Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Pon 08 Cze, 2009
Zestaw do fotografowania ptaków z ręki - maks. ok. 3500 zł
Autor Wiadomość
fishkin 
Bywalec

Wysłany: Czw 04 Cze, 2009   Zestaw do fotografowania ptaków z ręki - maks. ok. 3500 zł

Witam,

Wiem, że jest sporo wątków dotyczących wyboru lustrzanki cyfrowej do fotografii przyrodniczej, więc postaram się możliwie szczegółowo opisać o co mi chodzi.

Chciałbym kupić lustrzankę cyfrową + teleobiektyw do fotografowania ptaków z ręki. Na zdjęciach z zasiadki mi nie zależy (zdrówko szwankuje i muszę dużo się ruszać). Zdjęcia robię amatorsko, głównie na wycieczkach rowerowych, więc aparat nie może zbyt dużo ważyć. Dalsze rozwijanie systemu - zdjęcia portretowe, makro, krajobrazy nie są dla mnie decydujące przy wyborze.

Obecnie używam cyfrówki Panasonic Lumix DMC-FZ18. Co mi przeszkadza w tym aparacie i w związku z czym dlaczego zależy mi na lustrzance:
- duże szumy przy ISO wyższych niż 200, a w słabym oświetleniu nawet przy 200;
- mydło przy większym zoomie, brak szczegółów;
- wolny autofocus, pod światło prawie nie do użytku - trudno zrobić zdjęcie ptaka w locie;

Zdjęcia robię od dawna - analogowymi lustrzankami (głównie Zenith, Praktica), po wieloletniej przerwie cyfrówkami typu ultrazoom Olympus i Panasonic. Niestety nie mam żadnego doświadczenia w lustrzankach cyfrowych, stąd prośba o pomoc.

Myślicie, że zmieniając obecny sprzęt na lustrzankę z teleobiektywem za 3 - 3.5 tysiąca uzyskam znaczną poprawę zdjęć (przy rozmiarach odbitki 30x20 lub trochę wyżej) i większe możliwości fotografowania w trudnych warunkach (pod światło, ruchomy obiekt, mało światła - np. las)?

A może przy takich marnych zasobach finansowych w ogóle nie ma sensu rozglądać się za lustrzanką...

Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość.

PS.
Może jakiś tańszy zestaw + telekonwerter?

Reklama

zakopiec 
Bywalec

Wysłany: Czw 04 Cze, 2009   

Ja zakochałem się w fotografii zwierząt, zwłaszcza ptaków po tym jak zobaczyłem zdjęcia, które trzaskają goście.
Sam na począku myślałem, że coś taniego dostane i jeszcze jasne, szybkie.
Rozczarowanie.

Chociaż kupiłem teraz canon 100-400 nówke więc droga, ale gdybyś dostał używkę (raczej bedzie ciężko) i powiedzmy używany aparacik 20D to cos ze spacerów przyniesiesz.
Jeśli te fotki nie będą przeznaczone do gazet, sprzedaży to pewnie sigma lub tamron posiadają w swojej ofercie coś tańszego.

Napewno optyczni coś doradzą albo odradzą. Ja raczej nie widzę możliwości z tą kasą wejść w ptasiarstwo o jakim wspominasz (las, ciemno, szybko, duży format odbitek)

Arek 
Redaktor

450D plus 70-300 IS - tym da się już coś fajnego zrobić, a cena nie zabija. Ewentualnie
D90/D5000 plus 70-300 VR ale to już chyba przekroczy budżet.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Arek napisał/a:
450D plus 70-300 IS - tym da się już coś fajnego zrobić, a cena nie zabija. Ewentualnie
D90/D5000 plus 70-300 VR ale to już chyba przekroczy budżet.

Niestety oba zestawy/jeśli chodzi o nówki/ są w cenie przekraczającej budżet :sad:
Zestaw canona mniej, bo o ok.500PLN.
Niestety "do ptaków" trudno doradzić coś sensownego i tańszego :???:

mavierk 
never knows best

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

Pewnie i tak skończysz z Sigmą 70-300APO + nikon d5000 albo eos 450d.

Moim zdaniem najlepiej byłoby zainwestować w Sigmę 120-400OS + Canon eos 30d używany - przekracza to Twój budżet bardzo mocno, ale myślę, że się nie zawiedziesz :)

fishkin 
Bywalec

Serdeczne dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Wieczorem zacznę przekopywać Internet pod kątem testów i cen polecanego przez Was sprzętu. Na pierwszy rzut oka widzę już, że Sigma 120-400OS (sam obiektyw) właściwie prawie całkowicie wyczerpuje mój budżet, więc raczej odpada :)

Olympusa zupełnie nie polecacie?

Sunders 

fishkin, kup od eave używanego canona 400d i polecanego przez Arka canona 70-300IS nówkę a zmieścisz sięw budżecie :idea:
Ofertę eave masz tu:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7359

fishkin 
Bywalec

Sunders napisał/a:
fishkin, kup od eave używanego canona 400d i polecanego przez Arka canona 70-300IS nówkę a zmieścisz sięw budżecie :idea:
Ofertę eave masz tu:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=7359

Ciekawy pomysł. Z tego co na szybko poszukałem to aparaty różnią się głównie LF, jakość zdjęć podobna. Są jeszcze jakieś różnice przydatne przy fotografii przyrodniczej, które pominąłem?

