Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Statyw - dylemat. Proszę o radę.
Autor Wiadomość
O.L.A.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Cze, 2009   Statyw - dylemat. Proszę o radę.

Witam,
Lada dzień muszę podjąć decyzję, co do wyboru mojego statywu. Ponieważ na sprzęcie się nie znam, jedynie co przez ten weekend pobuszowałam po sieci, wiec troche mi sie przejaśniło, ale tylko trochę. Do finału dostali się:

Kandydat nr 1. MANFROTTO 785B MODO
http://www.sklepfotografi...-785B-MODOMAXI/

Kandydat nr 2. MANFROTTO 725B
http://www.pstryk.pl/deta...+bh+tripod+w+qr

Ogólnie skłaniam się ku nr 1, bo jest mniejszy (w złożeniu) i lżejszy. Zależy mi na zgrabnym, lekkim sprzecie, na wycieczke, na rower, na plażę, pod pachę;)
Do amatorskich zdjęć, do samowyzwalacza.

Pytania:
1.Niepewnośc budzi tylko to, ze nr1 ma udźwig do 1 kg. Mój sony A300 (600 g) i cięższy obiektyw (300g) - coprawda mieści się w 1 kg, ale czy to i tak nie za dużo?

2.Druga sprawa to głowica, obie są kulowe, ale statyw nr 1 mozna przełączyć na sterowanie w osi poziomej - czy to sprawdza się do robienia panoram tak jak w głowicy 3D?

3. Co to jest szybkozłączka ?

4. Czy taki A300 to da się bezpośrednio przyczepić do statywu czy należy jakąś "przejściówkę" dokupić ?

Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za amatorski język i amatorskie pytania:)

Ola

Reklama

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Cze, 2009   Re: Statyw - dylemat. Proszę o radę.

O.L.A. napisał/a:

Pytania:
1.Niepewnośc budzi tylko to, ze nr1 ma udźwig do 1 kg. Mój sony A300 (600 g) i cięższy obiektyw (300g) - coprawda mieści się w 1 kg, ale czy to i tak nie za dużo?

2.Druga sprawa to głowica, obie są kulowe, ale statyw nr 1 mozna przełączyć na sterowanie w osi poziomej - czy to sprawdza się do robienia panoram tak jak w głowicy 3D?

3. Co to jest szybkozłączka ?

4. Czy taki A300 to da się bezpośrednio przyczepić do statywu czy należy jakąś "przejściówkę" dokupić ?

Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za amatorski język i amatorskie pytania:)

Ola

1. Lepiej wziąć z większą nośnością, zdecydowanie!

2. Do panoram są specjalne głowice i takie raczej słabo się do tego nadają. Chociaż amatorsko panoramę można zrobić i z reki :wink: Ale ta u kandydata nr 1 jest bardzo wygodna :wink:

3. Płytka, która łączy głowicę z aparatem. Dzięki niej możesz wpiąć/wypiąć aparat ze statywu w ciągu sekundy :wink:

4. W tych zestawach masz już wszystko, co jest potrzebne do połączenia z aparatem, nawet z A300 :wink:

Gdybym miał wybierać, zdecydowanie kandydat nr 2, z tym że jest on niedostępny w sklepie, który podlinkowałś :wink:

O.L.A.
[Usunięty]

Ruslan napisał/a:

1. Lepiej wziąć z większą nośnością, zdecydowanie!

2. Do panoram są specjalne głowice i takie raczej słabo się do tego nadają. Chociaż amatorsko panoramę można zrobić i z reki :wink: Ale ta u kandydata nr 1 jest bardzo wygodna :wink:

3. Płytka, która łączy głowicę z aparatem. Dzięki niej możesz wpiąć/wypiąć aparat ze statywu w ciągu sekundy :wink:

4. W tych zestawach masz już wszystko, co jest potrzebne do połączenia z aparatem, nawet z A300 :wink:

Gdybym miał wybierać, zdecydowanie kandydat nr 2, z tym że jest on niedostępny w sklepie, który podlinkowałś :wink:

Ruslan, dziękuję bardzo za szybką odpowiedź:)

ad.1 Nawet jeśli ten cięższy obiektyw używam od wielkiego dzwonu, bo zazwyczaj mam założony lżejszy (230g) ?? czy te nóżki się wykoślawią? dodam też, że nie mam w planach dodatkowych akcesoriów.

ad.2 Zapomniałam dodać, że panoramki też mają być amatorskie :razz: Mówisz więc, że nawet na kulowej sie jakąś sklecić ?

ad.3 Czyli szybkozłączka jest odpowiedzią na pytanie nr 4?

