Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wykorzystanie aparatów fotograficznych w badaniach meteorów
Autor Wiadomość
Przemo
Gość
Wysłany: Sob 18 Mar, 2006   Wykorzystanie aparatów fotograficznych w badaniach meteorów

Hej !
Pod adresem http://www.optyczne.pl/index.php?art=34 zamiesciłem artykuł opisujący naukowe zastosowania zwykłych aparatów fotograficznych - a konkretnie opisujący po co i w jaki sposób fotografować tak piękne zjawiska jakimi są meteory :)

Przemo

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 10 Sie, 2007   

Odświeżam wątek, bo jest okazja uwiecznienia meteoru na zdjęciu. Polecam spróbować.

Allan 
Maniak

Wysłany: Sob 22 Wrz, 2007   

Bede za kilka tygodni w Arizonie. Mam nadzieje ze cos "zlapie" w czasie upojnych jesiennych nocy pod golym niebem :)
Nie wiem tylko czy okres 15-25 pazdziernika na tej wysokosci geograficznej
bedzie okresem "meteorytodajnym"

Arek 
Redaktor

I to bardzo. Wtedy maksimum aktywności ma utworzony przez kometę Halley'a rój Orionidów. Nie jest on super aktywny, bo w okolicach 22 października w drugiej połowie nocy daje około 20 zjawisk na godzinę, ale jego zaletą jest bardzo szerokie maksimum.
W zasadzie owe 20 zjawisk na godzinę można obserwować 19, 20, 21, 22, 23 i 24.

Z tym, że w tym roku przeszkadzać będzie trochę Księżyc, którego pełnia wypada 26
października. W okolicach tej daty będzie paskudził. Około 19-20 zajdzie za horyzont
w drugiej połowie nocy i wtedy będzie OK.

Dla mnie idealny zestaw do meteorów to 5D plus coś szerokiego i światłosilnego.
Szczytem marzeń jest EF 24 mm f/1.4L. Ustaw go na statywie, skieruj tam gdzie
masz jak najciemniejsze niebo, ustaw aparat na tryb manualny, czas 30 sek,
przysłona maksymalnie otwarta, ustaw tryb seryjny i zepnij węźykiem. Będzie
strzelał foty dopóki bateria nie padnie.

Tu masz cytat z Kalendarza IMO na rok 2007:
http://www.imo.net/calend...d3e3d6a94c21529

The Orionid radiant, a little north of the celestial equator, is at a useful elevation by around local midnight in either hemisphere, somewhat before in the north, so most of the world can enjoy the shower. The waxing gibbous Moon will set by around 0h30m —2h30m for all observers this year, so leaving darker skies for much of the radiant's best-visible time. Audrius Dubietis' recent analysis of IMO data from 1984 —2001 showed some minor changes to past expectations, with the peak ZHR and r values varying somewhat from year to year. Maximum mean ZHRs ranged from ~ 14 —31 during the examined interval, with partial confirmation of a suspected 12-year periodicity in higher returns found earlier in the 20th century. This may mean stronger returns in 2008 —10, and perhaps best ZHRs of around 25 this year. The Orionids were always noted for having several lesser maxima other than the main one above, helping activity sometimes to remain roughly constant for several consecutive nights centred on this peak. In 1993 and 1998, a submaximum about as strong as the normal peak was detected on October 17 —18 from Europe, for instance. All observers should be aware of these possibilities, as observing circumstances are particularly favourable for covering the Orionids on both October 17 and 18 under dark skies in 2007. Several visual subradiants were reported in the past, but recent video work suggests the radiant is far less complex; more imaging and telescopic work to confirm this would be useful, as visual observers have clearly had problems with the shower's radiant determination before.

Allan 
Maniak

Super, to od razu powiedz mi jak mam ustawic swojego D5 ale niestety
z 24-70 L, to bedziesz mial wieksze zbiory archiwalne :) po moim powrocie
bo nie focilem jeszcze tego i nie mam w tym zakresie doswiadczenia
24 jest ok ale ja mam swiatlo 2,8

Arek 
Redaktor

f/2.8 tez jest super. I daj ISO 3200 przy tych 30 sek.

Allan 
Maniak

Dzieki, sprobuje

Allan 
Maniak

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007   

Zapomnialem zapytac. A co z filmem?
Mam dobra kamere, moge manualnie wszystko ustawic; Przyslone, ISO, WB, Shutter speed.
Jakies filtry?. Z tych co mam to UV, Warm, Circular PL
Wprawdzie wiem jak dobrze skrecic film ale moze sa jakies
wymogi do "tego rodzaju ujec" o ktorych nie wiem.
Krecil bym to i robil zdjecia w tym samym czasie wiec bylaby okazja
do uzyskania materialu na zdjeciach i jednoczesnie tego samego na filmie.
Kamera ma wide screen i prawie pokrywa sie z obrazem na D5 wiec
zlapalbym prawie wszystko na obu.
Czy myslisz ze bylaby duza "pociecha naukowa" z tej podwojnej dokumentacji

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 27 Wrz, 2007   

Nie używaj żadnych filmów.

Zwykłe kamery są mało czułe i trudno na nich cokolwiek złapać. Raczej strata czasu.

Allan 
Maniak

Wysłany: Pią 05 Paź, 2007   

Jak juz mowimy o meteorytach to mam do Ciebie Arku jako do znawcy materii pytanie.
Znalazlem kiedys cos takiego jak na zdjeciu. Czy to moze byc meteoryt?
Jest lzejszy od zelaza, ciezszy od kamienia. Wielkosc - troche wiekszy od polowy kciuka.
Oto dwa zdjecia (z dwoch roznych stron). Czy jestes w stanie to rozpoznac? (moge zrobic wieksze zblizenie)

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 05 Paź, 2007   

Ja się zajmuje meteorami, znacznie mniej meteorytami. Grzebanie w ziemi zawsze znacznie mniej mnie pociągało niż patrzenie w niebo :) Dlatego nie czuje się kompetentny by wypowiadać się o tym kawałku.

ghostdog 
Początkujący
ghostdog

Wysłany: Sob 09 Sie, 2008   

Od 15 sierpnia przez 4 tygodnie będę przemieszczał sie po bezdrożach Mongolii
mam nadzieje że okazja uwiecznienia spadającego meteoru na tej szerokości geograficznej i w tym czasie będzie równie wysoka ?????????

Niestety nie posiadam stalek o jasności 1. ...
będę musiał sie zadowolić C EF 16-35 mm f/2.8L USM
lub C EF 24-70 mm f/2.8L USM
Które szkło waszym zdaniem da lepszy efekt szeroki słoik czy standardowy zoom
oba szkiełka rożnie zachowują sie na pełnej dziurze szczególnie że będą podpięte do FF (5D)
i czy zasadne będzie stosownie sztucznego ISO 3200 czy tez lepiej bedzie wydłuzyc czas przy 1600

Monastor 
Optyczny

ghostdog, przy 16 mm obejmiesz większy fragment nieba, przez co łatwiej będzie złapac meteor. Im szerszy kąt tym lepiej, one mają tendencję do pojawiania się wszędzie poza kadrem :wink:

Co do ISO. Nie wiem na czym polega sztucznośc ISO 3200, ale większa czułośc pozwoli na złapanie słabszego meteoru. Wydłużenie czasu naświetlania spowoduje też, że gwiazdy rozmyją się trochę w kadrze (utworzą linie ponieważ obserwujemy ich pozorny ruch na niebie). Przy obserwacjach meteorów nie jest to problemem, meteor i tak pojawia się na bardzo krótko więc będzie naświetlony tak samo. Z tym, że jeśli chcesz miec punktowe obrazy gwiazd, nie możesz przesadzic z czasem.

ghostdog 
Początkujący
ghostdog

24 tez daje niezły kąt widzenia 84 ale masz racje dla 16 to już 108 wiec faktycznie będzie więcej nieba w kadrze.
Nigdy nie bawiłem sie w uwiecznianie nieba a tam będzie totalny odjazd zero cywilizacji wiec efekt mógłby być ciekawy gdybym tylko wiedział jak to dobrze zrobić. Pójdziem metoda prób i błędów tylko szkoda będzie baterii bo ta nie ma szans na ładowanie :( a tego nigdy nie za wiele

Allan 
Maniak

Wysłany: Pon 11 Sie, 2008   

W ten wtorek lub srode podejme walke z meteorami. Podobno 12-go sierpnia jest jedna z najlepszych nocy. Nie wiem tylko czy Ksiezyc mi nie bedzie bruzdzil, musze to sprawdzic.

Odpowiedz do tematu