacznie na testach, prawda?
Co do pierwszej sigmy, to zaleznie od egzamplarza i/lub aparatu.
Co do drugiej - nie spodziewaj sie za ta cene wspanialego obiektywu. Zawodny AF to ma glownie na Canonach, a na dlugim koncu to wiekszosc szkiel w tej klasie jest mydlana.
ta sigma 17-70 Macro nie jest zla ale:
bardzo duże winietowanie dla 17 mm ok 40% i autofokus głośny i z tendencją do ustawiania ostrości za obiektem.
znowu 70-300 ma tez jakies wady:
słaba jakość obrazu dla 300 mm, wolny, głośny i zawodny autofokus.
ta ostrosc to juz mnie totalnie zalamala, reszta parametrow wygladala bardzo dobrze.
czy nie ma czegos lepszego w podobnej cenie?
Winietowanie w przypadku tej sigmy(17-70) to jeszcze nie problem i można nad tym zapanować, co do ustawiania ostrości za obiektem czy przed ff/bf od kalibracji jest serwis, który robi to nieodpłatnie.
Natomiast 70-300, ma troszkę więcej "wad" ale myślę, że dla amatora wystarczy, lekkie mydło jest niestety od 200 do 300mm, szybkość i celność af-u pozostawia trochę do życzenia (szczególnie na canonie) ale w tej cenie chyba nie dostaniesz niczego nowego solidniej wykonanego(metalowy bagnet) w dodatku z makro ze skalą 1:2.
W podobnej cenie ciężko będzie znaleźć coś lepszego(a'la70-200/300) i pytanie brzmi pod jakim kątem lepszego, bo znajdziesz lepsze używane, szkła ale niestety z manualnym ustawianiem ostrości, znajdziesz też minimalnie lepsze optycznie szkło z szybszym i celniejszym af-em pod canona ale z plastikowym bagnetem......niestety coś za coś.
Co do 17-70, tu można się spierać czy w tej cenie jest coś lepszego, są tacy którzy wolą ciemnego canona 17-85IS USM, robią nim całkiem przyzwoite zdjęcia, mi nie pasuje w nim całkiem spora aberracja chromatyczna i w tym przypadku wolałbym sigme.
W nikonie przy tej cenie można zdecydować się na 18-105VR zamiast sigmy17-70, optycznie wypada całkiem przyzwoicie - można mu zarzucić plastikowy bagnet co moim zdaniem dyskwalifikuje go w dłuższym użytkowaniu.
edit.
pp56825 napisał/a:
Czy ktos testowal te Sigmy z jakims Nikonem ?
do jakiego rodzaju fotografii mają być te szkła(krótki zoom i tele).......?
sigma 17-70 Macro nie jest zla ale:
pp56825, 1.winietowanie tej sigmy na 17mm nie jest wcale większe niż canona 18-200 czy nikona 18-105 na 18mm, 2.AF rzeczywiście dość głośny ale bez przesady, 3.istnienie BF zależy od egzemplarza i akurat tej sigmie podobno zdarza się dość rzadko-można to sprawdzić przy zakupie w sklepie. Jeśli jednak to wszystko Cię zniechęca to rozważ canona 17-85 IS USM-winietowanie na 17mm jeszcze trochę większe, ciemniejszy, ale AF cichy, szybki i celny, brak problemów z BF czy FF, jeśli będziesz unikać używania ogniskowej w okolicach 17mm to możesz być zadowolony i trochę zaoszczędzić w stosunku do sigmy.
Nadal uważam, ze jako zestawz rozpatrywanych przez Ciebie, ten prezentuje sie najlepiej:
pp56825 napisał/a:
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED [w zestawie z aparatem D5000 dobra cena ]
I raczej nie warto zastępować tego obiektywu nikona sigmą 17-70
czy w tych Sigmach faktycznie ten AF da sie poprawic w servisie?
Z s17-70 często nie ma takiej potrzeby, ale jak trzeba to wysyłasz body z obiektywem do serwisu i tam odbywa się kalibracja. Serwis sigmy ma niezłą opinię.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 03 Cze, 2009
kozidron napisał/a:
do jakiego rodzaju fotografii mają być te szkła(krótki zoom i tele).......?
pora odpowiedzieć sobie i nam na to pytanie, bo bez tego nijak polecać - jedni woleli by na Sigmę 50-150 używaną zapolować (1300-1500zł) inni szukaliby 18-200VR (jako uzupełnienie stałek czy po prostu uniwersalnego zooma). Wszystko zależy od preferencji.
A jak tak na ślepo - ja jestem za 18-200VR (ostatnio bawiłem się 18-200Sigmy i jak nikkor jest lepszy - to w sumie i ja go chcę ).
Tamron 17-50 Jest w podobnej cenie i jest zdecydowanie lepszy od sigmy, w ostrości bije praktycznie wszystko w tym zakresie ogniskowych, no może poza 17-55 IS USM który kosztuje 2-3 razy tyle. Szybki (nie najszybszy ale mimo wszystko szybki) i bardzo celny AF. O tym że ma stałe światło 2.8 w całym zakresie nawet nie wspomnę.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 03 Cze, 2009
mavierk napisał/a:
ostatnio bawiłem się 18-200Sigmy i jak nikkor jest lepszy - to w sumie i ja go chcę
a po co ci to.........? To co masz w stopce jest na wypasie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10