Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 30D, daje jeszcze radę? :)
Autor Wiadomość
Iktorn 
Nowy

Wysłany: Czw 04 Cze, 2009   

To ja jeszcze raz odgrzeje temat swoim pierwszym postem;)
Po pierwsze witam!
I teraz mój dylemat: planuję przesiadkę z Fuji s5600 na lustrzankę. Padło na Canona :mrgreen: i nie wiem, czy wziąć 40D czy 30D... Oczywiście ważną kwestią dla mnie (studenta) jest gotówka i dlatego rozważam 30D. Do wybranego body na początek planuję dokupić Tamrona 17-50 2.8. Chciałbym też pofocić śluby, więc jeśli dobrze by mi szło, to znalazłyby się fundusze na inne body... No nie wiem. Poradźcie, pomóżcie, pokierujcie, proszę :wink:
Znalazłem zestaw 30D+ów Tamron+Canon 50 1.8+karta 2GB+jakaś torba za 2950zł. Ale MM pisał, że to to samo co 20D. To może jednak nowszą 40stkę? Help! :roll:

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

Jak masz kase to zdecydowanie bierz 40D, ale to sporo wiecej. Jak nie masz to odpowiedz tez jest prosta kupujesz 30D. Ja bym obstawial przy pierwszej opcji, 40D i kasa :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

Iktorn napisał/a:
Znalazłem zestaw 30D+ów Tamron+Canon 50 1.8+karta 2GB+jakaś torba za 2950zł. Ale MM pisał, że to to samo co 20D. To może jednak nowszą 40stkę? Help! :roll:

Jeżeli ten tamron to 17-50/2.8 to bierz ten zestaw, jakby nie patrzeć to jest okazja, jeżeli całość jest w porządku to cena jest przyzwoita. Jak się rozkręcisz to nadejdzie czas na 2 body, jednak jak na śluby to do tego zestawu powinieneś od razu kupić lampę.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Iktorn, jasne że lepiej kupić 40d/jeszcze lepiej 50d :smile: /, ale 30d też "spokojnie"da radę/20d również :cool: /.
Pooglądaj sobie fotki w galerii Arka robione 20d :idea:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

kozidron, ma rację. A nawet podwójną rację. W fotografii ślubnej często śmiga się z dwoma korpusami. Jak się rozkręcisz to szybko dokupisz sobie 50D albo 5D a 30D będzie robił jako zapas i nawet Ci do głowy nie przyjdzie mieć żalu, że to nie 40D.
Lepiej tą kasę włożyć w lampę błyskową. Niekoniecznie Canona - kup najmocniejszą lampę na jaką Cię stać. 30D - Tamron - lampa i już możesz się przymierzać.

Iktorn 
Nowy

Dzięki wielkie! To jest jednak porządne forum :mrgreen:
kozidron napisał/a:
jednak jak na śluby to do tego zestawu powinieneś od razu kupić lampę.
Zdaję sobie z tego sprawę
Baku napisał/a:
Niekoniecznie Canona - kup najmocniejszą lampę na jaką Cię stać.
Baku, co więc polecasz? Bo na lampach się kompletnie nie znam. Nissin? http://www.allegro.pl/ite...00d_50d_5d.html choć pewnie za słaba..

A, i jeszcze jedno: brać ten zestaw z 50mm 1.8, czy bez? Bo sie ogniskowe pokrywaja.. Tyle,ze przy 50mm miałbym jaśniej.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jeśli różnica w cenie nie jest duża, to weź z 50tką.
Bardzo dobry Canon 580EXII kosztuje w granicach 1600 zł. Ma liczbę przewodnią błysku 58 przy 105 mm. Podobny mocą Metz 58 to wydatek raptem 100-150 zł mniej, więc nie wiem czy to taki super biznes. Tańsze lampy to Canon 430EXII (LP 43, 1000 zł), Metz 48 (LP 48, 870 zł), Nissin di622 (LP 44, 520 zł).

Iktorn 
Nowy

Poczytałem trochę i jestem nieco bardziej zorientowany już. 580EXII za 1390 na allegro jest.
A jeśli różnica w cenie, to wartość 50tki, czyli 450zł? To nadal warto?

kozidron
[Usunięty]

Iktorn napisał/a:
Poczytałem trochę i jestem nieco bardziej zorientowany już. 580EXII za 1390 na allegro jest.
A jeśli różnica w cenie, to wartość 50tki, czyli 450zł? To nadal warto?

Iktorn napisał/a:
A, i jeszcze jedno: brać ten zestaw z 50mm 1.8, czy bez? Bo sie ogniskowe pokrywaja.. Tyle,ze przy 50mm miałbym jaśniej.

jak ktoś chce za samą 50-tke1.8 - 450 ziko, to nie warto, bo tyle kosztuje nowa...a ta jak mniemam jest używana. Niestety 50/1.8 to obiektyw, który szybko jest zjadany przez "ząb czasu", generalnie jak posłuży 2 lata to sukces. Co nie zmienia faktu, ze warto dać za nową 50/1.8 450 ziko jeżeli ma posłużyć nawet rok, możesz na tej stronie zobaczyć foty z tego plastiku....

edit.

a widzisz zapomniało mi się, ze sa dwie wersje tego obiektywu, jeżeli to jest 50/1.8 I to warto dać 450 ziko za używkę(oczywiście jak wszystko z nią ok), jeżeli to jest wersja II to za tą kasę masz nową

Iktorn 
Nowy

Dzięki Panowie, naprawdę doceniam Wasze rady :grin:
A słuchajcie, jeśli się okaże, że ten Tamron ma BF/FF? Można to skorygować w serwisie? I za ile $? Bo szkła ma czyściutkie podobno.

MC 

Na serwis w przypadku Tamrona bym sie zbytnio nie napalal...

Iktorn 
Nowy

MC napisał/a:
Dlaczego? Popsują? To co w przypadku, jeśli taką wadę by miał?

kozidron
[Usunięty]

Iktorn napisał/a:
Dzięki Panowie, naprawdę doceniam Wasze rady :grin:
A słuchajcie, jeśli się okaże, że ten Tamron ma BF/FF? Można to skorygować w serwisie? I za ile $? Bo szkła ma czyściutkie podobno.

najlepiej zapytaj właściciela sprzętu, chyba nie powinno być kłopotów skoro ktoś z tego korzystał trochę czasu (nie wyobrażam sobie żeby przynajmniej było inaczej), serwis tamrona jest w gdańsku, zadzwoń i zapytaj ale ja bym najpierw przeprowadził teścik.

MC napisał/a:

bez przesady, za kasę to chyba wyregulują......

Sunders 

Iktorn, o kontaktach z serwisem tamrona przeczytaj sobie tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=919

Iktorn 
Nowy

Sunders napisał/a:
o kontaktach z serwisem tamrona przeczytaj sobie tutaj:

niewąsko... :???:

Słuchajcie, nowe dylematy: sprzedający ten zestaw, o którym wspominałem nie zna przebiegu migawki, twierdzi że Tamron nie ma problemów z ostrzeniem, ale on jest amatorem. Żadnej gwarancji rozruchowej nie udziela.
I tu pojawiają się rodzice, którzy wolą mi trochę więcej na sprzęt dołożyć i mieć pewność, że jest ok. W takim razie 40D za 2800zł+Tamron 17-50 2.8 za 1500zł+dodatki i mieć pewność, że wszystko cacy? Tylko to 1500 wiecej..

Odpowiedz do tematu