A zakupy będą i tak na angielskim e-bay'u, linki były poglądowe.

Ola

skasowany
[Usunięty]

O.L.A. napisał/a:

ad.1 Nawet jeśli ten cięższy obiektyw używam od wielkiego dzwonu, bo zazwyczaj mam założony lżejszy (230g) ?? czy te nóżki się wykoślawią? dodam też, że nie mam w planach dodatkowych akcesoriów.

ad.2 Zapomniałam dodać, że panoramki też mają być amatorskie :razz: Mówisz więc, że nawet na kulowej sie jakąś sklecić ?

ad.3 Czyli szybkozłączka jest odpowiedzią na pytanie nr 4?

A zakupy będą i tak na angielskim e-bay'u, linki były poglądowe.

Ola

1. Oczywiście, że się nie wykoślawią, chodzi o stabilność :wink: Zawsze lepiej kiedy jest trochę 'zapasu'. Kiedy będzie mocniej wiało, ten z większą nośnością można dociążyć np. plecakiem itd. Zasada jest taka, że nie bierze się sprzętów 'na styk' :wink: Nawet jeśli najczęściej używasz tylko mniejszego obiektywu :wink:

2. Panoramy, jak już pisałem, można robić nawet z ręki :wink: Dobry program do sklejania czyni cuda :wink: W tych dwóch modelach, które pokazałeś, do panoram obie głowice są tak samo 'wartościowe'. Pierwsza ma plus taki, że kręcisz 'rączką', w drugim niejako bezpośrednio aparatem :wink:

3. TAK, szybkozłączka jest tą 'przejściówką' :wink:

O.L.A.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Cze, 2009   

Dziękuję Ruslan,
niech Ci Bóg w dobrych zdjęciach wynagrodzi :cool:

Pozdrawiam

RB 
Temu Panu już podziękujemy

O.L.A. napisał/a:

Mimo wszystko, statyw o nośności 1kg do lustrzanki nawet z kitem, nawet z najlzejszą stałka to lekko za mało. To się co prawda nie wykoslawi, ale będzie niestabilne, nie będzie tłumiło drgań. Czyli nie będzie dobrym statywem.

Głowica kulowa do panoram?... tak sobie... w głowicy 3d blokujesz ruch w dwóch kierunkach i ruszasz tyllko w jednym (tylko trzeba tak ustawić aby był to ruch naprawdę w poziomie), w kulowej sama musisz ręka wyczuć czy idzie poziomo.
Fakt, że programy do sklejania mogą cuda, ale jak jak będzie prowadzone po sinusoidzie to wynikowe zdjęcie będzie sie bardzo zwężać w stosunku do tego co byłoby gdyby szło po prostej...

A może coś takiego:
http://www.fotoexpert.pl/...odukt-2067.html
Lekki i mały, dośc dobrze zrobiony. Głowica 3d - ta tutaj cudem techniki nie jest, ale jak na cenę pozwala na całkiem rozsądną zabawę.
Mam taki i do lekkich szkieł jako statyw wycieczkowy spisuje się nieźle. Do poważniejszych zabaw mam coś większego i cięzszego, ale to inna bajka.

O.L.A.
[Usunięty]

RB napisał/a:
Głowica kulowa do panoram?... tak sobie... w głowicy 3d blokujesz ruch w dwóch kierunkach i ruszasz tyllko w jednym (tylko trzeba tak ustawić aby był to ruch naprawdę w poziomie), w kulowej sama musisz ręka wyczuć czy idzie poziomo.

RB,
Tę generalną różnicę między kulową a 3D ogarnęłam "już" 2 dni temu :razz:
A zapytanie wzięło sie stąd, że w linku kandydata nr 1 pojawiło się takie zdanie:

"Przełączając na symbol "photo", podczas wykonywania zdjęć aparat można ustawić dowolnie w każdej osi, natomiast po przełączeniu na "video" wygodnie sterujemy kamerą w osi poziomej."

Dlatego pomyślałam, że mimo, ze to kulowa, da się ten poziom jakoś okiełznać :wink:

Ola

4motion 
Rozmowny

Ja niedawno nabyłem coś takiego:

http://allegro.pl/item646...f_vat_600r.html

Max. obciążenie 4kg. Całkiem poręczny.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 08 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu