Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Luke_S, napiszę Ci po raz ostatni, bo nie mam ochoty w nieskończoność pokazywać, Ci że w swoim zaślepieniu systemem 4/3 posuwasz się za daleko. Ostatnio miałem okazję udowadniać Ci, że wypisujesz głupoty, gdy próbowałeś kwestionować naszą ocenę zakresu tonalnego w testach E-420/E-520 i Canona 1000D. Teraz też wypisujesz głupoty próbując porównywać zakresy tonalne mierzone na JPG-ach nie wiadomo jak wyostrzonych. Otóż
przyjmij raz a dobrze do wiadomości, że zakres tonalny mierzony stosunkiem sygnału do szumu (a jest to jedyna wiarygodna ocena tego parametru) jest podatny na wyostrzanie.
Biorąc JPG-a z Olka E-620 i odpowiednio go obrabiając mogę wygenerować mu 10 albo i więcej EV zakresu wkładając wyostrzaniem granice czerni i bieli tam gdzie ich wcześniej
nie było. Porównywać zakresy możesz więc w oparciu o niewyostrzone RAW-y. Biorąc
np. test Canona G10, który daje nam możliwość zapisu RAW, widzimy że na ISO 100 daje on
niewiele ponad 4 EV zakresu czyli zauważalnie mniej niż E-620. I to pod warunkiem, że
uwierzymy iż w G10 dają nam prawdziwego RAW-a (w 1000D nie dawali, więc w G10
też mogą go podkręcać podciągając sztucznie zakres).
Więc przestań mi tu więcej pitolić głupoty i przyjmij raz a dobrze do wiadomości, że małe piksele to mały zakres i duże szumy. Twoje uwielbienie do Olympusa tego nie
zmieni.
Och, chyba trafiłem w jakiś czuły punkt. Nie spodziewałem się aż tak emocjonalnej odpowiedzi. Tego typu wycieczki osobiste ze strony Szanownego Redaktora nie przydają mu wiarygodności. Ale do rzeczy...
To, co piszę, nie ma nic wspólnego z rzekomym uwielbieniem do jakiejkolwiek marki. Po prostu czytam Wasze testy, a że jestem użytkownikiem 4/3, to mogę porównać to, co wypisujecie do tego, co sam doświadczam. Przykład:
szumy w E-410:
szumy w E-30:
Wychodzi na to, że E-410 szumi znacznie mniej. A co wychodzi z rawów wywołanych w RawTherapee bez wyostrzenia i odszumiania przy iso 1600?
Z lewej oczywiście E-410, z prawej E-30. Jeśli ktoś będzie zainteresowany, rawy prześlę mailem.
Czy w związku z tym odmawiacie mi prawa do wyrażania swoich uzasadnionych wątpliwości co do wiarygodności Waszych testów? Czy to są głupoty? Panowie, więcej powagi...
Ostatnio zmieniony przez Luke_S Pią 05 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9