Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam. Zakupilem canona 40d (gdzies na forum sie wypowiadalem). Dlugo to trwalo, ale wkoncu zdecydowalem sie na niego. Teraz przyszla kolej na szkielko. Z racji tego, ze jest to moja pierwsza lustrzanka, nie posiadam osprzetu w tym systemie. Na poczatku glownie skupiam sie na portrecie, wiec chce cos krotkiego. Jednak w niedalekiej przyszlosci planuje zakup canona 70-200 2.8 IS USM L, ze wzgledu na pociag do reporterki (stad wybor 40d i jego 6,5 kl/s). Dlatego chce by moj wybor wspollgral z planami na przyszlosc. Planuje tez zakup w pozniejszym terminie pozadnego szerokiego kata i fisheye'a. Rozwazania te doprowadzily mnie glownie do 2 obiektywow. Canon EF 24-70 mm f/2.8L USM Macro (zachwalany tak bodajze przez MM) oraz Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro. Na dzien dzisiejszy jestem blizszy sigmie, gdyz:
-jestem badz co badz jeszcze amatorem (praca na kompaktowych zooma to raczej nikle doswiadczenie) i nie wiem czy odczuje tak duza roznice pomiedzy troche lepiej recenzowana elka i sigma.
- cena/jakosc, no coz kazdy wie o co chodzi
Co tym myslicie? Tamrona nie biore pod uwage, macie swoje inne typy i propozycje rozbudowania szklarni ? Czekam na opinie, pozdrawiam
Wydaje mi się że jeśli kupisz Canona 70-200 2.8 IS USM L i porobisz nim trochę zdjęć to sam odpowiesz sobie łatwo na to pytanie...
Jeśli myślisz o czymś szerokim typu 10-22 i będziesz miał 70-200 to jako uzupełnienie Canon 24-70 f/2.8 wydaje się idealny. Jest jeszcze Sigma 24-70 f/2.8 lub Canon 24-105 f/4 IS. Jeśli nie potrzebujesz ultra szerokiego kąta to dobrym wyborem jest Canon 17-55 f/2.8. Bez zakresu 55-70 można sobie poradzić...
Canon 24-70/2.8 L i Sigma 17-70/2.8-4.5 to dwa bieguny. Jeden profi, a drugi amatorski na wskroś. I jakość tych obiektywów też jest mocno różna. I cena też. Gdy myśli się o zakupie w przyszłości 70-200/2.8 L to warto pomyśleć jednak o zakupach lepszych obiektywów w szerokim kącie. Polecam 17-55/2.8 Canona. Nie "L", ale dobry obiektyw.
na dizen dzisiejszy trudno mi sie zdecydowac na elke, te tysiacy jednak po powrocie do Polski zupelnie inaczej sie wydaje niz za granica szczegolnie jak sie jest studentem. czy ktos jeszce ma jakas pomocna rade?
jestem badz co badz jeszcze amatorem (praca na kompaktowych zooma to raczej nikle doswiadczenie) cena/jakosc, no coz kazdy wie o co chodzi
a zaraz obok...
bartek.lipinski napisał/a:
w niedalekiej przyszlosci planuje zakup Canona 70-200 2.8 IS USM L
obiektyw który nie należy bynajmniej do szkieł amatorskich... dalej porównujesz Sigmę 17-70 z Canonem 24-70 f/2.8....
Może trochę bardziej sprecyzujesz swoje potrzeby, jaki maksymalny budżet chcesz przeznaczyć na zakup tego obiektywu ? czy to ma być szkło uniwersalne czy tylko do portretu ?
moze tak. canon Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM to biorac pod uwage najtanszy sklep w necie - 190 zl promocji canona daje jakies 3750 zl, a CANON EF 24-70mm f/2.8 L USM - 540 zl promocji canona daje jakies 4050. Co o tym myslicie? Majac w stajni 40d co bedzie lepszym wyborem?
moze tak. canon Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM to biorac pod uwage najtanszy sklep w necie - 190 zl promocji canona daje jakies 3750 zl
http://www.fotorimex.pl/p...f/4l_is_usm.htm
3550-190=3360 zł
Jeśli w przyszłości planujesz dokupić 70-200 i stać Cię na dodatkowe 700 zł to 24-70 wydaje się lepszym wyborem.
Za 24-105mm f/4 L IS przemawia niższa cena, większy zakres ogniskowych i to w zakresie wykorzystywanym przy portrecie.
Porównując f/2.8 z f/4+IS przy portrecie bardziej przyda się f/2.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13