Mile widziane opinie innych ekspertów :)

Pozdrawiam

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Pod względem zakresu tonalnego na ISO100 i 400 400D jest nawet lepszy niż 450D. Przy ISO 200 jest podobnie, a wyżej jest podobnie z lekką przewagą 400D. Dla mnie to bardzo dobra rekomendacja.

kozidron
[Usunięty]

fishkin, z zestawem 400D+canon 70-300is usm da radę ustrzelić ptaszka ale będzie to trudne(nawet z cropowaniem), zawsze się zastanawiam jak to arek robi z 20D+70-300, czy ma wyjątkowe szczęście, wabi te ptaszki czy opanował sztukę kamuflażu i skradania się. Tu oceniam, że mavierk dobrze radzi, rozsądnie by było zainwestować w coś dłuższego, może jak nie znajdzie się kasa na 30D+120-400os, to chociaż 30D/400D + sigma135-400 F/4.5-5.6 APO DG - bez stabilizacji z ręki przy tej ogniskowej nie będzie wesoło w dodatku do tego szkła nie dają uchwytu na statyw/monopod(trzeba dokupić).

fishkin 
Bywalec

kozidron napisał/a:
fishkinrozsądnie by było zainwestować w coś dłuższego, może jak nie znajdzie się kasa na 30D+120-400os, to chociaż 30D/400D + sigma135-400 F/4.5-5.6 APO DG - bez stabilizacji z ręki przy tej ogniskowej nie będzie wesoło w dodatku do tego szkła nie dają uchwytu na statyw/monopod(trzeba dokupić).

Kwota do wydania to górna granica niestety. Pewnie wysupłał bym więcej, ale mam jeszcze parę innych pasji, a i wyjazdy wakacyjne się zbliżają, więc... Poza tym to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa będzie i wolę najpierw sprawdzić jak mi leży takie fotografowanie, przy sporej ruchliwości. Ultrazoom był leciutki i mały, zobaczę jak będą wyglądać wędrówki po lasach i górach i jazda rowerem z lustrzanką na plecach.
Dlatego zaczynam się poważnie zastanawiać nad zakupem używanego 400D jak radzi Sunders i obiektywu zgodnie z sugestią Arka. Może potem wymienię obiektyw na dłuższy.

[ Dodano: Pią 05 Cze, 2009 17:20 ]
Arek napisał/a:
450D plus 70-300 IS - tym da się już coś fajnego zrobić, a cena nie zabija.

Dzięki za pomoc.

Martwi mnie trochę ocena autofokusu w tym obiektywie (test z Optycznych) jako porażka. Możesz to jakoś skomentować?

kozidron
[Usunięty]

fishkin napisał/a:
Martwi mnie trochę ocena autofokusu w tym obiektywie (test z Optycznych) jako porażka. Możesz to jakoś skomentować?

niestety w tej cenie ciężko o coś lepszego, można by się zastanowić jeszcze nad 70-300VR nikkora.
Co do testu, na końcu jest taki akapit w podsumowaniach i wygląda na to, że autor zdecydował się właśnie na to szkło.
Nigdy nie konfrontowałem zestawu 400D+70-300is usm vs. D60+nikkor70-300VR, jeżeli masz obawy zdecyduj się na nikona. Jak widać na fotach Arek'a da radę robić ptaszki tym szkłem, może jak cię wciągnie to wymienisz na na coś dłuższego.

fishkin 
Bywalec

Rozważanie zakupu Olympusa nieaktualne. Porównałem szumy na ISO > 400.
@Kozidron - dlaczego Nikon (biorąc pod uwagę mój priorytet czyli fotki ptaków, czasem w słabym świetle)?

Arek 
Redaktor

fishkin napisał/a:
Możesz to jakoś skomentować?

No jest po prostu słaby. Dość wolny i często pudłuje. Sporą zdjęć zrobioną tym obiektywem będziesz musiał wyrzucić, bo ostrość będzie nie tam gdzie trzeba. Ale da się tym ustrzelić
fajne fotki. Konkurencyjny 70-300 VR ma znacznie lepszy AF.

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
@Kozidron - dlaczego Nikon (biorąc pod uwagę mój priorytet czyli fotki ptaków, czasem w słabym świetle)?

jak wspomniał arek ma lepszy af, ja tam nie pamiętam czy 70-300VR chodził lepiej na d80, niż canon 70-300is usm na 400D, mogę się domyślać że nikkor jest szybszy. Jutro zrobie sobie testa na plenerze i zakładam, że 400D nie wydoi w porównaniu do zestwu D80+70-300VR (nie będę miał możliwości podpięcia do d60)
Jeżeli chodzi ci o szumy na wyższych iso, że niby canon 400D będzie lepszy od D60 to chyba na odbitkach do A4 tego nie zauważysz...
Ostatnio zmieniony przez kozidron Pią 05 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi