Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 04 Cze, 2009 Jak przewozić sprzęt foto w samolocie.
Zbliżają się wakacje, wybieramy się na upragniony wypoczynek zabierając swój ukochany sprzęt. Zastanawia mnie jak to wygląda odnośnie podróży lotniczych.
Mianowicie:
-Jak przewozić sprzęt foto, w bagażu podręcznym, czy spakować do walizy?
-Jeżeli jako bagaż podręczny, to czy są jakieś ograniczenia oprócz gabarytów?
-Czy ubezpieczacie sprzęt ( jakieś przykłady)
-Wasze doświadczenia odnośnie rożnych portów lotniczych.
Nie ukrywam, że interesują mnie konkretne kierunki np: Hiszpania, Egipt, Turcja, Bułgaria. Wiem, że wielu użytkowników sporo podróżuje, więc może podzielą się swoimi doświadczeniami, poradami.
Nie mam zaufania do tego jak traktowane są bagaże na check-inie. Generalnie to skala uszkodzeń wytrzymałych plecaków i waliz była taka, że żadnej elektroniki do bagażu głównego bym nigdy nie dał.
Kolejna sprawa - bagaż główny bardzo często lubi polecieć na drugi koniec świata (i jest to zupełnie inny koniec niż ten do którego się Ty udajesz). Najczęściej wraca, ale już po konkretnym misz-maszu.
Jeszcze inna rzecz - karuzela. Cwaniaków i złodziei nie brakuje. Jeśli masz plecak/torbę fotograficzną to jakiś amator cudzej własności może w tłumie pobrać z karuzeli Twój bagaż i odejść jak ze swoim.
No i nie wiem jak wygląda kwestia temperatury w lukach bagażowych samolotu. Przypuszczam, że nie jest ona tak przyjemna w kabinie pasażerskiej.
Natomiast jak najbardziej bagaż podręczny. Masz wszystko na oku i jedyne co trzeba, to PAMIĘTAĆ o swoim bagażu przy wysiadce.
-Jak przewozić sprzęt foto, w bagażu podręcznym, czy spakować do walizy?
-Jeżeli jako bagaż podręczny, to czy są jakieś ograniczenia oprócz gabarytów?
-Czy ubezpieczacie sprzęt ( jakieś przykłady)
-Wasze doświadczenia odnośnie rożnych portów lotniczych.
stanowczo w podręcznym... bez żadnej dyskusji...
w zależności od linii - czesto jest tak że możesz wziąć nawet 2 sztuki - np. plecak i torbe z laptopem albo trolleya małego - w tym momencie aparat do plecaka, a ...... na podróż do trolleya..
Ja latałem w europie z Tegel i Frankfurtu, Frankfurt jest ogromniasty ale do zniesienia, kontrole na wejściu są lajtowe... Na tegel jest bajzel, ciężko się połapać niekiedy...
Generalnie jest tak, że torba foto nie wlicza się do bagażu podręcznego. Poczytaj na stronie linii, którą lecisz, każda ma swoje zasady, ale najczęściej jest tak, że możesz wziąć podręczną torbę + torbę foto + płaszcz + damską torebkę
Ja latałam z LowePro Nova 190 (nie największa może, ale nie top-load) + wypchany 30l plecak bez żadnych problemów pomimo strasznie przekroczonego limitu 10kg kabinówki.
Z aparatem jako takim problemu nie będzie, w ogóle są zalecenia, żeby elektronikę brać do kabiny (nie chcesz wiedzieć co potrafią robić z bagażem przy załadunku). Uważaj na wszelkie płyny do czyszczenia optyki - ciecze na pokładzie są reglamentowane. A do luku nie można dawać łatwopalnych. I w luku jest temperatura dobrze na minusie (na wysokościach przelotowych jest ok -50 stopni).
Bardziej problematyczna jest kwestia statywu, ja swój posłałam w walizce do luku, do kabiny mogą Cię nie wpuścić ze względów bezpieczeństwa.
Z AerLingus'em nie ma problemow, spokojnie mozna wniesc do kabiny torbe podrozna, torbe foto i monopod (sprawdzone w Dublinie, Monachium i Barcelonie). Nie wiem za to, co na taki bagaz powiedza w RyanAir; slyszalem, ze podchodza do tego bardzo restrykcyjnie...
Generalnie jest tak, że torba foto nie wlicza się do bagażu podręcznego. Poczytaj na stronie linii, którą lecisz, każda ma swoje zasady, ale najczęściej jest tak, że możesz wziąć podręczną torbę + torbę foto + płaszcz + damską torebkę
Nie w Ryanair, można mieć tylko jedną torbę która mieści sie w ich wymaganiach. Jeszcze nie dawno można było mieć lapki i sprzęt osobno ale już nie można.
zug [Usunięty]
Wysłany: Czw 04 Cze, 2009
najeli napisał/a:
Poczytaj na stronie linii, którą lecisz, każda ma swoje zasady,
zgadza się, najlepiej to wcześniej sprawdzić
w dobie kryzysu linie lotnicze szukają kasy wszędzie i wymyślają co chwilę jakieś "nowinki" aby tylko utrudnić pasażerom a dodatkowo na tym zarobić
skasowany [Usunięty]
A ja latam takimi, gdzie i bagaż podręczny i bagaż główny leży na podłodze obok mojego siedzenia!
Ale skoro mowa o cywilizacji, to zdecydowanie w podręcznym
Taurus [Usunięty]
Pakowania szkieł i puszki do walizy raczej nie wchodzi w grę, myślę, że np. takie Lowepro Fastpack 250 jako podręczny, oczywiście bez żadnych płynów i innych przypominających ostre narzędzia rzeczy powinno przejść. Oczywiście lepiej to sprawdzić u przewoźnika. Tylko czy to zależy od przewoźnika, wydawało mi się, że od danego kraju, lotniska. W każdym bądź razie jak dotąd nie widzę, aby ktoś miał problemy z odprawą . Dzięki za szybką odpowiedź. Z miłą chęcią poczytam dalsze opinie na ten temat.
Ja nigdy nie mialem problemu, laptop i sprzet foto do jednego plecaka jako podreczny bagaz, razem zdecydowanie powyzej tych standardowych 5kg, ale kto wazy podreczny bagaz. Jak bardzo ciezki sprzet to mozna ryzykowac jakas czesc do bagazu, ale wtedy ladnie owijac w ubrania i walizke zapokaowac "na ciasno" tak zeby nic nie latalo. Problem jast tylko wtedy jak poleci gdzies indziej, co nie czesto ale sie zdarza. Tak wiec raczej nie polecam.
[quote="Taurus"]Tylko czy to zależy od przewoźnika, wydawało mi się, że od danego kraju, lotniska.
zalezy to wylacznie od przewoznika, ja latam Ryanair'em i w tych liniach jest tak, ze bagaz podreczny to tylko i wylacznie 1 sztuka bagazu nawet damska torebka traktowana jest jak 1 sztuka i nic wiecej nie mozna zabrac.
jezeli lecisz na wakacje czarterem wykupujac wycieczke to wydaje mi sie (nie wiem na pewno) ze sa inne limity wagowe (mozna wiecej zabrac ze soba) musisz sie dowiedziec w biurze podrozy
[..]Oczywiście lepiej to sprawdzić u przewoźnika. Tylko czy to zależy od przewoźnika, wydawało mi się, że od danego kraju, lotniska. [..]
Od kraju i lotniska to zależy jak Cię bardzo przetrzepią
Akurat moje otoczenie sporo lata i wszyscy są zgodni, że najbardziej trzepią w Polsce
To co możesz zabrac na pokład zależy od linii lotniczej (oczywiście oprócz ogólnych zaleceń bezpieczeństwa, które są zależne od kraju/UE/USA itp). I są różne limity bagażu na rejsach kontynentalnych i międzykontynentalnych, tanie linie a "standardowe" to też ogromna różnica.
I bardziej niż o to, że się czepią sprzętu, obawiałabym się że się czepią butów, paska itp itd.
Raz (w polsce) spotkałam się z tym, że kazali otwierać latopy... :]
Taurus [Usunięty]
najeli napisał/a:
I bardziej niż o to, że się czepią sprzętu, obawiałabym się że się czepią butów, paska itp itd.
Z butami i paskiem już to przerabiałem, trochę komicznie to wyglądało. Już to widzę jak moja druga połowa reaguje na wieść iż pakuje lapka na wczasy .
Wracając do tematu: lecę czarterem, więc powinno być w porządku.
to jeszcze nic a ja slyszalem jak celnik czy jakis mundurowy z innych sluzb kazal wlaczyc laptopa, wklepal jakis kod i wyskoczyl komunikat ze windows jest legalny (w tym akurat przypadku) oczywiscie zdarzenia mialo miejsce na polskim lotnisku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10