Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 07 Cze, 2009 450D + KIT(18-55IS)! Chcę robić makro ale czym - pomóżcie :)
Witam!
Może niektórym jestem znany bo sami pomagaliście mi w wyborze tego lustra:)
I w sumie nie mam jeszcze tego aparatu ale niedługo będzie mój i też niedługo jadę w góry i może coś bym do makro dokupił, tylko nie wiem co!
Naczytałem się trochę tu na forum ale mało z tego wiem;)
Moje wymagania/środki:
Cenowo to myślę że ok 200 zł mógłbym wydać na coś do marko!Tylko na "co?"
Czy:
1. Raynox (proponujecie 250, a inne też dają radę czy są gorsze, chyba to jest najprostszy sposób co?)
2. Zestaw pierścieni (tylko mi się wydaje że to dość duży wydatek ale mogę się mylić?)
3. Soczewki (to chyba jeszcze prostsze od montowania Raynoxa ale piszecie że nie za dobre)
Więc co wybrać za mniej więcej taką cenę do dość okrojonego zestawu? Wiem że przy takim zestawie foty makro to nie będzie szczyt ale od czegoś trza zacząć;P
Aha i mam jeszcze pytanko:
Czy Raynox będzie pasował do kompaktu Canon Power Shot SX 100IS?
Bo takowego posiadam i nie będę go sprzedawał:D A jakby ten Raynox pasował to było by cudownie
Kurde nie wiem czy to jest takie dobre ale cena jest wyśmienita Ale czy to nie aby jakaś szmira? Takie pierścienie pewno gorzej się użytkuje od Raynoxa bo jego się tylko zakłada ale za to jest o wiele droższy, czy nie spróbować czegoś takiego?Wypowiedzcie się!
Aha i jeszcze jedno mnie zastanawia, podają tam taki wzór na skalę odwzorowania, czy jest on prawdziwy i tak się go właśnie oblicza? Oto ten wzór:
SKALA ODWZOR.= DŁUGOŚĆ PIERŚCIENI (mm) / f OBIEKTYWU (mm)
(Przykład: dla obiektywu f=50mm i pierścieni 50mm, skala odwzorowania wyniesie 1:1)
Dobra wszystko fajnie ale jak daleko mogę być od fotografowanego obiektu, żeby uzyskać to 1:1 ?? Czy ktoś mi to wytłumaczy?
szaleniec, skala odwzorowania, to proporcja wymiaru obrazu obiektu na matrycy a jego rzeczywistej wielkości. Czyli jeśli obiekt ma trzy milimetry a jego obraz na matrycy ma też trzy milimetry to wtedy masz skalę odwzorowania 1:1.
Odległość od obiektywu zależy od tego jak on jest zbudowany, jaką ma ogniskową itp.
Najlepiej uzbierać kasę i kupić obiektyw do makro, następnie pierścienie ale z kitem to wątpię by to zadziałało dobrze, do kita to najlepiej soczewkę, Raynox to także swoista soczewka i właśnie taką opcję polecam tobie najbardziej.
*SlawGaw ja wiem co to skala odwzorowania, chodziło mi o to jak daleko muszę ustawić aparat od fotografowanego obiektu żeby mieć skalę 1:1 oczywiście przy zastosowaniu takich pierścieni? Czy muszę tak blisko podchodzić żeby uzyskać obiekt taki jak jest w rzeczywistości?;) Czy np. wystarczy z 1 metra czy nie, o takie coś mi chodzi, czy dobrze się wyraziłem?
*Baku No wiem że obiektyw byłby najlepszy ale póki co nie mam na takie cudo kasy i dlatego kombinuję z pierścieniami itd.
szaleniec, gdyby to dotyczyło stałki o klasycznej konstrukcji to bym potrafił to wyliczyć ale z zoomem to się nie podejmuję, trzeba wypróbować i z pewnością będzie to blisko, im krótsza ogniskowa tym odległość przed obiektywem też będzie mniejsza.
OK spoko, myślałem że to jest łatwiejsze ale jak są takie z tym jaja to sobie darujmy, no już wiem że jak sam się nie przekonam to się nie dowiem:)
Czyli nadal stoicie przy tym Raynoxie? Pierścienie na prawdę nie dadzą efektów z tym obiektywem? Kurcze już sam nie wiem!!
Może jeszcze inni się wypowiedzą;P
zug [Usunięty]
Wysłany: Czw 11 Cze, 2009
szaleniec, "stoimy i stać będziemy"
kup Raynoxa nie będziesz żałował, zobaczysz co i jak w razie czego sprzedasz.... i kupisz szkło macro
sam tak miałem kupiłem raynoxa posmakowałem a teraz rozglądam się za szkłem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9